Der er stor afsætning på de delikate sortsild. Foto: Mette Neerup

Skønne sild og middelalderlig stemning

Igen i år var den første fredag og lørdag i september rammen om det traditionsrige sildemarked i Stege.

Stege Silden opfattes som omdrejningspunkt for byen Steges vækst i middelalderen og udnævnelse til købstad. På markedet var der dog meget mere end sild. Her var en finurlig blanding af nutidige lokale varer, lokale tøjbutikker, demonstration af gammelt håndværk og turistfremstød for dykning i Østersøen.

Hvor er sildene henne?
I tre store akvarier, kunne man få et indblik i livet under vandoverfladen i Stege nor og havn. 
- Vi hentede de fisk op i går, siger havbiolog Søren Larsen, mens han peger på vrimlen af forskelligartede fisk i akvarierne. Der er både skaller, gedder og aborrer. 
- Stege Nor er unikt på grund af den helt særlige ferskvandssammensætning, forklarer han. Der findes for eksempel ingen andre steder, hvor der er den store forekomst af aborrer. 
- Der er udpeget 10 dykkersteder i Vordingborg kommune i forbindelse med Undine ll og Stege Nor er et af dem. 
- I middelalderen var der også sild og ål her. De var især vigtige, fordi silden kunne saltes og ålen holdes levende i hyttefade. Det betød at de kunne transporteres og sælges andre steder. De fisk vi ser her i akvarierne, spiste man lokalt, fortæller Søren Larsen.

Middelalderliv som livstil
- Jeg er her som plantefarver og for at vise, hvordan det foregik, fortæller Tina Ditlevsen, kaldet Pippi. Hun er tilknyttet middelalderlandsbyen i Brøndby. 
- For mig er det blevet en livstil. I lang tid har vi danskere ignoreret vores historie fra før anden verdenskrig. Men det er som om at vi efter mødet med stærke fremmede kulturer, som for eksempel den muslimske, har fået en interesse i at finde tilbage til vores kulturelle rødder, siger Tina og præciserer:
- Det er selvfølgelig bare min teori, men jeg oplever at nysgerrigheden i forhold til  fortiden er vokset markant bare de sidste ti år, siger hun. 
Lowell John Mitchell fra Wernonia i Oregon, USA, er taget med Tina til sildemarkedet. 
- Jeg er på kulturudveksling og kommer selv fra en lille by ved kysten i USA, fortæller Lowell. 
- Jeg er i Danmark i en måned og er egentlig musiker.Jeg har ikke været rundt på Møn endnu, men regner med at vi skal en tur til Klinten i morgen, siger han begejstret.

Fra afgrøde til tøj
Der er travlhed uden for teltet fra Køng Museum. 
- Det er hør, som oprindeligt kom fra Mesopotamien, det nuværende Irak, forklarer Thyra Hansen fra museet. 
- Det er en lang proces før der kan væves med hørren og det kan blive til tøj, fortæller hun og fortsætter: 
- Når først det er sået, høstet og vædet og tørret igen, skal det brydes, skættes og til sidst hejles. Derefter spundet og til sidst vævet. Det indgik i vintersyslerier rundt om på gårdene. Ofte mødtes kvinderne  på en af gårdene, så de kunne underholde hinanden  med historier under det lidt kedelige arbejde, afslutter Thyra.

Sortsild og røgede sild
På et åbent ildsted, ligger en rygekasse fyldt med sild. 
- Det er en børneaktivitet, fortæller Stefan Skov, der sammen med sin kone og yngste barn tilbyder børn at rense deres egen sild og derefter ryge den i rygekassen. 
- Det er så enkelt, så hvis man kan finde ud af at lave et bål og har en kasse og bøgeflis, ja! Så tager det et kvarter, så har man en røget sild, siger han. 
- Det er første gang jeg prøver det, oplyser Marius Colberg, der lige har renset sin egen sild med lidt hjælp fra sin far. 
- Det er meget sjovt, selvom det var lidt slimet og der var mange skæl, forklarer han, mens han venter på at silden bliver røget færdig. På spørgsmålet om, om Marius skal smage på silden, svarer Marius’ far at det er lidt usikkert.
- Jeg har lige spist en sortsild, men Marius ville hellere have en slikkepind, griner han.

Stor succes
Vejret er fantastisk og her er et mylder af mennesker, der besøger de forskellige boder. Der er trubaduren, der synger og spiller middelaldersange og byder tilskuerne op til kædedans. Her er børn der får en oplevelse af, hvordan det føles at røre en kutling eller hvor meget arbejde der skal til for at kunne væve en kjole. Overalt følges man af duften af sild, der tilberedes og samstemmende meldes der om en stor interesse  og nysgerrighed  i forhold til de forskellige aktiviteter.

 

Se mange flere billeder i galleriet.

Der er stor afsætning på de delikate sortsild. Foto: Mette Neerup

Akvarierne, der viser, hvor meget liv der er i Stege nor og havn, tiltrak sig megen opmærksomhed. Foto: Mette Neerup

Alfred Grander på to år fra Stege, har ikke noget imod at holde en ål. Han er på sildemarked med sin far og farfar. Foto: Mette Neerup

Børn der hejler hør. Foto: Mette Neerup

Middelalderstemning fra Middelaldercentret i Nykøbing falster. Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar