Søren Pind Jensen og Karen Adrian ved Langelinie. Parret skuer mod Nyord. – Øen, hvor nye ord fødes, og hvor de eksisterende ord bevares og udvikles. Foto: Chriistiina Nataliya Zahraz

Ord på Nyord

Sproget forandrer sig hele tiden. I en tid, hvor især engelske vendinger vinder ind i vores dagligdag, er der i samme ombæring andre danske ord, der bliver erstattet – og måske med tiden glemt. Foreningen Ord på Nyord tager kampen op, og grundlaget for den nydannede forening består af levende ord, der kalder på danskernes glæde og entusiasme ved at lade sig berige af sprogets mange muligheder.

Nyord - Det er vigtigt at bevare det danske sprog; da det er indgangen til vores kultur, mener Søren Pind Jensen, der er vant til at jonglere professionelt med ord og ords betydninger. Han er Danmarks eneste translatør i slovakisk, og er aktuelt ved at oversætte en slovakisk detektivroman.
- Vi vil med vores forening styrke forholdet til den sproglige kultur. Der er brug for at værne om og gøde det danske sprog for at imødegå udsultning og forarmning, som globaliseringen fører med sig, udtaler Søren Pind Jensen. Han er ivrig fortaler for at bevare og udvikle det danske sprog med alle dets mange muligheder og finurligheder. Han har derfor fundet sammen med andre sproginteresserede omkring den sproglige lidenskab, og sammen har de stiftet foreningen Ord på Nyord. William Houman fra Nyord er formand i foreningen, Søren Pind Jensen er næstformand og Karen Adrian er kasserer.
- Det begyndte med Henrik Pontoppidans roman ”Lykke-Per”, som jeg læste. Deri er en imponerende personbeskrivelse, der strækker sig over det meste af en side uden et eneste punktum, fortæller Søren Pind Jensen begejstret.  
- Jeg har stor respekt for måden, hvorpå Pontoppidan udtrykker sig; som en maler, der maler med ord. Og det var netop dét, der fik mig til at fundere over, hvordan vi fortsat kan bevare og berige sproget. 

ORD-festival til sommer
Den allerførste kim til den spirende forening blev lagt en forårsdag i 2017, hvor medlemmerne mødtes, og ordfestivalen Ord på Nyord voksede frem af mødet. Arrangementet, der løb af stablen en julidag sidste år, blev startskuddet for den ordrige forening, der har planlagt at gentage succesen 14. juli 2018, hvor folk i alle aldre inviteres til at lægge vejen forbi Nyord. Ordene vil igen denne dag flyve frit omkring, og lade sig lege med af opmærksomme og opfindsomme sjæle.
- Festivalens formål er at øge dannelse, give inspiration og bidrage til udvikling af ord for det danske sprog, forklarer Søren Pind Jensen, og fortæller videre om ordfestivalen på Nyord: 
- Der skal igen til sommer sættes stande op rundtomkring, hvor der bliver mulighed for at betragte, overveje og undres – og også inkluderes og aktiveres. 
- Vi ønsker og håber, at folk opnår en følelse af nærvær og berigelse ved at deltage i festivalen, uddyber den ord-fornøjede ildsjæl, og oplyser, at foreningen arbejder hen imod at udgive en Nyordbog på nettet, da det er vigtigt at vedligeholde den danske sprogbrug, når prægningen fra især USA strømmer imod os med hastige skridt.
- Netop derfor skal det danske sprog trænes og genopdages, så det kan stå distancen, påpeger han. 
- Det danske sprog kan tåle konkurrence, når det er i god form, slutter Søren Pind Jensen.

Søren Pind Jensen og Karen Adrian ved Langelinie. Parret skuer mod Nyord. – Øen, hvor nye ord fødes, og hvor de eksisterende ord bevares og udvikles. Foto: Chriistiina Nataliya Zahraz

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar