• www.henriks-hvidevarer.dk

Mor og datter Marlene Petersen og Natali på 9 år hev gennemsnitsalderen ned. Foto: Ulrik Jensen

Spillefugle samledes i Mern

Sydsjællands bankoby nummer et levede helt op til sit motto om, at ”spillefugle fra nær og fjern samles til banko i Mern”, da forsamlingshuset lørdag mellem jul og nytår var centrum for årets traditionelle superbanko.

Mern Forsamlingshuset i Mern, hvor der har været spillet banko en gang om ugen i de sidste 41 år, var til nyårsbankoet stuvende fyldt med folk, som i løbet af godt fire timer spillede om kontanter, kødgevinster og i anledning af nytåret også champagne, kransekage, snaps og vin. 
Banko-Bent, der også bærer det borgerlige navn Bojesen, har været opråber siden 1984, startede med at gøre opmærksom på, at der var kommet nye hvide spilleplader i stedet for de gamle gule, som der simpelthen ikke længere var nok af. 
Bent Bojesen fortæller, at der til superbankoet mellem jul og nytår lægges 50 procent oven i de sædvanlige gevinster, som ved de almindelige mandagsbankospil er 100 kroner for en række og 200 for en plade. Hertil kommer amerikansk lotteri, skrabelodder og  sidegevinster i form af chokolade og små overraskelser. Kødgevinsterne er der også skruet lidt op for. 
- På en normal mandag har vi en omsætning på cirka 22.000, hvoraf de 11.000 udbetales i pengepræmier. Men det hele afhænger at, hvor meget, der bliver købt for. I dag forventer jeg, at det bliver noget mere, aiger han. 
- Ud over vores egne officielle spil sker det ofte, at deltagerne omkring et bord på eget initiativ arrangerer deres helt egne spil og eksempelvis gætter på, hvem der kommet nærmest til dagens samlede deltagerantal, som gerne ligger på mellem 2- og 300. 

Med siden 1981
Sydsjællands Tidendes udsendte medarbejder mødte Connie Foss, der er blandt de ældste spillere og som har været med i 37 år og har spillet banko stort set hver mandag siden 1981.
Connie Foss er svagtseende og spiller derfor med en særlig stor plade med tydelige tal i stor størrelse:
- Jeg spiller hver mandag her i Mern og om torsdagen i Allerslev. Jeg kommer for hyggens skyld, det sociale samvær og naturligvis spændingen. Jeg spiser mad hver gang og nyder det.
- Det er dejligt at kunne være med trods mit synshandicap og jeg kan kun opfordre til, at andre i lignende situation kommer ud af busken og deltager, for det kan sagtens lade sig gøre. 
Connie Foss har gennem årene vundet utallige gevinster, men mener, at når regnskabet gøres op, har hun nok også betalt for det.
Uden at fornærme nogen, kan man godt betegne deltagerne i bankospillet som et overvejende modent publikum.  I siderummet til det store samlingslokale var der dog også et slags ungdomshjørne, hvor blandt andre mor og datter Marlene Petersen og datteren Natali på ni år spillede med.
- Jeg er ikke fast gæst, men kommer af og til om mandagen for at spille banko. I dag har jeg taget Natali med, så hun kan opleve stemningen ved bankospil, siger hun.
 

Fakta
• Banko-arrangementer i Mern trækker folk til fra hele landsdelen De fleste kommer i egen bil, så det kan være svært at finde en parkeringsplads i nærheden, men der kører også bus, som samler bankoentusiaster op undervejs. 
• Siden 1976 har tre foreninger MUIF, Mern Håndværker. og Borgerforening samt Mern Forsamlingshus arbejdet tæt sammen om det ugentlige bankoarrangement.

Mor og datter Marlene Petersen og Natali på 9 år hev gennemsnitsalderen ned. Foto: Ulrik Jensen

Connie Foss er svagtseende og har spillet banko i Mern i 37 år. Foto: Ulrik Jensen

Banko-Bent, der er en institution ved bankospillet i Mern, har været opråber siden 1984. Nu er det moderne tider, så han har hjælp af en bankomaskine, som holder styr på tallene. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar