Der bladres igennem gave-mappen, der blandt andet indeholder flybilletter. Sif er en pige af få ord, men begejstringens udtryk var ikke til at tage fejl af.
Fotos: Brian Romberg

Sifs største ønske er magisk

Ønskefonden overraskede 10-årige Sif Schou fra Præstø med en tur til Harry Potter-verdenen i Florida. Hun har netop overstået sin sidste kemobehandling for leukæmi og har kæmpet sig vej tilbage til at være den pige, hendes forældre ellers havde mistet.

 

Præstø  Bank bank. Bo Haagen fra Ønskefonden fører an og åbner døren ind til børneværelset, hvor Sif sidder.
- Du skal tidligt op. For du skal ud at flyve. I skal til Florida. Tre styks billetter, hotel og tre dage i Universal Studios’ forlystelsespark, siger Bo Haagen, mens den 10-årige piges ansigt lyser op.
- Der var også et helt bestemt land, du gerne ville se der?
- Ja, Harry Potter, lyder det prompte fra Sif.
- Det har vi valgt, fordi du er så glad for Harry Potter og har læst alle de bøger, mens du har været syg, fortsætter den ønskefond-frivillige, akkompagneret af kollegaen Ingeborg Rudolf.  
- Ajh, hvor fedt, skat, udbryder hendes mor og omfavner sin datter, mens stedfar Ulrik skynder sig at forevige øjeblikket med billeder.
- Ved du, hvornår vi skal rejse? Der er ikke engang en måned til, tilføjer hun.
Så bliver gave-mappen ellers bladret igennem. Væk i ti dage og overnatning hele tre forskellige steder.
- Tak, lyder det lidt forsigtigt fra en tydeligt begejstret Sif.

Hjertet stoppede

- Der er sket så meget, siden hun stoppede med kemo, siger mor Sabine Bjørnmose Vedel og kigger over på sin datter. Sammen har de brugt meget tid på Harry Potter de seneste 2,5 år, hvor Sif har været syg med akut lymfatisk leukæmi (ALL), også kaldet børneleukæmi.
Sif fik konstateret leukæmi i maj 2015, og faktisk døde hun seks måneder efter. Bugspytkirtelbetændelse gav pigen hjertestop, mens hun lå på Rigshospitalet. 24 lange minutter gik der i alt, før hun blev intuberet.
- De sagde til os, at vi skulle være heldige, hvis hun nogensinde åbnede øjnene igen, fortæller Sabine Vedel.
Sif overlevede, men blev ”nulstillet”. Alt skulle læres påny. Synet, stemmen og balancen kom gradvist tilbage, men evnen til at tale og hukommelsen var stærkt svækket.
- Vi prøvede med musik - også klassisk - zoneterapi, healing… Musikken gjorde, at hun pludselig kunne huske tekster fra de sange, hun lyttede til. Filmen ”Far til Fire og Guldgraverne” kunne hun huske alle replikkerne til. Det var vildt, siger Sabine Vedel, der tog sig af den daglige pleje, mens hendes datter lå i respirator.
- Det var treholdsskift med mig, min mand og Sifs far. I en længere periode levede vi nærmest i en kuffert, siger Sabine Vedel.
Under hele forløbet var datteren i kemobehandling, som kun var afbrudt i fire måneder, da Sif skulle lære at gå. Over 50 gange har hun været i narkose for at få taget prøver af rygmarvsvæsken.
- Du bliver frarøvet din frihed. Du har lyst til at flygte fra vanviddet, men kan ikke. Det har været total turbulens. Kemo påvirker folk forskelligt. For Sif har det været som at gå i en boble. Hun kunne ikke huske noget som helst, fortæller moren.
- Sidste år var vi ude at rejse med Børnecancerfonden. Men det var med andre i samme situation som os i ”cancer-verdenen”. Den her ferie bliver fantastisk, og nu skal vi bare fremad, smiler Sabine Vedel.

Mirakelpigen

I dag har Sif genoptaget ridning, og udover heste er teater det helt store hit. Det dyrker hun på Næstved Musikskole. 2,5 års kemo sluttede i november sidste år.
Lige nu går Sif på Børneungecenter for Rehabilitering i Virum, der er specialiseret i genoptræning efter erhvervet hjerneskade.
Almindelig skolegang er næste mål. Lige nu prøver de lydterapi af for at stimulere Sifs indlæring yderligere.
- Vi har fået et helt nyt barn. Vi har fået hende tilbage. ”Mirakelpigen” kaldte de hende på hospitalet, fortæller moren.
Familien er én af fem børnefamilier, som Knæk Cancer følger. Sif er den eneste, som er ude af kemoforløbet.
- Det er en gåde, hvorfor børn får kræft. Men børn er for seje. De får mere kemo end voksne, da deres kroppe kan klare mere. Og stadigvæk løber de rundt på hospitalsgangene med kemostativerne, smiler Sabine Vedel og slutter:
- Man lærer at leve med angsten - og at have armene i vejret over de små ting i livet.

 

 

Der bladres igennem gave-mappen, der blandt andet indeholder flybilletter. Sif er en pige af få ord, men begejstringens udtryk var ikke til at tage fejl af.
Fotos: Brian Romberg

Bo Haagen fra Ønskefonden fortæller Sif, at hun skal til ’The Wizarding World of Harry Potter’ i Florida.

Så blev der ellers krammet.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar