Sang, spelt og urin til mønsk Luther-event

Luther bragte sangen ind i den evangeliske kirke, og dette blev i forbindelse med 500-året for den lutherske reformation fejret netop med sang i både Damsholte og Fanefjord kirker, der var omdrejningspunkt for en stor Luther-event i lørdags.

 

Kirkeklokkerne ringer løs ved Fanefjord kirke, hvor vi er tilbage til Luthers tid, denne lørdag. August-middagssolen er gavmild ved den blanke fjord og ved kirken og dens mennesker i dag, hvor sognebørnene er mødt op i Guds Hus for at opleve, hvordan deres forfædre sandsynligvis oplevede en gudstjeneste for flere hundrede år siden.
Kvinderne bænket til venstre for alteret – og mændene til højre. Dengang var der ikke kirkebænke, så man har sikkert stået op under gudstjenesterne.
Og hvordan har en gudstjeneste så forløbet? Hvad har de gjort ude på landet? - Og hvordan har det været?
Pia Dahl fra Præstø, der er organist, højskolelærer og korleder, har en idé om, hvordan det kan have foregået.
- Vi har forsøgt at skabe en gudstjeneste, som vi forestiller os, den kan have set ud – netop i Fanefjord Kirke, fortæller hun, og uddyber:
- Fire femtedele af indslagene var musik; det er den anvisning, som Luther har lavet til gudstjenestens forløb.
Allerførst spiller Pia Dahl præludium. Efterfulgt af lovsang, og herefter synger menigheden salmen ”Nu fryde sig hver kristen mand”. Salmen har Luther skrevet, og netop den salme er, ifølge Pia Dahl, en af Luthers allervigtigste tekster.
- Luther brugte sangen som en måde at formidle tekster på, fortæller hun videre.
Fanefjord Kirke er i dag vært for hele to præster. Foruden sognepræst Aske Emil Olsen, der er præst i Fanefjord og Bogø kirker, er Eva Kirsten Brinck Jensen, sognepræst ved Damsholte Kirke, også at finde i kirken i dag. Hun holder en prædiken; en dansk oversættelse af en luthersk tekst fra en gudstjeneste, direkte oversat.

 

Sang sig ud af livskrise
- Luther stod engang under et stort træ i lyn og tordenvejr, og oplevede en slags livskrise.
- Og han sang sig ud af det, fortæller Pia Dahl, og fortæller også, at det er de færreste teologer, der lægger vægt på, at Luther var sanger og musiker. Han var nemlig en dygtig lut-spiller.
Selv har Pia Dahl sin store viden om perioden fra sin uddannelse ved Konservatoriet i Århus, hvorfra hun er uddannet blokfløjtespiller.
- Jeg har beskæftiget mig med perioden, siden jeg var purung, fortæller hun.

 

Middag i laden
Sang var der også under datidens festlige måltider blandt folk på landet.
Forinden den musikrige gudstjeneste, bliver der i dag, i forbindelse med arrangementet om Luther, afholdt middag i laden ved kirken. Seksten kvinder og mænd er samlet om det lange bord midt i laden, hvor Jessie Reedtz Adamsen serverer middelalder-mad, mens hun levende fortæller om livet - og i særdeleshed om dagligdagen - dengang.
- I skal forestille jer, at I sidder her i laden, omgivet af stearinlys, og i skæret fra pergamentlygten og lamper, lavet af dyreskind - og til tonerne af en troubadour, der spiller til maden, og fortæller, hvad der er sket i den nærmeste landsby.
- Bagefter tog troubadouren så videre til en ny landsby og spillede og fortalte historier – og fortalte indbyggerne i den by, hvad der sket her hos jer. Det var sådan, det var, fortæller Jessie Reedtz Adamsen.
Jessie fortæller middagsgæsterne om daglige rutiner dengang; om, hvordan de daglige gøremål udgjorde en hel dagsproces.
Dagens middagsret står i dag på speltpandekager med fyld og afdryppet tykmælk med blåbær.

 

Indsamlede mænds urin
Jessie fortæller også om fremstilling og om lysægthed blandt de forskellige farver, man brugte dengang. - Om hvordan eksempelvis den flotte blå farve – den kongeblå farve – blev fremstillet ved indsamling af mænds….. urin.
- Der var tradition for at alle mændene lige rundede en balje, som de urinerede i - lige efter de havde festet. Urinen blev derefter sat i møddingen, så det rigtig kunne gære. Herefter kunne man farve tøj i det, og på den måde få den meget specielle blå farve. – Og sådan noget farvet stof lugter virkelig slemt flere år efter, oplyser Jessie, der engang selv har lugtet til tøj, der var farvet på den måde.
Dagen har indtil nu været fuld af fortid, og nu høres bilmotorer starte fra parkeringspladsen ved kirken. Med ét er vi igen tilbage i nutiden med alle dens særegne lyde og sange.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar