VM var en opvågning

En af de vildeste oplevelser nogensinde, men også en opvågning, kalder landsholdsspilleren Anja ”Zig-Zag” Zira, turen til VM i fodbold for socialt udsatte -  ombold - i Polen. 


Oplevelsen af at bære fanen ind på stadion til et VM, en masse nye venner, og oplevelser, der påvirker en resten af livet.

Anja Zig-zag” Zira, vendte for små tre uger siden hjem fra det hun betegner som en af de største oplevelser i sit liv, da hun som landsholdsspiller på Danmarks første kvindelige landshold for socialt udsatte - omboldlandsholdet - var til VM i Polen.

- Det ville jeg ikke have været foruden, og jeg kan se jeg har rykket mig helt vildt, siger hun om det, der var den foreløbige positive kulmination på, et hårdt liv herhjemme de seneste tre år, som netop blev vendt af fodbolden og sammenholdet på værestedet  Skiftesporet i Vordingborg. Her var særligt Anja Ziras mentor Hanne Buhl, der træner det lokale Ombold-hold, som har været en stor hjælp. (Læs også artiklerne fra avisen  uge 24, 2013, red.)

Således kunne Anja Zira kort efter hjemkomsten fra VM begynde på drømmestudiet som pædagog - dog først lige efter en tur til Ombold-DM i Randers - sammen med de andre spillere fra Skiftesporet, der udgjorde kernen  på landsholdet.

 

Bor på gaden

Det var dog også en opvågning for den unge landsholdsspiller, at møde hjemløse og udsatte fra en række andre lande.

- Det var en opvågning. Nogle af dem vi spillede mod, bor på gaden hver dag. De har ikke noget sted at bo. Det er noget andet, når man ser det på tv, og det er jo også nogle helt andre problemer, end vi har her, siger Anja Zira, der påpeger at de kollegieværelser, som landsholdene boede på var ren luksus, for nogle af dem fra de andre lande, mens pigerne fra Danmark, trods alt, kan få tag over hovedet.

Det kom også til udtryk i det sportslige, hvor flere af de andre lande havde trænet benhårdt. Det havde de danske piger også, men midlerne er små, så det var blevet til tre træningslejre, hvor holdet kunne spille sammen, inden  de skulle af sted.

- Men det var også helt vildt. Vi var blandt andet et sted i Sorø, der var rigtig flot, siger hun og påpeger, at den dog stod på fire-fem timers træning om dagen, i den periode.

Sportsligt var de andre lande dog overlegne, men enkelte sejre blev det til, ligesom de lokale piger stod stærkt i forsvaret og kun lukkede ni mål ind, mod dem der vandt det hele (hvor normen lå omkring 20 mål, red), og samlet endte holdet på en 8. plads, da de tabte en afgørende kamp om slutspillet.

Det gik dog noget bedre til Danmarksmesterskaberne i Randers et par uger senere, hvor Vordingborgpigerne, hev bronzemedaljen hjem. 

 

Venskab for livet

Mødet med de mange andre   landsholdspillere, har dog  været det vigtigste, fremfor det sportslige, der dannede rammen, og møderne har i den grad sat sit præg på Anja Zira.

- Venskaberne er jo fortsat ved siden af. Flere af dem snakker vi med på Facebook, og der er en pige i England, jeg snakker med hver dag, fortæller hun og påpeger at hun også fik et godt kammeratskab med en af de danske landsholdsspillere - Lise fra Esbjerg - der endda inviterede Vordingborg-pigen med over at spille en turnering på deres hold.

- Vi har lært meget af hinanden, og så supplerer vi hinanden godt på banen, fortæller  Anja Zira, der efter hun kom fra VM, var så træt, at hun bare sov.

- Jeg var mættet af oplevelser og mennesker. Jeg sov ti timer i træk, siger hun og fortæller, at hun under VM måtte ringe hjem til sin sponsor og mentor Hanne Buhl, en enkelt gang, fordi det var så overvældende og følelsesladet.

 

Mødes om fodbolden

Nu er den officielle karriere som landholdsspiller dog på pause - man får normalt kun et år på holdet - men Anja Zira vil stadig gerne med til VM i Chile næste år - måske som hjælper, med muligheden for at være en del af fællesskabet og støtte op om, at der bliver sat fokus på hjemløse og socialt udsatte, med fodboldmøderne. Det er det næste mål.

- Mottoet for Ombold er jo netop: ”Det koster ikke noget at give nogen alt”. Jeg vil gerne give det videre, som jeg har fået, siger Anja Zira.

- Det  gælder også Skiftesporet. De har været med til at udvikle mig som person, siger hun.        


Fakta:

• Landsholdspillerne fra Vordingborg var Anja ”Zig-Zag” Zira, Katrine Beckmann, Kenneth Johansen og målmand Randi Marcussen, der var til VM i Poznan i Polen den 9-19. august.

• Der er otte spillere per hold - og fire på banen ad gangen.

• Det hele finansieres af donationer.

• Læs mere på www.ombold.dk eller www.homelssworldcup.org

 

 

mith

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar