Billedskolen og skaterhallen står stadig, men ryger formentlig snart ned. Her fra den store sal ud mod Valdemarsgade, hvor mug og skimmel danner et mørktplettet tapet. Hele kælderdelen står under vand og alt er smadret. Foto: Michael Thønnings

Ungdomshus-grund skal ryddes snart - men byggeplanen er endnu ikke på plads

Ejeren af området ved den gamle brandstation og Birdhouse i Vordingborg regner med at pille resten af de ødelagte bygninger ned her i årets første måneder, men han arbejder stadig på at lave en aftale med en lokal entreprenør om det kommende byggeprojekt.

Vordingborg - Nu skulle vi lige have den telefonmast ned - også for naboernes skyld - og så regner vi med at vi i begyndelsen af året får ryddet grunden, fortæller Johnny ”Flise-Bent” Plambech om den store grund ved Valdemarsgade 96-100 hvor Vordingborg gamle brandstation og siden ungdomshuset og billedskolen lå, indtil de i maj 2018 blev solgt til entreprenøren.
Siden skete der nemlig ikke så meget, ud over at de eksisterende bygninger er forfaldet mere og mere og er blevet brugt til ”hæng-ud” og ”feststed”, hvilket ikke har hjulpet på bygningernes udseende.
Før jul kom der dog tilladelse til at den omtalte telefonmast kunne pilles ned, og dermed kunne man også lukke for strømmen til de resterende bygninger.
- Strømmen har netop været på, fordi den skulle bruges til telefonmasten, men nu er har vi endelig fået den ned, fortæller ejeren, der har lagt store planer for området, som han stadig håber at kunne gennemføre - men ikke alene.
- Jeg er blevet 70 og jeg fandt ud af, at det er for langt at køre, hvis jeg skal lave projektet selv, så jeg har prøvet at lave en aftale med nogle lokale håndværkere, som jeg gerne vil have ind over, siger Johnni Plambech, der holder til i det nordlige Sjælland og også primært har laver byggeprojekter der og i københavnsområdet.
- Men jeg blev simpelthen  træt af de københavnske priser og så fandt jeg det her, siger han og påpeger at grunde i Vordingborg kun koster en brøkdel af en tilsvarende inde omkring København.
Så var der til gengæld nogle andre ting, der skulle styr på - ligesom han blev syg - så Johnni Plambech har siden haft dialog med flere lokale entreprenører og håndværkere - blandt andre Michael ”Eske” Eskildsen, der som bekendt har gang i flere bolig- og byggeprojekteter - blandt andet omkring Sydhavnen.
- Vi har haft nogle møder og så må vi se, hvad vi kan finde ud af. Jeg synes det skal være lokale håndværkere der er inde over, og det bliver for langt at køre for mig, hvis jeg skal stå for det hele, siger han.

For gamle og unge
Planen for området er dog ret klar. Tanken er således at der skal bygges boliger i et par etager, hvor den øverste del kan være til familier med børn, mens de nederste boliger skal være til seniorer, der vil have noget mindre og bynært.
- Tanken er, at de ældre der bor nedenunder kan give en hånd med at passe og holde øje med børnene for familierne ovenpå. Så det bliver en slags fællesskab. Det er i hvert fald idéen, siger han og påpeger at der selvfølgelig  er nogle lokalplaner der skal godkendes, ligesom der skal laves en klar aftale med det firma, der kan stå for det.
I første omgang skal der dog søges godkendelse til at nedrive de resterende bygninger, og håbet er, at man kan komme i gang her først i det nye år - måske i løbet af februar.
 

 

 

 

Finansiering er sværere i provinsen

Entreprenør er overrasket over hvor svært det er at få bankhjælp til at sætte gang i byggeri her i området.

Vordingborg Han har købt mindre byggegrunde til to-cifrede millionbeløb i storkøbenhavn, uden det store besvær, for bankerne har været villige til at støtte op, når man kom med et fornuftigt projekt og havde en del af kapitalen.
- Men det er helt anderledes her i området, påpeger Johnni Plambech, der valgte at investere i byggegrunden ved den gamle brandstation i Vordingborg, fordi priserne er langt lavere, end han var vant til.
Til gengæld fandt han så ud af, at selvom beløbene er mindre, er lånene sværere at få i banken.
- Det var selvfølgelig også anderledes før finanskrisen, men der er også stor forskel på områderne - og det synes jeg er underligt, siger han og påpeger, at hvor man i København har kunnet låne op mod to tredjedele forud for et byggeprojekt, så har det været lige omvendt her i området.
- Man skal stort set komme med det hele, siger han og påpeger at projektet i Valdemarsgade er noget han stort set selv finansierer. Udviklingen afhænger dog også af, hvem han får en aftale med i forhold til det kommende byggeri.

Billedskolen og skaterhallen står stadig, men ryger formentlig snart ned. Her fra den store sal ud mod Valdemarsgade, hvor mug og skimmel danner et mørktplettet tapet. Hele kælderdelen står under vand og alt er smadret. Foto: Michael Thønnings

Bagerst på grunden ud mod spejderne, ligger en gammel garagebygning, hvor der tydeligvis er holdt fest - og lidt til... Meningen er, at alt skal ned snarest. Foto: Michael Thønnings

Kælderen under det tidligere birdhouse er fyldt med vand. Entreprenør er overrasket over hvor svært det er at få bankhjælp til at sætte gang i byggeri her i området. Foto: Michael Thønnings

Billedskolen, der holdt til i bygningerne tidlieger, har efterladt en masse inventar som borde, stole, reoler og computere. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar