Carsten Gliese i sin nyerhvervede kørestol, som har vist sig at være en enorm hjælp i dagligdagen. På brystet har han en lamineret seddel, hvor der på den ene side står, hvad der er ødelagt i hans krop, og på den anden fremgår det, hvilken medicin han tager for hvad og hvornår. Han tager således forskellige piller klokken 6, 7, 8, 9, 12, 14, 16, 17.30, 21 og 22. Foto: Mille Holst

Ny elkørestol giver kræfter til livet

En indendørs elkørestol har været en virkelig god investering for Carsten Gliese, for med den slipper hans krop for overbelastning og han har fået flere kræfter til andre gøremål. Men kommunen har ikke villet hjælpe med indkøbet af kørestolen og Carsten Gliese er overbevist om, at det er dén fremtid, der venter os alle: At vi selv må investere i de hjælpemidler, vi får brug for, når vi bliver ældre, syge eller handicappede.

Vordingborg Han er vant til det efterhånden, Carsten Gliese; afslagene fra Vordingborg Kommune. Gennem mange år har han kæmpet for at få de hjælpemidler i hjemmet, som læger, og sygeplejersker gennem årene har givet udtryk for, at han har brug for, for at kunne klare sig i egen bolig. Gang på gang er han dog endt med selv at indkøbe de nødvendige remedier - og det gælder også den elkørestol, som han i de seneste tre uger, har brugt indendøre i sit eget hjem. Tilbage i maj måned afslog Vordingborg Kommune, at han ville have gavn af denne kørestol, men Carsten Gliese er slet ikke i tvivl, efter at han selv har anskaffet sig den.
- Den har hjulpet meget. Smerterne er der hele tiden; de forsvinder aldrig, men belastningen af kroppen er mindre, siger Carsten Gliese, der nu har fået mere overskud til andre gøremål i hverdagen.
- Nu kan jeg bruge kræfterne mere konstruktivt, til at blive bedre og træne, siger han og mærker, at han blandt andet har roligere hjertebanken.
- Nu undgår jeg overbelastning og en trykken for knæet er væk, siger han, men gør sig dog ingen illusioner om nogensinde at komme til at gå igen, andet end fra den ene kørestol til den anden.
- Tiden er gået; jeg kommer ikke til at gå igen, siger han og fortæller, at hans helbred det seneste år kun er gået én vej, den forkerte.
- Men mit humør er stadig godt; det nytter ikke at græde over spildt mælk, siger han.
Han ærgrer sig dog over, at han har brugt så mange kræfter - og penge - på at kæmpe med kommunen om hjælpemidler.
- Jeg kunne både have hjulpet mig selv og andre for de penge, siger han, og fortæller, at flere lokalpolitikere gennem årene har sagt til ham, at han lige så godt kan vænne sig til selv at betale for de hjælpemidler, han har behov for i hjemmet.
- Sådan bliver det for alle med tiden, refererer Carsten Gliese samtalerne.
At investere i hjælpemidler, når man er handicappet på forskellige måder, kan dog være en bekostelig affære, og ikke noget, der er alle forundt. Eksempelvis har Carsten Gliese netop ofret 26.000 kroner alene i service på sin udendørs elkørestol, som trængte til nye batterier og to nye motorer. Dertil kommer den nye indendørs elkørestol, som i nypris koster i omegnen af 16.000 kroner.
Hjemmeplejen synes i følge Carsten Gliese, at han bør have en plejeseng, men også dén har Vordingborg Kommune afslået at give ham. Om han har råd til selv at købe en, er usikkert, og Carsten Gliese har ikke opgivet håbet om, at kommunen vil hjælpe.
- Det er min stædighed, der holder mig oppe, slutter han.

 

 

 

Hjælpemidler er ikke altid en hjælp på sigt

I Vordingborg Kommune vil udvalgsformand Mette Høgh Christiansen ikke være med til at indføre brugerbetaling på hjælpemidler til borgerne. Men når kommunen giver afslag skyldes det ofte, at kommunen vurderer, at borgeren med tiden vil blive ringere stillet med et hjælpemiddel end uden det.

Kommunen Mette Høgh Christiansen (S), der er formand for Udvalget for Sundhed, Senior og Ældre, vil ikke udtale sig om Carsten Glieses konkrete sag, men på spørgsmålet om, hvorvidt borgerne i fremtiden eventuelt vil skulle forberede sig på selv at skulle investere i hjælpemidler, siger hun:
- Der er indtil flere kommuner, blandt andet nogle af landets rigere kommuner, der har sagt, at de ikke giver til rollatorer. Folk skal selv betale. Det siger vi ikke her.
- Vi har snakket om, om det er noget, vi vil gøre her, men det har vi ikke vedtaget, siger hun og vil altså ikke være med til brugerbetaling, selvom flere hjælpemidler er blevet billigere med årene og selvom kommunen er blandt de ringere økonomisk stillede i landet.
Mette Høgh Christiansen er dog helt klar over, at ikke alle borgere får, hvad de sætter næsen op efter.
- Der er en vurdering af den enkelte, der er lovbestemt, men der kan være divergens mellem, hvad borgeren mener er nødvendigt, og hvad kommunen vurderer, siger hun og giver et eksempel med et toilet, der på forskellig vis kan hjælpe borgere med en række problemer.
- Det hjælper, men lige pludselig kan du ikke bruge dine lårmuskler mere, siger udevalgsformanden og fortsætter:
- Fysioterapeuter og så videre går ind og vurderer, om et hjælpemiddel på sigt kan forværre borgerens situation.
- Der skal nogle fagfolk ind over, men de er heller ikke nødvendigvis enige, siger hun og ærgrer sig over, at mange borgere på den bekostning føler, at de kommer i klemme.
- De tror jo, at hvis lægen har sagt én ting, så er det det eneste rigtige, men der kan jo også være andre muligheder.
- Nogle ting er læger gode til, men forebyggelse er de måske ikke skarpe på, siger hun og supplerer:
- Mister man mobilitet, så er man ringere stillet.
Derfor er en borger i følge Mette Høgh Christiansen i nogle tilfælde bedre stillet uden et givent hjælpemiddel end med det.
- Afslag kan man sagtens være uenig i, siger hun og slutter: 
- Det er vores allesammens penge, og vi skal vurdere, hvad der er bedst og billigst.

 

 

Læs også nogle af avisens tidligere artikler om Carsten Gliese:

"Man skal være rask for at være syg"

"Friheden genvundet - men principsagen tabt"

"Her er håbet om bedring næsten usynligt"
 

Carsten Gliese i sin nyerhvervede kørestol, som har vist sig at være en enorm hjælp i dagligdagen. På brystet har han en lamineret seddel, hvor der på den ene side står, hvad der er ødelagt i hans krop, og på den anden fremgår det, hvilken medicin han tager for hvad og hvornår. Han tager således forskellige piller klokken 6, 7, 8, 9, 12, 14, 16, 17.30, 21 og 22. Foto: Mille Holst

Mette Høgh Christiansen (S), formand for Udvalget for Sundhed, Senior og Ældre. Arkivfoto

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Fru Mette Høgh Christiansen - Deres CV afspejler at de som øvrige af deres partikammerater er uden nogen form for faglige kompetencer eller know how inden for noget som helst tvært imod og mht til ders person kommer dette til udtryk i ovenstående indlæg. De taler om forbrug af borgernes penge, her medvirker de som anvarligt kommunalbestyrelses medlem selv med at tilskynde den forsatte momsunddragelse der på pairet finder sted mht Den nye Festuges totale tilside sættelse at de gældende betingelser der er givet af Skat, her enbevidst en fortsat momsunddragelse. Videre har de bidraget til den nepotisme udvalgsformand Thorbjørn Kolbo har udvist i forbindelse med ansættelsen af sine familiemedlemmer i kommunale / offentlige stillinger, her STARS og Borgcentret mm, det viser deres manglende moralske kodeks, de har "SNAVS" på hænder.

Tilføj kommentar