• www.henriks-hvidevarer.dk

Som Estland - bare varmere

Det store samarbejde mellem Vordingborg og Estland vokser hele tiden. I weekenden besøgte et ungt estisk par området, efter at have vundet en stor konkurrence - og de var begejstrede.


- Her virker dejligt - og lidt varmere end derhjemme. Der var to grader, da vi tog afsted, fortæller Laura Rogenbaum, der sammen med kæresten Kristen Milk, i weekenden var kommet til Vordingborg - med første stop i Jungshoved Præstegårds brudesuite - som vindere af en stor konkurrence i Estland.

- Jeg vandt den over facebook, da der var ”Dansker-uge” i Estland, fortæller Laura Rogenbaum, der var på vej til en knæoperation, da hun fik den glædelige nyhed.

- Det var vildt. Jeg håbede bare at vinde en anden præmie, som var et hotelophold i Talinn, så det var en stor overraskelse, at vi skulle til Danmark.

- Så måtte jeg jo tage med, smiler Kristen Milk, der som sin kæreste er 22 år og fra Tartu. De er rejst hertil lige op til deres afsluttende opgaver - hun som idrætsstudererende og han som studerende på militærskole.

- Det virker som, et dejligt land. Vi var inde forbi den gamle by (i Vordingborg) og Borgcenteret og det var ret flot, siger Laura Rogenbaum, der kun lige er ”landet” på Jungshoved, da avisen møder dem i den fine suite, med udsigt over de åbne marker og vandet ud for Stavreby.

- Vi skal ud og gå en tur og se mere af området om lidt og senere skal vi spise middag på restaurant Borgen og se Borgcenteret, fortæller Laur Rogenbaum, der også skulle en tur til ”the white rocks” - Møns Klint - for at få set hele området.

Det var ellers lige ved at blive svært for det unge par. I København har bilselskaberne nemlig regler om, at man skal være 23 år, for at leje bil.

- Heldigvis kunne vi snakke med Carsten Jensen her i Vordingborg og da han hørte  hvad det drejede sig om, så hjalp han os med at finde en bil, siger Filip Rasmussen, fra Jungshoved Præstegaard, der er en af arrangørerne bag det estiske samarbejde, der tidligere har budt på ambassadør-besøg  her og en stor Vordingborg-delgation til Dansker-ugen i Estland, hvor samarbejde mellem erhverv og turisme blev grundlagt. Til maj kommer her også en Estisk-uge i Vordingborg, hvor der blandt andet kommer et nyt estisk band og en lokal stjernekok, der skal trylle oppe på restaurant Borgen.

 

En fælles gaffel

Selv kender det unge par - i hvert fald før besøget - ikke meget til Vordingborg.

- Men den måde tingene er på, minder meget om hinanden, kan jeg se, siger Laura Rogenbaum, der har to større søskende der har været i Danmark før - en på turistbesøg og en bror, der har arbejdet i hele Europa.

- Men så må du tilbage og fortælle om området. I kan måske blive en slags ambassadører, smiler Filip Rasmussen, der havde æren af at huse de unge - mulige ambassadører -  i weekenden, inden turen gik mod København til en smule sightseeing der, og en flyver hjem søndag.

- Indtil videre, synes vi det er rigtig dejligt at alle fok kan tale engelsk, der betyder meget, når man skal rundt, påpeger Laura Rogenbaum, der selv - udover engelsk og estisk - taler lidt tysk og en smule russisk. Det er dog mest den ældre generation, der kan tale russisk.

- Vi har ikke rigtig brug for det, påpeger Laura Rogen baum, inden snakken går på fællesskabet mellem den danske og estiske kultur - og ikke mindst det sproglige, hvor flere ord, nærmest er ens. Eksempelvis ”gaffel”, der hedder det samme på begge sprog. Og så er det jo det historiske fælleskab, og sagen om Dannebrog, der faldt ned fra den estiske himmel, dengang Vordingborg var kongens by. Men det er en anden historie. I weekenden,  var det et ungt estisk par, der indtog Vordingborg. Primært for at få en dejlig turistoplevelse.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar