• www.henriks-hvidevarer.dk

Skabte røre i kongehuset

Sydsjællands Tidende indleder en artikelserie om lokale borgere, der er eller har været ansat i det danske kongehus. Serien har fået titlen ”Fra lokal til royal”.
I den første artikel møder vi Hans Jakobsen, der i 42 år dagligt havde sin gang på de danske kongeslotte, og som lagde sig ud med dronningen, da han skabte kongehusets første fagforening.

Fra lokal til royal Hans Jakobsen startede 1. april 1964 som chauffør først for kongehusets ansatte, siden for prinsesserne og kongen selv, og arbejdede sig herefter stille og roligt opad i hierarkiet og sluttede på posten som Jæger for Dronning Margrethe. En post han varetog fra 1972-2006.

- Jægeren var fra gammel tid kongens mand og fulgte kongen overalt - derfor også på jagt, fortæller Hans Jakobsen, og forklarer at Jægeren idag er dronningens mand. Sammen med en hofdame og en adjudant er det ham, der sørger for alt, hvad dronningen måtte have brug for i sit private liv. 

For Hans Jakobsen startede dagen klokken syv om morgenen og sluttede om aftenen, når regentparret gik i seng.

- Vi fulgte dem overalt, fortæller Hans Jakobsen, der således også har været med på regentparrets mange rejser i de år.

- Fredensborg og Amalienborg var de almindeligste arbejdssteder, og Christiansborg tilde faste statsråd og når der var audiens, fortæller Hans Jacobsen, der dog også havde Chataux Caïx, Kongeskibet Dannebrog, Fredensborg, Graasten Slot og Marselisborg samt sommerhuset Trend i Nordsjælland som sine arbejdspladser.

 

Den første fagforening

Da Hans Jakobsen startede først i kongens og siden i dronningens  tjeneste, var der ikke noget der hed overenskomster eller fagforening for de ansatte. 

I 1974 startede han fagforeningen op sammen med en kollega.

- Det var ubehageligt indimellem, fortæller Hans Jakobsen.

- Det var ikke sjovt at vække dronningen om morgenen med dagens aviser, når der på forsiden af Ekstrabladet var et stort billede af en selv og dronningen og teksten ”Konflikt i Kongehuset”. 

- I år har fagforeningen 40 års jubilæum, fortæller Hans Jakobsen og glæder sig over at kongehusets ansatte idag får overtidsbetaling, afspadsering og tillæg for rejser.

 

Verdens magthavere

Som Jæger mødte Hans Jakobsen alverdens præsidenter og regenter, når regentparret rejste rundt i verden på besøg og når der var genbesøg her i landet.

- Den første, jeg mødte, var Krustjov, og så har jeg mødt de to amerikanske præsidenter Clinton og Bush. Det sidste besøg, jeg havde, var Bush. Selvsamme dag startede han krigen i Irak, fortæller Hans Jacobsen, der både har boet i Det Hvide Hus og i Kreml samt fløjet i USAs præsidents gæstefly.

Hans Jakobsen har stort set mødt samtlige magthavere i den periode, han var jæger, således både de mere kontroversielle som Arafat og Fidel Castro.

- Også dronning Elisabeth. Vi sejlede til Aarhus sammen med Britannia, det engelske kongeskib, som i dag er brændt, fortæller Hans Jakobsen.

 

Sydafrika - noget særligt

Størst indtryk har Nelson Mandela og Sydafrika med sine enorme modsætninger dog gjort.

- Vi besøgte en ghetto lige udenfor Johannesburg. De vidste ikke om der boede en, to eller tre millioner, fortæller Hans Jakobsen, der samtidig ikke mindes at have set mere luksuriøse hoteller end dem, de boede på i Sydafrika.

- Dronningen indviede et toi-let med rindende vand i en meget lille landsby på landet, erindrer Hans Jakobsen.

- Og jeg husker at vi ikke måtte stoppe for rødt lys, for så risikerede vi at blive skudt, fortsætter han.

 

Rod i kufferterne

Et af Jægerens job på rejserne er at sørge for baggagen. Det var ifølge Hans Jakobsen ikke altid lige let at holde styr på.

- Det er ikke som når vi andre rejser på ferie. Vi havde 120 kufferter med, fortæller han.

- Man skulle vide, på forhånd, hvor folk skulle være. Det skulle stå på kufferten, hvilket værelse den enkelte skulle være på.

- I Sydafrika gik det galt, fordi personalet på ambassaden syntes, der var værelser, der var bedre, men de gav os ikke besked. De tænkte ikke over at numrene på kufferterne ikke passede, og de derfor blev afleveret på helt forkerte værelser, hvor der boede fremmede mennesker, fortæller Hans Jakobsen, der også husker postyret med at få bagagen fra flyet og ind på hotellet, inden regentparret nåede frem for at skifte.

- Der var tit officiel modtagelse ved selve flyet. Bagagen kom derfor sidst af sted, men skulle være først fremme. Derfor blev den tit kørt med politieskorte, fortæller han.

 

Dagligt nye udfordringer

- 42 år er lang tid, men der var hele tiden mange nye mennesker og mange forskellige opgaver gennem tiden, slutter Hans Jakobsen, forhenværende Jæger i Kongehuset, der nåede at begrave den gamle konge og hans dronning, at holde fem bryllupper (de tre prinsesser, prins Joachim og Kronprins Frederik) og tre sølvbryllupper. 

Siden han gik på pension har han ikke haft kontakt til sin arbejdsplads gennem 42 år - udover et enkelt besøg på kongeskibet Dannebrog, da det i efteråret lagde til i Vordingborg Sydhavn.

 

Fakta

• Hans Jakobsen fortæller om sine 42 år i Kongehuset på Café Stalden, Bogø 14. marts klokken 18.• 

• Til foredraget bliver også vist private billeder.miho


Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar