• www.henriks-hvidevarer.dk

Det er en glad Kristján Ingimarsson, der kan kigge tilbage på det seneste år og konstatere, at det har bragt adskillige priser med sig. Senest er han blevet tildelt Wilhelm Hansen Fondens hæderspris på 200.000 kroner for sit kunstneriske arbejde. Prisen overrækkes officielt 30. oktober på Børsen. Foto: Mille Holst

Teaterchef får stor hæderspris

Kristján Ingimarsson, den islandske teatermager, der bor i Vordingborg men optræder i hele verden, modtager 30. oktober Wilhelm Hansen Fondens hæderspris på 200.000 kroner. Vi har besøgt ham til en snak om den prisregn, der har ramt ham i år og planerne for de kommende år.

Vordingborg - Det har virkelig været et år med mange glæder, lyder det fra Kristján Ingimarsson, der er leder af teatret Kristján Ingimarsson Company, der har base i Vordingborg.
Han har fuld gang i turnéer både nationalt og internationalt afløst af perioder med produktion af nye forestillinger og projekter. Desuden har 2018 indbragt teaterlederen adskillige priser. Senest har Wilhelm Hansen Fonden meddelt, at han modtager fondens hæderspris på 200.000 kroner ved en offentlig begivenhed på Københavns gamle børs 30. oktober klokken 17, hvor Ingimarsson iøvrigt selv er blevet bedt om at underholde..
I en pressemeddelelse fra fonden forklarer fonden, hvorfor netop Kristján Ingimarsson fortjener prisen: Han ”får krop, tanke og teater til at gå op i den højest mulige enhed. Hans ekvilibrisme fører direkte fra et sted til et andet og giver bane til stjernerne.”
- Jeg har været utrolig heldig i år, siger Kristján Ingimarsson, der endnu ikke har taget stilling til, hvad prisen, der er givet til ham privat, skal bruges til. For kort tid siden meddelte Statens Kunstfond, at man har besluttet at bevilge en treårig driftstøtte til Kristján Ingimarsson Company - en støtte som kun er givet til tre teatre i landet -  desuden er han blevet tildelt kunstfondens rejse- og uddannelseslegat og Gaubier Balletfond har ligeledes tildelt ham en pris.
- Det har virkelig været et fantastisk år for mig, siger Kristján Ingimarsson, der er mest vant til, at man som kunstner skal bede om penge, ikke at de bare sådan kommer dumpende af sig selv.

Blander genrer og fornyer
- Jeg har altid været på jagt efter at forny teatersproget. Teater er ikke helligt for mig. Jeg er havnet dér, fordi jeg kan udtrykke mig dér, om det så er dans eller parkour eller noget helt andet, siger han og fortsætter:
- Teater skal ikke nødvendigvis spille i en teatersal. Hvis man har lyst til at få fat i publikum, så er det jo på internettet, Det fysiske teater og fysisk teaterkunst passer godt til internettet, siger han og har netop kastet sig over videokunsten fordi hans næste projekt er et teaterprojekt til internettet
- Det er helt nyt for mig, så nu skal jeg lige orientere mig.
- Det er et eksperiment. Jeg prøver at lege med det.

Arbejdsro og fremtidshåb
De mange priser og bevillinger har givet Kristján Ingimarsson arbejdsro, så han kan planlægge forestillinger, turné. workshops og eksperimentere over de næste tre år. Siden DGI-huset i Vordingborg smed teatrene ud, har Kristján Ingimarsson ikke haft andet end et lager i Vordingborg til sit teater, men fordi han bor her privat, håber han til stadighed, at Vordingborg Kommunes politikere en dag vil gribe muligheden og skabe nogle ordentlige forhold for de mange teatre, der holder til i området. Udover Kristján Ingimarsson er her egnsteatret Cantabile 2 og Paolo Nani Teater samt en række mindre teatervirksomheder samt en velfungerende teaterforening, der henter teaterforestillinger fra andre egne af landet til Sydsjælland.
- Det der er specielt ved denne by (Vordingborg, red.) er, at den har de teatervirksomheder, den har, og jeg har et ønske om, at alle disse teateraktører bliver synlige, siger Kristján Ingimarsson, der gerne ser, at byen en dag får sit helt eget teaterhus, hvor borgerne kan stikke hovedet indenfor til en kop kaffe og se dagens teaterprogram. 
- Vi har alle en base i Vordingborg, men for det meste spiller vi alle andre steder end i Vordingborg, siger han og ved godt, at det er en økonomisk investering, det kan være vanskeligt for en økonomisk trængt kommunekasse, men som han siger:
- Andre steder gør man det: Limfjordsteatret, Odsherred, Odense og Vendsyssel - men de har ikke så mange teatre, som Vordingborg har. Det er bare om at bruge de kræfter, der allerede er, mener han.

Det kan du opleve snart
Kristján Ingim,arsson kan opleves lokalt, når han og Paolo Nani opfører ”Kunstemn at dø” i regi af Teaterforeningen Bøgetsrømmen den 22. februar på Vordingborg Teater og senere, den 3. april, viser teaterforeningen samme sted Ingimarssons egen forestilling ”Morph”, der sidste år blev produceret i samarbejde med Aarhus Teater.
Inden da lancerer han op mod 30 videoepisoder på internettet - episoder der blander genrene teater og videoog som senere danner basis i en efterfølgende teaterforestilling, som skal have premiere i efteråret 2019.

Det er en glad Kristján Ingimarsson, der kan kigge tilbage på det seneste år og konstatere, at det har bragt adskillige priser med sig. Senest er han blevet tildelt Wilhelm Hansen Fondens hæderspris på 200.000 kroner for sit kunstneriske arbejde. Prisen overrækkes officielt 30. oktober på Børsen. Foto: Mille Holst

Kristján Ingimarssons næste projekt er en række videoepisoder, som lanceres på internettet senere i år. Meningen er, at der ud fra disse siden skal produceres en teaterforestilling, men videoepisoderne kan også stå alene. Scenen er bygget så den kan vippes på alle leder og kanter, så skuespillerne indeni kan gå både på gulv, vægge og loft. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar