Præstøkorets herrer i deres stilfulde koruniform lufter stemmerne for en siddende organist og korleder Charlotte Dagnæs-Hansen. Flere af de syngende herrer har sunget i Præstøkoret i godt fyrre år. Foto: Tommy Christiansen

Thorvaldsen i Præstø Kirke

Søndag den 24. marts markerer Thorvaldsen-Samlingen på Nysø 175 års dagen for billedhuggeren Bertel Thorvaldsens død i 1844. Præstø Kirke bliver rammen om en stemningsfuld fortællekoncert ”Lys for Thorvaldsen” med pigekor, guitar, violin, kirkeorgel og Præstøkorets herrer med en nutidig udgave af J.P.E. Hartmanns og H.C. Andersens sørgesang til mesteren. Og så er der gratis entre.

Præstø Træd hen til kisten her! Kom fattig mand! I din kreds fødtes han.
Ord og toner bruser fra orgelbalkonen på Sydskibet i den næsten mennesketomme Præstø Kirke.
De 14 herrer fra Præstøkoret øver på Hartmann og Andersens pompøse sørgesang til Thorvaldsen med korleder Charlotte Dagnæs-Hansen ved tangenterne på kirkens ældre orgel.
Præcis som Studentersangerne for 175 år siden sang ved billedhuggerens bisættelse i Københavns Domkirke eller Vor Frue Kirke som den også hedder, skal de modne og meget musikalske herrer fra Præstøkoret afsynge sørgesangen som en del af Thorvaldsen Koncerten 2019. 
- Som du kan høre, så er den ved at være der, siger en tilfreds Charlotte Dagnæs-Hansen og fortsætter:
- Vi har også trænet godt med den smukke gamle sørgesang, så vi er klar til den 24. marts, siger hun.

H. C. Andersen og Rie Koch
Det er syvende gang Thorvaldsen-Samlingen på Nysø byder på historier, skønsang og sprøde musikklange hvor temaet drejer rundt om Bertel Thorvaldsen og den danske kulturelite, der samledes hos Stamperne på Nysø Gods.
I ”Lys for Thorvaldsen” følger publikum Thorvaldsens sidste dage, hans død og bisættelse set gennem hans nære ven og beundrer H. C. Andersens øjne. Eventyrdigteren er til stede i skikkelse af skuespilleren Hans Henrik Clemmensen.
Derudover synger Præstø Skibinges Pigekor en række smukke sange fra Den Danske Salmebog, violinisten Adam Kock Christensen spiller Paganini, guitaristen Jacob Christensen spiller et stille værk, der er skrevet af Thorvaldsens ven komponisten Henrik Rung og organist og korleder Charlotte Dagnæs-Hansen spiller J.P.E. Hartmanns sørgemarch, der blev spillet til Thorvaldsens bisættelse.
Hele koncerten bliver bundet sammen af fortælleren radiovært Rie Koch.

Gratis koncert
De seks foregående Thorvaldsen/Nysø koncerter har det kostet et beløb i entre, for at overvære begivenheden.
Men denne gang har arrangøren Thorvaldsen Samlingen valgt at forære en musikalsk gave til publikum.
- Vi har søgt et par fonde og Vordingborg Kommune om tilskud til afviklingen af ”Lys for Thorvaldsen”, så jo det er gratis, at komme til koncert i Præstø Kirke den 24. marts. Og vi håber så på, at rigtig mange har lyst til at tilbringe en eftermiddag med flot musik i kirken, siger en glad Bo Manderup, formand for Thorvaldsen Samlingen på Nysø.

Præstøkorets herrer i deres stilfulde koruniform lufter stemmerne for en siddende organist og korleder Charlotte Dagnæs-Hansen. Flere af de syngende herrer har sunget i Præstøkoret i godt fyrre år. Foto: Tommy Christiansen

Tovholder på årets Thorvaldsen koncert Rie Koch og ægtemanden Jacob Christensen foran Abel Schrøder den Yngres altertavle fra 1657. På fotoet mangler sønnen Adam Koch Christensen med sin violin. Den 19-årige musiker pendler mellem undervisning i København, Wien, Glasgow og en nylig vunden stilling som koncertmester ved kammerorkestret i Wroclaw i Polen. Men den 24. marts spiller han i Præstø Kirke. Foto: Tommy Christiansen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar