• www.henriks-hvidevarer.dk

Der bliver skåret græskarlygter ud til den helt store guldmedalje på arbejdsområdet, hvor der er flere bål i gang og aktiviteter med forarbejdning af årets høst. Her ses fra venstre Lone Nielsen, Simone Jørgensen, 11 år, Marie Jensen, 10 år, David Andersen, 7 år, og Christian Andersen.Børnene er alle fra Mern Skole. Foto: Lise-Lotte Iuel

Skolehaver i herskabelige omgivelser

I et fuldstændigt stille og vidunderligt sensommervejr bød Lilliendal Gods i lørdags til åben skolehave for børn, forældre, bedsteforældre og andre interesserede.

Mern På det areal, der tidligere har været brugt til herskabskøkkenhave, og som kunne forsyne både herskab og tjenestefolk med årstidens frugt og grønt, har Mette Heiberg som idemager med hjælp fra både gårdens ansatte og forskellige fonde for andet år kunnet tilbyde de sydsjællandske kommuneskolers klasser på mellemtrinnet et mindre areal til dyrkning af både grøntsager, krydderurter og sommerblomster.

Inspireret af datter 
- Idéen fik jeg egentlig fra min datter, som selv på et tidspunkt har haft skolehave, hvor jeg kunne fornemme den glæde, hun oplevede ved både at se planter spire og gro, og hvor der selvfølgelig skulle laves mad af produkterne. Det afstedkom som en naturlig følge en viden om, hvad vi putter i munden af sundt og usundt, om økologi og vækstbetingelser, fortæller Mette Heiberg, der er hustru til Lilliendals ejer, Ted Kallehave. 
- Og her på Lilliendal var rammerne, så efter en del hårdt benarbejde og ansøgninger her og der, er det lykkedes os at skabe et allerede nu ret vellykket projekt for børn fra Vordingborg Kommunes skoler. I år har der været elever fra Kulsbjerg, Mern og Stensved skoler, men alle er sådan set velkomne, tilføjer Mette Heiberg.

Væksthus har fået nyt liv
Det tidligere faldefærdige væksthus er blevet sat i stand med vinduer og døre, der er fundet og restaureret af gårdens ansatte og dygtige håndværkere fra lokalområdet, så eleverne kan trække indendøre i tilfælde at dårligt vejr, og hvis man skal stå og nusse med stiklinger og frø, der ikke skal spredes for alle vinde. Det er Greg Kobett fra Paradehuset på Gisselfeld, der har været ansvarlig for den del af projektet.

Forskellige haver
- Foruden de haver, klasserne selv dyrker, er der også fælleshaver med frugt og bær, og vi har også fået tilplantet nogle små apotekerhaver med helsende nytteplanter, som det forekom på klostrene i gamle dage, tilføjer Mette Heiberg, mens hun beredvilligt viser rundt i det smukt hegnede område, hvor der også er plads til afslapning på halmballer og i en nyanlagt labyrint. 

Hjælp fra erfarne folk
Hele projektet er en del af Realdanias koncept om Fremtidens Herregård, og derudover har man fået rigtig meget hjælp fra interesseorganisationen ”Fra have til mave”, som har dannet grundlag for landets i alt fyrre skolehaver. 
 

Der bliver skåret græskarlygter ud til den helt store guldmedalje på arbejdsområdet, hvor der er flere bål i gang og aktiviteter med forarbejdning af årets høst. Her ses fra venstre Lone Nielsen, Simone Jørgensen, 11 år, Marie Jensen, 10 år, David Andersen, 7 år, og Christian Andersen.Børnene er alle fra Mern Skole. Foto: Lise-Lotte Iuel

Iværksætter Mette Heiberg i gang på forarbejdningsområdet med at lave ingefærshots. Foto: Lise-Lotte Iuel

Landskabsarkitekt Gregory Kobett i døren til det nyistandsatte væksthus, der er renoveret af lokale folk med genbrug af gemte og glemte døre og vinduer fra godsets kringelkroge. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar