Kommunens plan om at stille lægeklinikker til rådighed for nye læger er i første omgang skudt til hjørne. Derfor er Mette Høgh Christiansen og resten af sundhedsudvalget gået i tænkeboks. Arkivfoto: Mads Sørensen

Nu er vi i tænkeboks...

Vordingborg kommune vil købe bygninger og indrette lægeklinikker og udleje dem for at trække nye læger til området. Staten har bevilget penge til kommunen, men de må ikke bruges til bygninger. Nu overvejer politikerne, hvad de så kan bruge midlerne til.

Kommunen Manglen på praktiserende læger i vores område er blevet et større og større problem de senere år, og både lægernes egne organisationer og politikere i både kommune, region og stat forsøger at finde løsninger på problemet. 
I Vordingborg Kommune ansøgte man tidligere på foråret om midler fra Sundhedsministeriet til netop at forsøge at tiltrække nye læger til området.
Ifølge Mette Høgh Christiansen, formand for Sundhedsudvalget i Vordingborg kommune, søgte kommunen om syv millioner kroner til at købe en ejendom og indrette den så flere læger kunne have praksis sammen. Tanken var, at lægerne skulle leje sig ind og dermed ikke behøvede at investere i bygninger hernede.
I sidste uge kom der svar på ansø’gningen. Vordingborg Kommune har fået 2,3 millioner kroner til projektet.
Men der er et stort MEN ved bevillingen.
- Pengene må ikke bruges til køb af ejendom eller til klimaskærm, fortæller Mette Høgh Christiansen, og det var jo ellers netop det, der var kommunens plan. Derfor er politikerne gået i tænkeboks, for at finde ud af, hvordan pengene så kan bruges.
- Lige nu er der ikke klarhed over, hvad vi kan bruge de penge til, når ikke de er til det, vi grundlæggende havde tænkt, siger hun.
Politikerne har en måned til at tage stilling til, hvordan pengene skal bruges lokalt, ellers ryger de retur til staten.
For Mette Høgh Christiansen er det springende punkt, at det ikke er meningen, at kommunen skal bruge af sine egne midler til at løfte en opgave, der egentlig ligger hos regionen. 
- Bruger vi vores penge, så går det jo fra nogle andre, og det ER ikke vores opgave, siger hun og ointerer, at regionen i denne sammenhæng er en vigtig samarbejdsparetner, da det er dem, der har ansvaret for, at alle borgere kan komme til lægen.
- Men det er i høj grad også statens problem, at der mangler læger, siger hun.

Kæmpe bevilling til Greve
Det er et landsdækkende problem, at der mangler læger, men nogle områder er hårdere ramt end andre - blandt andet står det særlig skidt til i Vordingborg Kommune de kommende år. Derfor ærgrer det også Mette Høgh Christiansen, at eksempelvis Greve Kommune er blevet bevilget 20 millioner kroner af samme pulje, for med sin tætte placering til hovedstaden er problemet i Greve ikke nær så stort som i yderområderne. Nu vil hun prøve at se, hvad det er, Greve har søgt om penge til, siden det har kunnet udløse så stort et beløb. Måske det kan give inspiration til den lokale løsning.

 

Læs også "Familielægen skal tilbage til vores område"

og "Stor bekymring over ulighed i sundhedstilbud i regionen"

samt "100 år med læge på Slotstorvet slutter"

Kommunens plan om at stille lægeklinikker til rådighed for nye læger er i første omgang skudt til hjørne. Derfor er Mette Høgh Christiansen og resten af sundhedsudvalget gået i tænkeboks. Arkivfoto: Mads Sørensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar