Falkonér Jan Hansen fremviser sin sydamerikanske høg, som er en social fugl, der lever i familier med 10-12 fugle. Foto: Mette Neerup

Sildemarked er en hyldest

Årets sildemarked i weekenden var lige så velbesøgt som altid. Med silden som omdrejningspunkt var der lagt op til to hyggelige dage ved havnen i Stege.

Stege Møns handelsstandsforening forstår at holde en fest. Sildemarkedet er en mangeårig tradition, hvor folk kommer igen og igen, for at opleve den gode stemning og spise den særlige sortsild. Lokale handlende og kunsthåndværkere meldte om godt salg fra deres boder, masser af folk sad bænket for at nyde de musikalske indslag og middelalderfolket gav scenariet en sjælden kolorit. Derudover kan børn og barnlige sjæle komme tæt på livet i havnens vand og endda rense deres egen sild.
Sildene havde i middelalderen en enorm økonomisk betydning for Stege, der oplevede en voldsom opblomstring på grund af eksport af den fede Østersøsild. Den kunne saltes og sælges rundt omkring på markeder. I farvandet omkring Stege var der store forekomster af den eftertragtede fisk og det var indbyggerne gode til at udnytte. Sildemarkedet er en hyldest til silden, som på sin vis skabte fundamentet for Steges rige handelsliv. Den ses også afbilledet på byvåben og rundt omkring i byen i forbindelse med den historiske byvandring, der kaldes silderuten. I dag er det sløjt med sildeforekomster, men hyldes skal den alligevel.

Fra middelalder til nu
Det er da også naturligt at det middelalderlige tema fylder, da Stege i den periode, var en betydningsfuld handelsby. Blandt middelalderfolket var falkonér, Jan Hansen fra Køge. Han fremviste sin Sydamerikanske høg ved navn “den lille fyr”. 
- Høgen  er en meget social fugl, som er nem at træne. Det var sådan en Mads Mikkelsen brugte, da han medvirkede i filmen “Kong Arthur”, fortalte Jan, der altid har interesseret sig for middelalder og selv blev falkonér tilbage i 1994. Det flotte middelalderlige sæt tøj som Jan Hansen bærer, er i øvrigt indfarvet af Stella Farver fra Præstø, der i år er rykket over til havnen ved Stege skibsværft. -Jeg er lige i gang med at farve med rejnfan. Den møder man mange steder og måske kan det så inspirere nogen til at prøve selv, fortæller hun 
Foruden farversken er rebslageren også rykket herhen. 
Nikolaj Andersen, som i november overtog Stege skibsværft har åbnet op for besøgende til værftet i anledning af markedet.
- Jeg har åbnet op så folk kan komme forbi og se, hvad der foregår her, siger Nikolaj, der på sigt håber på, at der bliver ryddet op på området omkring værftet, så folk i højere grad kan komme der. - Det er jo som en tidslomme fra 50érne, griner han, inden han fortsætter arbejdet på københavnsk husbåd.

Byg din egen sild
Dagmar Rose Skov på 17 år, fortalte, forklarede og underviste i sildens anatomi. Børnene fik lov at åbne og klargøre deres egen sild, ryge dem og efterfølgende spise den fisk, de selv havde ordnet. 
- Der er jo nogen børn, der aldrig har rørt eller smagt en sild. Nogle af dem har syntes det var ulækkert at skulle røre fisken, men har overvundet sig selv og fundet ud af at det smagte godt, siger Katrine Gro, der sammen med Dagmar står for det gratis tilbud. - Og samtidig lærer de noget om fiskens anatomi, at de har en svømmeblære og om forskellen på, hvordan mennesker og fisk trækker vejret, fortsætter Katrine Gro.
Finn Thorrild Andersen og Birgit Fugleholm nyder en sortsild og glæder sig over stemningen ved markedet.- Det kræver lige lidt tilvænning, men de er dødlækre - sildene. Og så er det jo sjovt at tænke på at det er en gammel tradition, siger Finn, der roser arrangementet og gerne bakker op. Han pointerer dog, at den store succes som også tirsdagsmarkederne i sommerperioden har, kan give nogle trafikale udfordringer, som han kunne ønske, der blev kigget på.
Ved krible-krable bassinet med diverse havdyr, kunne børn klø en krabbe på maven, nusse en fladfisk eller mærke på en ru søstjerne. 
- Vi var her i går for at smage en sortsild, men de var allerede udsolgt klokken 17, siger en grinende Philip Dam Hansen, der er mentor på fjernsynsprogrammet “Hjem til gården”, som i år bliver optaget på Møn. 
- Derfor er vi her igen i dag. For at smage en sild og så er det her bassin i høj kurs, fortæller Philip, der er taget til Møn fra Østsjælland med sin søn Frej på snart fem år.

 

Se mange flere billeder i galleriet.

Falkonér Jan Hansen fremviser sin sydamerikanske høg, som er en social fugl, der lever i familier med 10-12 fugle. Foto: Mette Neerup

Alle kan få lyst til en sild - her er middelalderfolk på indkøb i nutiden. Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar