• www.henriks-hvidevarer.dk

Tror på en fælles fremtid

Der var stor glæde blandt både danske og estiske deltagere i den estiske uge og en generel tro på, at møderne munder ud i handelsaftaler.

 

 

Der var lutter rosende ord fra den estiske ambassadør, dansk-estisk handelskammer og de estiske virksomheder, som besøgte Vordingborg i anledning af Vordingborg Erhvervs Estiske Uge før pinse.

- Der er noget specielt ved Vordingborg. Her prøver man lige lidt hårdere - lige som i Estland, mener den estiske ambassadør i Danmark, Märt Volmer, som er yderst tilfreds med resultaterne fra besøget. Han var ellers lidt skeptisk overfor arrangementet i starten, det at et helt land skulle samarbejde med en lille dansk kommune.

- Jeg var lidt skeptisk i efteråret. Hvad er Vordingborg? Men så begyndte vi at arbejde, og det viste sig at være et rigtig godt valg, fortæller han og giver Filip Rasmussen på Jungshoved Præstegård æren for at aftalerne kom i hus.

- Vi endte her på grund af Filip, siger han og Susanne Kruse Sørensen, der er direktør i Vordingborg Erhverv, og Asger Diness Andersen, formand for erhvervsudvalget, nikker begge.

 

Gang i handelen

De estiske virksomhedsledere, vi møder, er enige med ambassadøren. Det har været en utrolig vellykket og givtig uge. Alle er enige om at ugen har været overordentlig godt planlagt og gennemført. Og så er der bred enighed om, at danskere og estere ligner hinanden, hvilket gør samarbejde lettere.

- Mentaliteten og tilgangen til tingene er den samme som i Estland, mener Tähve Löpp, som i forvejen samarbejder med danske Danfoss. Antti Arst, der fabrikerer sikerhedsglas og glas til eksempelvis døre, skal i indeværende uge igang med opfølgninger på sidste uges møder og regner med at få dansk besøg. Kendetegnende for alle virksomhederne er, at de alle regner med at der kommer konkrete handels- eller samarbejdsaftaler ud af nogle af møderne. Marje Vihula, hvis virksomhed laver tekstilhatte, tasker og tæpper, regner eksempelvis med at et egentligt samarbejde kan starte til efteråret.

- Her er ingen tid spildt. Møderne har været meget effektive. Begge sider har forberedt sig, lyder det fra Merli Lindberg fra dansk-estisk handelskammer, som på forhånd havde spottet adskillige danske og estiske virksomheder, som muligvis ville kunne få glæde af hinanden. Susanne Kruse er enig med hende:

- Det har overrasket mig, at det er gået SÅ godt. Man har gjort sit hjemmearbejde fra begge sider, siger hun til avisen og glæder sig over at i al fald to af de danske virksomheder, der deltog har planlagt nye møder i Estland inden sommerferien.

 

MInistermøder og...

Den estiske premierminister gæster København til oktober og i følge Asger Diness Andersen er det muligt at esterne vil ligge nogle ministermøder i Vordingborg i fremtiden. Desuden er planen at gentage de dansk-estiske erhvervsmøder hvert andet år.

 
Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar