Orehoved mister sin dagligvarebutik og dermed også sit samlingssted. Foto: Ulrik Jensen

Orehoved har mistet sit lokalmarked

Orehoved Lokalmarked er lukket. Butikken, der har eksisteret i fire år, holdt åbent for sidste gang i lørdags, hvor avisen kiggede forbi.

Orehoved I lørdags slog Orehoved Lokalmarked dørene op for sidste gang for at få solgt ud af de sidste varer på hylderne. I fire år lykkedes det at drive butikken på Nordfalster, men lørdag var sidste dag for det ellers populære samlingssted, som dog ikke havde omsætning nok til at fortsætte. I butikken var ud over et pænt varesortiment og en satsning på lokalt producerede varer både pakkeudlevering og medicinudlevering foruden en lille café drevet af borgerforeningen. Men det var ikke nok.
På trods af en snes frivilliges ihærdige indsats for at holde butikken åben har man valgt at gå i frivillig betalingsstandsning i erkendelse af, at der altså åbenbart ikke er opbakning nok til en dagligvareforretning i Orehoved. 
- Her fire år efter den optimistiske begyndelse har det vist sig, at der alligevel ikke er tilstrækkelig opbakning til købmandsbutikken. En gruppe faste kunder lægger deres primære handel i butikken, og en del kunder handler sporadisk - og især når man lige står og mangler noget – men det er bare ikke tilstrækkeligt til at få en fornuftig økonomi til en fortsat drift, forklarer Vibeke Hellmann på bestyrelsens vegne.
- Vores trofaste frivillige og et par fleksjobbere har gjort det fremragende, men holdet er skrumpet ind, så der ikke mere kan lægges en bemandingsplan, ligesom det har vist sig svært at besætte administrative poster. I forhold til 2018 er omsætningen faldet med 200.000 i 2019, hvor der ellers var budgetteret med stigende omsætning og tilvækst af kunder, fortæller Vibeke Hellmann.

Langt til nærmeste indkøb
På lokalmarkedets sidste åbningsdag havde flere slået sig ned i det hjørne af butikken, som rummer den lille café, blandt andre Lissi Baltzer, som selv har arbejdet som frivillig i butikken:
- Det er meget ærgerligt for Orehoved. Byen bliver ligeså død, som den var for fire år siden, og vi kommer til at mangle et naturligt samlingssted. Det er et stort problem for de, der ikke har bil, når nærmeste indkøbsmuligheder er syv kilometer væk i Nørre Alslev eller med 10 kilometer til Vordingborg. Desværre gik der to år fra Brugsen lukkede, til lokalmarkedet åbnede, så en del nåede at få nye indkøbsvaner.
- Jeg synes butikken har haft et pænt varesortiment, og vi frivillige har haft et godt team, som har haft det godt med hinanden. Vi har været 20 frivillige, men alle i alderen 60+ op til 81 år, så nogle er holdt op på grund af helbredet. Til sidst er det blevet sværere at dække vagter og få løst alle opgaver. Det har været sådan, at hver enkelt frivillig for eksempel skulle stå for indkøb af en bestemt varegruppe, forklarer Lizzi Baltzer, som selv har taget en del tre-timers vagter og i øvrigt har stået for at tjekke datomærker og returnere ikke solgte ugeblade.

Enighed om beslutning
Beslutningen om at lukke Orehoved Lokalmarked og gå i betalingsstandsning er taget på baggrund af et borgermøde og i samråd med Lollands Bank og ejeren af bygningsmassen Finn Skaaning. Foreningen, som har stået bag driften, bliver nedlagt efter to ekstraordinære generalforsamlinger i den nærmeste fremtid. Ejendommen er sat til salg, men indtil videre bliver den lille café stående og kan bruges i forbindelse med borgerforeningens aktiviteter.

Orehoved mister sin dagligvarebutik og dermed også sit samlingssted. Foto: Ulrik Jensen

Lissi Baltzer ærgrer sig over lukningen af Orehoved Lokalmarked. Foto: Ulrik Jensen

René og Karl Hansen mødtes til en snak ved butikken. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar