Helle Rolighed i el-bilen med eleverne Bjarke, Lucy og Katie, mens fortstander Kenneth Retslov er klar ved ladestanderen, der fyldes med den strøm som skolen får fra solen. Foto: Michael Thønnings

Slow-travel og solceller sætter strøm til Bosei

Bosei har sat ekstra fokus på bæredygtighed og har bygget et stort solcelleanlæg, der skal dække 40 procent af skolens strømforbrug og samtidig har de afprøvet en ny rejseform - ”Slowtravel” - hvor 15 elever tog en 12-dages rundtur i Nordeuropa i el-bil.

 

 

Præstø Normalt er der ture til Korea og Japan, fordi højskolen Bosei ved Præstø, netop har fokus på den del af asiatisk kultur. Men nogle elever - især udenlandske - bliver i Norden og tager på tur her.

I år blev det dog lidt anderledes, for med skolens særlige  fokus på bæredygtighed, så foregik turen for 15 af eleverne med skolens el-bil, og med en gennemsnitlig fart på ikke over 85 kilometer i timen, gennem Danmark, Sverige og Tyskland. Det blev således til 12 dages ”Slowtravel”, hvor alting foregår i et roligt og mere bæredygtigt tempo.

- Det tager bare længere tid, når man skal tanke el, så i stedet for at fokusere på destinationen, så var selve turen en del af oplevelsen, fortæller Helle Rolighed, der sammen med Christian Henriksen, var lærere på turen, som de for nylig vendte hjem fra og kunne gøre status på. 

2.200 kilometer kørt på strøm og en - ifølge eleverne - fed oplevelse.

- Vi snakkede meget og blev rigtig tætte, fortæller en af eleverne, Katie, der påpeger at de sang meget, for der var ikke strøm til at drive radioen.

- På et tidspunkt var vi ved at løbe tør for strøm. Det var ret koldt, men Helle slukkede for varmen. Så duggede ruderne og hun var nødt til at åbne vinduet. Det var koldt, men jeg blev ved med at synge, mens min søster sagde - nu skal vi ud og skubbe bilen lige om lidt, fortæller Katie, der nu husker den del af turen, som noget af det sjoveste. 

For det var en ny måde at rejse på og en anderledes oplevelse - der også blev anderledes, fordi det ikke er så let at finde ladestandere, når der skal tankes for hver 100 kilometer, men også fordi opladning foregik via seks -otte forskellige apps afhængig af, hvor de var.

- Så vi var lidt som pionerer på området, siger Helle Rolighed, der dog påpeger at de både sparede miljøet for udslip, men også sparede på økonomien. Turen blev således langt billigere - og dobbelt så lang, som de tidligere har kunnet tage af sted.

Undervejs lærte de også om bæredygtighed og besøgte blandt andet et mosteri på Fejø og en række høj- og efterskoler, hvor bæredygtighed også er i højsædet.

 

Solceller klarer strømmen

Netop bæredygtighed er noget der bliver arbejdet med flere steder.

- Normalt vil man som skole gerne beholde sine særlige ideer, men når det kommer til bæredygtighed, så deler man, fortæller Helle Rolighed, der også er en del af Boseis bæredygtighedsudvalg, sammen med driftsleder Stefan Preusche.

Og netop skolens drift  er også blevet løftet markant i forhold til at blive bæredygtig.

Her har de netop anlagt et 2.400 kvadratmeter stort solcelleanlæg bag fodboldbanen, og om kort tid er den klar og godkendt til at  kunne dække 40 procent af skolens strømforbrug.

- Der betyder også på, at når vi tanker el til vores el-bil og køre i området, så kører vi rent på sol, siger Helle Rolighed, mens Stefan Preusche påpeger at der også kommer en ekstra ladestander op, oppe ved deres svømmehal, som el-bilister kan låne, ud over den der allerede er ved skolen.

- Det koster måske lidt nu her, men det hjælper på den lange bane, siger forstander på Bosei, Kenneth Retslov, der fortæller at de har planer om at dreje skolen hen mod mere grøn energi og bæredygtighed, og han påpeger, at det også vil komme til udtryk i undervisningen

- Så man giver en bevidsthed videre, om at man kan gøre noget, siger han.

    

Bæredygtige Bosei

• Bosei fokuserer på bæredygtighed og har netop færdiggjort et solcelleanlæg, der vil kunne dække 40 procent af skolens strømforbrug. Det vurderes, at det er tilbagebetalt i løbet af fem-et-halvt år.

• Anlægget yder 165 kilowatt og fylder 2.400 kvadratmeter.

• Der er anlagt 650 meter jordkabel og der kommer en ekstra bil-ladestander.

• Skolen fik lavet beregninger af Scanenergi på anlægget og sendte det i ”miniudbud”, hvor Viasol stod for at sætte det op, mens de valgte at få Jan Hahn fra Domiciel i Præstø til at stå for el-arbejdet.

Helle Rolighed i el-bilen med eleverne Bjarke, Lucy og Katie, mens fortstander Kenneth Retslov er klar ved ladestanderen, der fyldes med den strøm som skolen får fra solen. Foto: Michael Thønnings

Bosei har fået et stort solcelleanlæg, som Christoffer Ovesen (th.) fra Viasol har sat op, mens Jan Hahn (mf.) fra lokale Domiciel har stået for elektrikerarbejdet. Det har været vigtigt, at det var et lokalt projekt, understreger Stefan Preusche, der er driftsleder på skolen. Privatfoto

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar