• www.henriks-hvidevarer.dk

Så kom sommeren til Bogø

Et heldigt hold var med på Færgen Idas klargøringstur, hvor fire-et-halvt-årige Magnus tog styringen, og seks tyskere sparede kræfterne.

Onsdag i sidste uge fik 37 indbudte gæster lejlighed til at mønstre ind på færgen ”Ida”, da hun forlod Stege havn med kurs mod Stubbekøbing og Bogø for at være klar til sommerens færgefart mellem de to byer.
Det var maritim medarbejder ved Vordingborg kommune Jan-Japp Cramer, der sørgede for, at turen blev en god oplevelse for deltagerne. En sejltur, som han betragter som én af de mest smukke i danske farvande. Samtidig fortæller han, at denne åbningstur for første gang har inviteret en større gruppe til at være med.
- De tidligere år har vi kun været fem-seks mand til at  sejle fra Stege til Stubbekøbing, når sommersejladsen går i gang. I år  syntes vi, at dagen skulle gøres mere festlig, fortæller han.

 

Skipperne
Årets åbningssejlads havde Magnus på fire og et halvt år ved roret, som sørgede for, at turen foregik i sikker afstand fra kysten. Dog med støtte og vejledning af hans onkel Jan Hansen, der er færgebestyrer og ”reserve-skipper” på Ida i sommersæsonen fra maj til oktober foruden han varetager roret på færgen mellem både Kalvehave-Lindholm og Omø-færgen.
Jan-Japp Cramer er samtidig den ene af de to skippere, som på skift sommeren igennem sørger for, at kursen bliver holdt i de 12 minutter, der skal bruges til færgeturen mellem Bogø og Stubbekøbing.
- Foruden de to skippere er der også arbejde til to  ”bedstemænd”, der på skift sørger for ikke mindst billetsalg og motor,  forklarer han.

 

Tal med Ida
De inviterede i sidste uge kom blandt andet fra ”Idas Venner” som er færgens støttegruppe med både penge og frivilligt arbejde. Foreningen har omkring 550 medlemmer, hvoraf cirka 25 er ”synlige” som enten medlemmer af bestyrelsen eller med maling og pensel. Resten af dem begrænser deres bidrag til fortsat drift af Ida gennem deres årlige kontingent, hvor det dog er de to kommuner Stubbekøbing og Vordingborg samt forskellige fonde, der trækker det tunge læs.
- Det er da også disse store bidragsydere, der har  gjort det muligt at renovere færgen for omkring syv millioner kroner gennem  den seneste halve snes år, siger Niels Høeg fra Stubbekøbing, der har  påtaget sig ansvaret for en stor del af ”vennernes”  PR-arbejde.
Sidste år sørgede Ida for, at der var plads på dækket til blandt andet næsten 17.500 passagerer, godt 3.000 biler og cirka 5.800 cykler – og 27 traktorer. Det var en mindre tilbagegang i forhold til 2011.
- Måske skyldtes tilbagegangen den økonomiske krise.  Men jeg tror nu mere, at det skyldtes en ualmindelig regnfuld sommer, siger  Niels Høeg.

 

De heldige
Sejladsen onsdag i sidste uge var forberedelsen til den officielle åbning den 18. maj, hvor alle cyklister traditionen kan komme gratis med. Nogle enkelte cykler og cyklister tog dog forskud på dagen. Dels havde Ida to cykler med fra Stege, der var sponsoreret som præmie i forbindelse med åbningsfestlighederne senere på ugen. Dels nåede seks cyklister fra Berlin frem til færgen i Stubbekøbing fem minutter før afgangen til Bogø, der var afslutningen på åbningssejladsen.
Jordens heldigste? De nåede i hvert fald en færge, der endnu ikke var sat i rute og på det tidspunkt først ville blive det efter yderligere et par dage i havn. Dermed slap de for en omvej på et halvt hundrede kilometer til Vordingborg og kunne fortsætte turen, som uden denne omvej er 630 kilometer lang. Og det var gratis.

jmr

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar