Sukkerfabrikkens nye vilde roe

Møns allerstørste roe slår nye tider an på Sukkerfabrikken i Stege. Lokal kunstner, Mia Sloth Møller, elsker store udsmykninger, og hendes gigantiske mur-roe ”Beta Vulgaris” vækker liv på Steges kulturelle fabrik.

 

 

- Jeg elsker store ting, siger Mia Sloth Møller, mens hun blander farver af grønne og blå nuancer til det store mur-maleri, hun er i gang med at male i Sukkerfabrikkens forhal til Dansesalen og Den Bøhmiske Hal.

Motivet med den kæmpe sukkerroe på den rustikke rå væg i det høje rum, har Mia selv valgt.

- Den største udfordring har været at få den op på væggen i den størrelse, jeg vil have - at få den rigtigt skitseret. Så jeg har arbejdet ”old school” og brugt projektor, fortæller Mia, og afslører samtidig navnet på sit fremvoksende værk: ”Beta Vulgaris” hedder det. Det er den latinske betegnelse for ”almindelig sukkerroe”.

 

Nye kulturelle spirer

Det er kulturentreprenør på Sukkerfabrikken Kristina Ask, der har inviteret Mia til at lave maleriet.

- Der stod en ru væg – og den var ikke så køn. Udfordringen lige med dette rum er mødet mellem det gamle og det nye, og løsningen kan netop være at få lavet et stort mur-maleri herinde, som samtidig kan fortælle noget om stedet; stedets historie – men også hvor det er på vej hen nu med nye tider og spirende kultur, pointerer Kristina Ask.

- Ja, medgiver Mia, og uddyber:

- Og det er jo lige dét, jeg synes, er det sjove. At forholde sig til rummet; at give det lige dét, det har brug for. At finde frem til dét, der lige præcis spiller sammen med det her sted, - at få arkitektur og billedkunst til at spille sammen. Da jeg fik tilbudt opgaven, sagde jeg straks stort ja. Det er lige det, jeg har ønsket mig, siger den farveglade kunstner.

- Måske har man lyst til at ændre en stemning, ændre et sted - eller rette opmærksomheden et særligt sted hen, og det kan man med mur-malerier, forklarer Mia, og fortæller om hvordan hun kom frem til motivet:

- Min allerførste tanke var at male en stor tung roe uden videre bladpragt. Men da jeg lavede skitserne, kunne jeg se, der manglede noget, der kunne tilføre motivet energi, så det endelige motiv er nu blevet en stor energisk roe med en vild og fantastisk bladpragt, hvor stænglerne bliver fartstriber, og en roe, der peger hen mod den Den Bøhmiske Hal. - En roe-raket, ler hun, og konkluderer:

- Det hele er så stort og råt her, så det må roen også gerne være. Det allervigtigste er samspillet med stedet. Roen må gerne fylde og tage opmærksomhed, forklarer hun.

Maleriet skulle egentlig ”kun” have fyldt en enkelt væg på ti gange otte meter. Men den energiske roe-raket viste sig at være en værre rod, og spirede lynhurtigt frem på hele tre vægge, så billedet måler nu seksten gange otte meter.

 

Kronen på værket

Når der arbejdes kunstnerisk i de dimensioner, Mia gør med den visuelle rodfrugt, Beta Vulgaris, er det vigtigt med en klar plan for arbejdet. Mia har derfor lavet sin egen lille model af forhallen, der kan slås ud for at få dimensionerne på plads.  

Og med hensyn til detaljerne i den kunstneriske roe, har hun haft en ”ekspert” med på sidelinjen. Sukkerfabrikkens tidligere fabriksformand, Otto Nielsen, har gennem årene set millioner af rigtige roer på nært hold, og har derfor et særligt skarpt blik for selv de mindste detaljer på en sukkerroe.

- Du mangler en krone på roen, korrigerer den vakse roekender, der lige er trådt ind ad døren, og er stødt til snakken om roen i den rumlige forhal. Da han er gået, går Mia går fluks i gang med at krone sin roe med store ”små” grønne blade ved roens top.

 

Store udsmykninger

Dét med Mia og store ting, har altid været der. Hun brænder for kæmpestore udsmykninger.

- Jeg brænder for at male kæmpe malerier, og da jeg var femten, malede jeg hele mit værelse med himmel og hav, mens mine forældre var på ferie, griner hun.

- Jeg ville gerne lave sådan noget her hver dag. Jeg vil gerne lave mange flere mur-malerier og udsmykninger, siger Mia Sloth Møller, mens hun lægger hovedet bagover og kigger op på sit nye kæmpe værk med den fantastiske bladpragt, der spirer vildt frem på den rustikke mur inde i den gamle nedlagte fabrik.

 FAKTA

• Mia Sloth Møller, Damsholte, er født i 1974 i Helsingør. Uddannet billedkunstner fra Gerrit Rietveld Academiet i Amsterdam og gift med billedkunstner Thomas Gunnar Bagge.

• Underviser i Kulturstyrke-hold i Vordingborg Kommune for langtidssygemeldte med stress, angst eller depression, samt skoletjenesten hos Kunsthal 44 Møen. Laver desuden løbende Huskunstnerprojekter i børnehaver og på skoler.

• Har lavet udsmykninger på Vordingborg Gymnasium, ZBC og STARS og lavet scenografi til en række rockbands.

• Udstiller i september 2017 som en del af udstillingen ”Kunsten flytter ind”.

 
Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar