• www.henriks-hvidevarer.dk

Stege har fået sit nye samler-museum

Nu er Danmarks nye levende samlermuseum - Thorsvang - klar til at åbne, efter mange hårde knokletimer og et par udsættelser. Det hele startede med et vaskebræt.

Torsdag den 18. juli blev dagen, hvor ”Thorsvang-Danmarks Samlermuseum” åbnede døren for de gode gamle dage i Stege.
Det hele startede for 45 år siden, hvor restauratør Henrik Hjortkær som 8-årig for første gang gik på opdagelse hos en kræmmer og købte nogle vaskebrætter og et par gamle seler. Blot for at blive stillet til side og vente på det rette tidspunkt. For vaskebrætternes vedkommende er tidspunktet kommet nu, hvor de er med på varehylderne i den gamle købmandsbutik, som er en del af samlermuseet.
Blot en lille del. I den tidligere tørmælksfabrik i Stege er der nemlig opbygget et oplevelsescenter, hvor de besøgende kan se indretning og vareudbud i 18 forskellige butikker og kontorer, der er opbygget som rammerne for de tusindvis af genstande, han har samlet gennem årene. Meget af det gennem opkøb af varelager og inventar fra nedlagte butikker rundt omkring i landet. .

 

Starten
Oplevelsescentret blev en mulighed i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007, hvor fabrikken i Stege stod tom, efter den blandet andet havde været i brug som adresse for et beskæftigelsesprojekt. Nu var der ikke længere brug for den, og da kommunen så positivt på tanken om et samlermuseum, blev fabrikken overdraget til projektet
- Jeg havde længe haft bygningerne i tankerne som det helt rigtige sted til udstilling af de ting, jeg har samlet gennem årene. Og mulighed kom, da Vordingborg kommune så tilbød, at Fonden Danmarks Samlermuseum kunne erhverve de tidligere fabriksbygninger for det symbolske beløb på én krone.
Siden har en hel masse ”frivillige” brugt et utal af timer på at renovere bygningerne og hjulpet med til at få bragt orden i de gamle ting, som for uvedkommende lå hulter til bulter rundt omkring på Møn i forskellige lokaler.

 

Bagbutikken
De frivillige hjælpere er samtidig nogle af de 240 medlemmer, der er samlet i museets venneforening. Den vil også levere den arbejdskraft, der bliver nødvendig til at betjene for eksempel i bager- og købmandsbutikken.
- Nogle af butikkerne skal fungere med salg til de besøgende. Enten det så er kanelsnegle fra bageren, is fra kiosken eller kaffe fra købmanden, forklarer Henrik Hjortkær
Der skal også etableres forskellige laug til at klare de praktiske opgaver og passe på de enkelte butikker. Også for at skabe gode oplevelser for venneforeningens medlemmer.
Èt af dem er ”Bagbutiks-lauget” til hyggesnak og en bajer. Det er dog allerede inden åbningen så populært, at der ikke er plads til flere og i dag må sætte interesserede på venteliste.
Henrik Hjortkær overtog for 30 år siden forpagtningen af cafeteriet i Stege Svømmehal. Senere flyttede han til Stege torv som pølsemand, inden han for nogle år siden byggede og indrettede Café Frederik VII på torvet. I dag er caféen overdraget til en ny indehaver, mens Henrik Hjortkær fremover vil koncentrere sig om restaurant Palmehaven, der er etableret som en del af samlermuseet – uden at glemme pligterne med museet.

 

Frimærker
Hans hustru Bente Bille er selvstændig registreret revisor og har gennem alle årene brugt masser af timer som medhjælp i hans forretninger.
- Og i dag har hun en stor del af æren for, at samlermuseet er blevet realiseret. Det gælder de praktiske opgaver med at indrette Thorsvang-Danmarks Samlermuseum. Men det gælder også hendes forståelse af min hobby som samlernørd.
- Undertiden har hun dog talt om, det havde været lidt nemmere, hvis jeg havde valgt at samle på frimærker, siger Møns nye museumsdirektør.


Jmr


Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar