• www.henriks-hvidevarer.dk

Sydsjælland skal skildres med kærlighed

Filminstruktør Fabian Wullenweber og skuespiller samt manuskriptforfatter Susanne Juhasz arbejder i disse dage på to film, der foregår på Sydsjælland. Formålet med filmene er at skildre området - set med de lokales øjne. 

 

 

- Vi glæder os til at komme hjem igen, når vi har været i København. Det er svært at forklare, hvad det er. Man får bare noget andet. Det er de små ting, der bliver noget særligt. Sydsjælland har så meget at byde på, lyder det fra instruktør Fabian Wullenweber og skuespiller Susanne Juhasz. 

Fabian Wullenweber står bag film og serier såsom ”Badehotellet”, ”Klatretøsen”, ”Bora Bora”, ”Cecilie” og flere afsnit af ”Forbrydelsen”, og Susanne Juhasz har  blandt andet har medvirket i ”Regel Nr . 1” og ”At klappe med én hånd”, som hun modtog en Bodil for. 

For halvandet år siden flyttede parret til Præstø fra Søborg, og begejstringen for livet på Sydsjælland har taget form af hele to filmprojekter. 

 - Vi går lige nu og forbereder vores første spillefilm, som vi har skrevet sammen, og den skal optages her i Præstø til december eller januar, fortæller Susanne Juhasz. 

Præstø-filmen hedder ”Ninna” og handler om den 40-årige Ninna spillet af Susanne Juhasz, som står på den lokale grill på Præstø torv. 

- Da hendes 18-årige søn Dennis flytter hjemmefra, ramler hendes verden. Samtidig møder hun Morten, en lokal mand spillet af Peter Gantzler, som hun forelsker sig i, men det er også ret kompliceret. Det er en skæv komedie om, hvordan hun tackler det hele. Sønnen, kærligheden. Søren Pilmark spiller én af grillens lokale stamgæster, Verner, der er gået ned med stress. Han kommer på grillen hver dag, og han har hele tiden en ny idé til et projekt, hvor han kan få arbejde op at køre igen. Lige fra hundelufter til at drive en latterklub i Præstø. Han har sin helt egen underfundige måde at se verden på og forsøger at hjælpe Ninna, forklarer Fabian Wullenweber.

- Og Ninnas mor bliver spillet af den lokalt bosiddende skuespiller Annemarie Malle Klixbüll. 

 

Skæv komedie med lokale

Den første film om Præstø har parret arbejdet på i tre år. Manuskriptet er færdigt, og til efteråret skal der afholdes casting for lokale. Planen er nemlig at blande professionelle skuespillere og lokale amatører. 

- Det er en skæv komedie, og vi søger folk fra egnen, der besøger grillen, lige fra den tjekkede forretningskvinde, der elsker en god hotdog, til børnene og de unge, der hænger ud der efter skole, fortæller Fabian Wullenweber og tilføjer:

- Det er ny bølge i dansk film, at man begynder at caste amatører for at få noget autenticitet. 

 

Send dine historier

Filmparret har også allerede gang i en den næste film, der bevæger sig ud over Præstø og tager udgangspunkt i hele det sydsjællandske område. 

Her håber de, at lokale i løbet af de næste tre måneder vil hjælpe dem med filmens handling ved at sende dem egne historier.

- Vi skaber en historie ud fra folks egne beretninger - en helt anden måde at arbejde på. Formen kender vi ikke endnu. Vi ved bare, at der bliver mange karakterer i den, fortæller Susanne Juhasz.  

Og folk skal endelig ikke holde sig tilbage. 

- Det kan være historier om vendepunkter i folks liv. Eksempelvis om én, der fik en idé til at starte en butik, og så lykkedes det. Det kan også være en historie om, at man mistede det hele, men fik kæmpet sig op igen. Det kan være ældres historie. Hvad som helst. Det skal egentlig bare være den personlige historie i sin bredeste forstand. - Lad være med at tænke, at man ikke har noget spændende på hjerte. Vi kan blive inspireret af alt muligt, forklarer instruktøren. 

- Man skal ikke være bange for, om det er spændende nok. Og det handler  ikke om at udstille folk. Det bliver tre-fire historier, som vi blander sammen, så det er anonymt, siger Susanne Juhasz. 

 

Væk med klichéerne

Netop at komme til at udstille et samfund er filmfolkene meget bevidste om. 

- Jeg synes generelt, der er en misforståelse omkring, at storbyen kan det hele. Sjælland er så lille, at det er latterligt at tale om udkant. Vi viser vandkanten. Vores film handler heller ikke om, at provinsen er bedre end storbyen. Den kan bare noget andet, siger Susanne Juhasz, der selv har boet på landet og i Præstø før. 

- Vi vil have fortællinger fra mennesker, der har boet her i mange år, så man netop undgår klichéerne. Det er rigtig farligt at sidde i København og lave en film baseret ud fra en forestilling. Så har vi ham den dumme bonderøv, og så har vi den fulde præst, siger hun. 

-  Jeg er selv fra en lille by ude på landet 15 kilometer fra Roskilde. Så vi kan også godt genkende klichéerne i film, der skildrer provinsen - fordi det er dér, vi selv er opvokset og kan sige, at det slet ikke er virkeligheden, supplerer Fabian Wullenweber.

- Det handler om skildre området med kærlighed til det. Vi vil gerne vise det fulde billede. Vi elsker denne her del af Danmark. Naturen, menneskerne, miljøerne. Roen. Det er så let at komme i snak med folk. Jeg pendler til København, og jeg nyder at komme hjem igen. Allerede da vi kom til Præstø, føltes det som hjem, fortsætter han.

- Der er meget initiativ, stærkt foreningsliv og en vilje til at få Sydsjælland på kortet og sige: Vi kan meget mere, end den måde det tit bliver fremstillet på i medierne.  Der er så mange gode kræfter, og det er overvældende, hvor meget folk gerne vil samarbejde med os omkring vores projekter, smiler parret, som optager ”film nummer to” i efteråret 2018. 

Parret kan desuden løfte sløret for, at begge film får eksklusiv forpremiere i Præstøs Bio Bernhard og Biograf Caféen i Vordingborg. 

Man kan sende sine historier til mail wullenweber@hotmail.com 
Tilbage til forsiden

Kommentarer

Hej Maria, Historierne kan sendes til wullenweber@hotmail.com.

"Her håber de, at lokale i løbet af de næste tre måneder vil hjælpe dem med filmens handling ved at sende dem egne historier." - hvortil skal man sende historierne?

Tilføj kommentar