Bodil Bruun Glyberg foran et par at Kjeld Vigandt Glybergs landskabsmalerier. Fotos: Ulrik Jensen

Vemodigt salg af Glyberg-billeder

Det var lidt vemodigt for Bodil Bruun Glyberg, der i weekenden solgte ud af sin afdøde mand, multitalentet Kjeld Vigandt Glybergs, malerier.

 

 

vordingborg Da cand. pæd. psyk.  Kjeld Vigandt Glyberg døde sidste år i marts efterlod han sig en større samling oliemalerier. Ved siden af sit professionelle virke som lærer og psykolog havde Kjeld Glyberg et kunstnerisk gen, som han ivrigt dyrkede både som billedkunstner og som keramiker.

Kjeld Glyberg var en kendt og markant personlighed, som høstede stor anerkendelse for sine kreative evner, og blandt andet nåede han at have to større separatudstillinger i Biblioteksgalleriet. 

 

Flytter til nye rammer

I søndags havde enken Bodil Bruun Glyberg så inviteret interesserede indenfor i den store villa på Østervej i Vordingborg, hvor parret boede i 32 år, og hvor der nærmest var malerier fra kælder til kvist. 

Huset er solgt til snarlig overtagelse af de nye købere, og da Bodil Bruun Glyberg selv flytter til Frederiksberg, har det været nødvendigt at sælge ud af Kjeld Glybergs store produktion af malerier.

- Naturligvis er det vemodigt at sælge huset og skille sig af med mange af Kjelds billeder, men ovenpå hans død har det været nødvendigt at genopfinde sig selv og flytte til andre rammer. 

- Om vores store hus på Østervej sagde vi altid, at  vi boede i en et-værelses lejlighed med megen udenomsplads. Nu får jeg ikke længere så megen udenomsplads. Jeg er glad for, at vi har solgt huset til nogle, der sætter pris på husets stil og ikke mindst haven, som vi altid har brugt megen tid på. 

 

Naturen som inspiration

- Naturen var den helt store inspirationskilde for Kjeld, der aldrig brugte fotos som forlæg. Han gemte det hele inde i hovedet og komponerede så sine motiver frit efter hukommelsen og gerne med mange indtryk sat sammen, så det nogle gange blev næsten helt abstrakt. Det kunne også være mange indtryk fra en rejse, som blev komponeret ned til nogle få motiver. 

- Der var stor variation i Kjelds billeder, og han malede alt muligt.  Der var også mørke og dystre motiver, hvilket gik igen i de selvportrætter, han malede. 

- Kjeld var også glad for keramik og at skabe i ler, og det blev han ved med lige så længe han kunne bakse med de tunge materialer. 

 

Lang karriere

Kjeld Vigandt Glyberg blev oprindeligt uddannet som møbelkonsulent, og kom så til Livgarden, hvor han blev sergent. Her opdagede han, at han kunne lide at undervise, hvilket fik ham til at vælge en seminarieuddannelse. Han fik sit første lærerjob på en nystartet centralskole i Rønnede.

Fodbold var Kjeld Glybergs helt store passion, og som ganske ung opnåede han at komme på ungdomslandsholdet i fodbold. I Køge Boldklub blev han en slags cheftræner, der havde ansvaret for de øvrige trænere og 600 fodbolddrenge.

Så kom en tid på Vejle Idrætshøjskole, hvor Kjeld Glyberg var den der trænede og videreuddannede andre trænere. Kjeld Glyberg fortsatte med at uddanne sig og blev cand.pæd. psyk., hvilket førte til et par år som skolepsykolog i Frederikssund. 

Herefter kom Kjeld Glyberg til Vordingborg og blev i en årrække lærer på Vordingborg Statsseminarium. Sideløbende afholdt Kjeld Glyberg kurser på det psykiatriske hospital Oringe.

Sin lange erhvervskarriere sluttede Kjeld Glyberg med at have sin egen lille psykologpraksis på førstesalen i privaten på Østervej. 

Den 25. marts sidste år døde Kjeld Glyberg efter et indholdsrigt liv i en alder af  knapt 87 år.    uj

Bodil Bruun Glyberg foran et par at Kjeld Vigandt Glybergs landskabsmalerier. Fotos: Ulrik Jensen

Et typisk maleri af Kjeld Glyberg. Et landskab i Tyrkiet inspireret af mange forskellige rejseindtryk.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar