• www.henriks-hvidevarer.dk

Arkivfoto fra de senere ugers prøvesvømning i Vandhuset i Vordingborg. Foto: Michael Thønnings

Vandprøver sidder ”lige i skabet” - men tank-beregninger er komplekse

Vandprøver hver 14. dag laves af eksterne og der er lavet tiltag så bassinerne ikke fyldes med syre. Således er miljøafdelingen stort set klar til endeligt at godkende den nye svømmehal. Det sidste der mangler er at beregne for nogle nye udligningstanke, der skal sørge for, at der er vand nok i bassinerne til de kan renses ordentligt, når svømmehallen er i brug.

Vordingborg Der ligger en midlertidig accept af at man i begrænset omfang kan bruge den nye svømmehal, og de sidste tiltag er sat i gang, for at alt kan blive klar til indvielsen på fredag.
Det fremgår at tests, prøver og en godkendelse, som Sydsjælands Tidende har fået aktindsigt i omkring den nye svømmehal.
- Det er normalt hver måned man laver undersøgelserne, men der har været ekstra tests hver 14. dag nu her op til åbningen, fortæller sagsbehandler i kommunens miljøafdeling, Dorrit Ekström, der har holdt øje med svømmehallen og de prøver der er lavet.
Miljøafdelingen er således  dem der tjekker op og godkender at man må bade i vandet, og det kontrolleres - under supervision af kommunen - af et eksternt firma, der analyserer vandprøver. Det kan tage noget tid, så de seneste prøver er fra den 18. september.
- Men de, der har været sidder lige i skabet, siger Dorrit Ekström.
Ud over de almindelige tests er der også lavet farveprøver, hvor man hælder frugtfarve i bassinerne og ser hvor lang tid det tager, før det er helt indfarvet. Her skal det være helt rødt indenfor seks til otte minutter afhængig af størrelse og temperatur, og også det klarede den nye hal, ved tests den 21. september.

Ekstra tanke
En af de ting, der dog skal tages hånd om, og som der lige mangler før den endelige godkendelse, er udligningstankene.
Udligningstanke er dem, der søger for at føre nyt og ekstra vand til bassinerne, så der hele tiden er nok vand.
- Når man sænker noget ned i vand, så fortænger det samme mængde vand - og når man så går op igen, mangler den mængde vand i bassinet. Det skal tankene sørge for at fylde op, forklarer Dorrit Ekström.
Det er således væsentligt - især når der er mange brugere - for hvis der ikke er vand nok i bassinet, så vil det skidt, hudceller og bakterier der udskilles, ikke kunne finde vej til de skimmere - og deremed filtre - der renser vandet. Det gælder desuden også når man skal rense filtrene og der skal ”returskylles”, hvor man også skal bruge en vis mængde vand, for at få det til at fungere.
Og det krævede altså ekstra tanke til den nye hal. De er dog allerede er installeret, men miljøafdelingen  skal have lavet de sidste beregninger på dem, for at se om det kan gå, i forhold til når der er mange, der bader samtidig. - Og det er komplekse beregninger, fortæller miljøsagsbehandleren, der ikke forventer nogen problemer i forhold til at blive klar som planlagt.
Ud over de eksterne prøver, skal der også kontrolleres lokalt. Her er der automatiske følere, der tjekker klor, PH og syre, men der skal også - mindst hver morgen og helst hver sjette time, når den er i brug -  tjekkes manuelt, at det hele passer.
Her er der i øvrigt også ekstra kontrol med kemikalierne, for der er store tanke med både syre og klor, der skal i bassinerne.
- Men det bliver ført over i mindre tanke med den daglige dosis, så det hele ikke bliver pumpet ud på en gang. Det ville være en katastrofe, men det kan ikke ske, påpeger Dorrit Ekström, der netop fortæller at meget er automatiseret, men at der bliver holdt øje - af rigtige mennesker - når der skal fyldes kemikalier i, og at det hele er lavet sådan, at de store tanke ikke kan pumpe ind af sig selv.
I  forhold til udsugningen, som der tidligere har været problemer med, er det ikke noget miljøafdelingen tager sig af, men kommunen har tidligere påpeget, at det skulle være i orden.

 

Arkivfoto fra de senere ugers prøvesvømning i Vandhuset i Vordingborg. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar