Kæresteparret fra Fensmark Tobias Hartmann og Amalie Hald raster, inden en større omvisning af Præstø går i gang. Foto: Lise-Lotte Iuel

Sommer i Præstø Havn

Der er mange forskellige begrundelser for at befinde sig på havnen i Præstø en dag i slutningen af juli, hvor solen skinner for fuld skrue, og fjorden næsten er spejlblank. Fælles for dem er dog et ønske om at opleve den gamle købstad.

Præstø Der er masser af sejlbåde i havnen i Præstø, og folk slentrer adstadigt afsted med synligt god tid til at indånde sommerstemningen og nyde det idylliske sted med byen i ryggen og Nysø og fjorden foran sig. Hanne Grand og Henrik Pedersen er sejlet fra Stege dagen i forvejen blot for at nyde den kønne sejltur og slappe af, inden de sejler hjem igen.
- Her er simpelthen bare så hyggeligt i Præstø, og alting på havnen fungerer optimalt med havnefoged og sanitære forhold. Og så er her flere gode spisesteder og en rigtig dejlig og afslappet stemning, så den tur tager vi jævnligt – ja, vi er lige frem vilde med Præstø, fortæller Hanne Grand.  

Feddet venter
Niels Bjerg har sin Lynæs Senior liggende fast i havnen, og vennen Peter Jeppesen er kommet fra Valby til det sydsjællandske for at sejle en tur med over til badestranden Feddet for at ligge for svaj. Der skal bades og slappes af på vandet, der næsten er det eneste sted, hvor man kan holde ud at være uden at skulle søge ind i skyggen for at afsvales, fortæller de. 

Der skal også arbejdes
Men det er ikke kun sjask og dvask det hele; nogle må arbejde, og malermester Otte Hansen, Vordingborg, går inden døre i havnekontoret og ordner vægge, da huset har fået vand under stormfloden i januar 2017. 
- Jeg er fint tilfreds med at arbejde inde, for om kort til tager fruen og jeg til Kreta, og så er det min tur til at holde ferie og lave ingenting, griner Otte Hansen, som samtidig forsikrer, at der er orden i tingene på Præstø Havn.
- Alle får lov at betale for at overnatte – også autocampere, som masser af andre steder sniger sig til gratis logi, men den går ikke her. Havnefogeden har tjek på det hele, og alting kører på skinner, tilføjer malermesteren og tager fat på arbejdet igen. 

Venter på unge gaster
Jørgen Beiter, som sejler i en Møn 331 fra sejlklubben Lynetten i København, står på broen og skuer efter sine halvvoksne børnebørn. Han har sammen med sin kone ligget i havnen i en uge og har nydt stedet på alle tænkelige måder.
- Her er hyggeligt og rart, og det er en ualmindelig velorganiseret havn, hvor alting fungerer optimalt. Vi har set kirken og var til det store loppemarked i lørdags, og når nu børnebørnene dukker op, sejler vi videre til Faxe Ladeplads og derfra længere nordpå. Vi har i den grad nydt den naturskønhed, der hersker her i Præstø og nærmeste omegn, siger Jørgen Beiter.

Turistguide for en dag
Et par unge mennesker fra Fensmark tager sig et hvil med smøger og café latte, og Tobias Hartmann, som har netværk i Præstø, er kærestetursguide for Amalie Hald, som skal på rundvisning i byen på Kærlighedsstien rundt om Frederiksminde, ind i kirken og hen over det gamle torv med alle de smukke gamle huse – og måske en tur rundt om godset Nysø med Torvaldsens lille museum. 

Demente på tur
Også en lille flok fra demenscenteret Symfonien i Næstved er på tur med medbragte madpakker, som skal indtages i Dambæks Have mellem havnen og roklubben, og alt imens dukker havnefoged Helmuth Jacobsen op fra sit midlertidige domicil på den tidligere Skipperkro. Ja, der er i sandhed liv på havnen i Præstø i disse dage. 
 

Kæresteparret fra Fensmark Tobias Hartmann og Amalie Hald raster, inden en større omvisning af Præstø går i gang. Foto: Lise-Lotte Iuel

Niels Bjerg og Peter Jeppesen er klar til at tage fortøjningerne og sætte kursen mod Feddet. Foto: Lise-Lotte Iuel

Plejer fra demenscenteret Symfonien i Næstved, Sjannie Pedersen, holder hvil, inden madpakkerne skal spises i Dambæks Have. Foto: Lise-Lotte Iuel

Henrik Pedersen, Hanne Grand med Manse og Sandie Grand, Stege, har nydt overnatningen i Præstø i deres Bandholm 27. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar