Hans Erik Nielsen bød indenfor til jubilæum hos Skovbyholm Grønt i Ørslev. Virksomheden laver alt indenfor skovning og eksporterer blandt andet træknuder så langt væk, som til Kina. Fotos: Michael Thønnings

- Vi er nok Sjællands største private skoventreprenør

Hvad der begyndte med en rod fra Sydhavsøerne er nu den største varmeleverandør i området, med en omsætning på omkring 40 millioner årligt. Skovningsvirksomheden Skovbyholm Grønt i Ørslev holdt 25 års jubilæum i sidste uge.

 

 

Ørslev - Efter 17 år i militæret fik jeg en tjenestemandsstilling på et kontor. Så var det meningen, at jeg skulle sidde der, til jeg blev 60, fortæller Hans Erik Nielsen, der valgte en anden vej og startede den skovningsvirksomhed der i dag - cirka 25 år senere - er Skovbyholm Grønt i Ørslev, som årligt omsætter for mellem 35 og 40 millioner og beskæftiger 25 fastansatte og en række sæsonarbejdere.

Torsdag holdt virksomheden så reception i anledningen af deres cirka er 25 års jubilæum.

- Måske er det 25 et halvt - eller nærmere 26, men det var nu vi havde råd, siger Hans Erik Nielsen med et smil.

Og der er god grund til at smile for virksomhedsejeren, der siden sin opvækst og opstart på Sydhavsøerne, er kommet ganske langt.

- De sidste 15 år, er vi vokset rigtig meget. Der er sket en del, siger han og påpeger at tre ud af 10 virksomheder i hans branche, ikke holder så længe.

- Det vi kan er, at vi tilbyder det hele. Vi er ligesom entreprenøren der kan bygge hele huset, fremfor bare en del af entreprisen. Mange specialiserer sig i en ting, men vi kan klare det hel, siger han og understreger, at opgaverne er blevet gradvist større. Således er deres engagemeter markeret på et stort kort over hele Sjælland og Lolland Falster - fra Gribskov i nord til Nakskov i syd. De er over det hele.

 

Leverer varmen

Således er det formentlig også dem, der leverer varmen til din bolig.

80 procent af den træflis, som Vordingborg forsyning bruger på varmeværket på Masnedø - og endnu mere på det i Stege - kommer nemlig fra Skovbyholm, der også har flere datterselskaber - blandt andet A-flis, som de helt overtog i 2014, og hvis lokaler de har hovedsæde i nu.

Men begyndelsen var mere rolig. Det var Hans Erik og hans far, der købet lidt udstyr hos skovforeningen hvor de blev bedt om at ”betale kontant”. Det gjorde de så - også efter han købte den første store traktor ude hos Røsttofte.

- Jeg var pavestolt, da jeg kørte hjem - og min kone sagde: Hvad vil du med den, fortæller Hans Erik, der havde masser af anekdoter og gode historier fra virksomhedens start til nu, som han beredvilligt delte i det store telt, inde i hallen, hvor der blev fejret igennem med maser af venner og forretningspartnere gennem flere årene.

 

Godserne

Særligt glad var han for samarbejdet med godserne, hvoraf Lundbygaard var det første.

Her mødte han op på pladsen og spurgte om der var arbejde, men godsforvalteren sendte ham og hans  gamle bil ud. Et par år efter tog han sit stiveste puds på, havde købt en splinterny pick-up og prøvede igen.

- Det er lige sådan en som dig vi mangler, lød svaret denne gang, og siden gik det slag i slag.

- Jeg er stolt over at sige, at vi var de første der plantede Lundbysgaards jorder til med juletræer - både hvor man må og ikke må, sagde han med et skævt smil og understregede at de er ganske effektive, når det gælder.

Det gjaldt også større opgaver - som da de skulle rydde og flise 380 hektar overdrev inde på Amager, eller andre af de helt store skovningsprojekter.

Den første store opgave var dog for skovrideren i Nykøbing, hvor de skulle sætte 7000 planter, men måtte starte med entreprisen på de 5000, for at blive set an. De knoklede på til langt ud på aftenen, fordi de først skulle ind i det, men det lykkedes. - 

- Nu planter vi mellem 300.000 og 500.000 planter årligt med spade, påpeger han fortæller at de nu producerer omkring 45.000 tons flis årligt og at Masnedøværket til sammeligning bruger mellem 12- og 14.000 tons.

- Jeg tør godt sige, at vi nok er Sjællands største privatejede skoventreprenør, lød det fra Hans Erik Nielsen, der i øvrigt benyttede lejligheden til at rose medarbejderne og deres engagement.

- Jeg vil gerne sige tak til medarbejderne. I er dygtige og går op i det I laver - uden dem eksisterede vi ikke, sagde han. Det var desuden anledning til at sige farvel til deres trofaste bogholder gennem 15 år - Kirsten Brædder og velkommen til den nye - Annette Geertsen.

mith

 

Hans Erik Nielsen bød indenfor til jubilæum hos Skovbyholm Grønt i Ørslev. Virksomheden laver alt indenfor skovning og eksporterer blandt andet træknuder så langt væk, som til Kina. Fotos: Michael Thønnings

Reception var samtidig farvel til Kirsten Brædder (mf) og goddag til Annette Geertsen.

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Vi har haft brugt Skovbyholm til udtynding. Der er nu gået over et år, og jeg har stadig ikke fået jævnet de spor som opstod trods talrige henvendelser. Så den med at levere varen ville jeg nok tage med et gran salt. Anders, Rønnede

Tilføj kommentar