Luigi og Carmela Gatto har overtaget Ristorante Roma efter Nino, som har haft stedet i over tre årtier - og stadig hjælper til, hvor han kan. Foto: Brian Romberg

Nino giver Roma-roret til italiensk par

Ægteparret Carmela og Luigi Gatto er de nye ejere af Ristorante Roma efter Nino, der har hjulpet parret med at stable et dansk liv på benene. 

 

Vordingborg - Vi er hans adoptivbørn. Nino er en far for os, og for vores børn er Nino blevet en bedstefar, siger Carmela Gatto. Hun og ægtemanden  Luigi har siden årsskiftet været Romas nye ejere. 

For 71-årige Nino Sanfilippo er det helt perfekt, at restauranten forbliver i italienske hænder. 

Nino, der er fra Sicilien og kommer fra en familie med seks søskende, tog oprindeligt til Sverige for at få arbejde, men tog så til Helsingør. 

- Jeg kunne bedre lide Danmark, og efter et par år lavede jeg restauranten i 1982, hvor der før var legetøjsbutik. Jeg havde en kompagnon, men fordi gæsterne forsvandt om vinteren, blev han bange, og så var det bare mig, fortæller han. 

Selv har han tre børn, og han har fået ny familie i Gatto-parret. 

 

Fra murer til pizzamand

Luigi Gatto kom til landet for tre år siden og fik job som opvasker hos Nino.

Pludselig stod Nino også og manglede en pizzamand, og det mente han var et job for opvaskeren. Den tanke var Luigi dog ikke rigtig begejstret for. 

- I Italien arbejdede jeg som murer, fortæller Luigi, der derfor tvivlede på, hvordan et sådant håndværksskifte skulle gå. 

Et halvt år efter Luigis rejste hertil kom hans kone med deres to børn for at prøve livet i Danmark, som måske  var lykken efter nervepirrende jobsitutioner i Italien, hvor de aldrig vidste, om der var job at få i og efter vintersæsonen.  

Nino skaffede også Carmela job, først som tjener.

- Fra første dag hjalp Nino mig med sproget, og han er blevet min familie her, siger Carmela, der er uddannet kok og således har arbejdet med en helt anden slags madlavning førhen.  

Ægteparret kan i øvrigt fortælle, at hun faktisk hedder Mitidieri til efternavn, men det forvirrer ofte danskerne, som oftest tager hinandens navne, når man bliver gift. 

- ”Er I ikke gift?” spørger folk. Jo, det er vi, men vi hedder ikke det samme. Så vi bruger bare ’Gatto’ begge to. Det er nemmere, ler Carmela og tilføjer, at der venter mere sprogskole.

- Vi vil gerne blive mere integrerede og tale sproget bedre, fortæller Carmela på sit ellers fint forståelige dansk. 

 

Vordingborg er som Italia

Luigi og Carmela kommer selv fra den lille by Roseto Capo Spulico, som ligger i Consenza-provinsen i Calabria-regionen i det sydlige Italien. 

- Vi er også fra et gammelt middelalder-centrum. Og vi elsker Vordingborg. Det er en perfekt familieby, siger Carmela, der ikke deler den gængse opfattelse af danskerne som reserverede.

- Jeg havde hørt, danskerne er kolde. Det synes jeg ikke, siger hun og påpeger, at hun er på krammer med mange af gæsterne.  

Hvor Vordingborg har Gåsetårnet og slotsruinen, har hjembyen Rosetto-slottet og med en slotsruin på kanten af en klippe, fortæller de.

- Vordingborg er som Italien og Sicilien. Folk kender hinanden, og jeg har mange stamgæster. Jeg har været glad for Vordingborg. Byen er mit liv, siger Nino, som stadig vil hjælpe til i restauranten og stadig kører med Carmela til København og viser hende, hvor han gør sine indkøb. 

- Efter 35 år kender han alle de gode steder, priser og kvaliteten, siger ”adoptivdatteren”.

- Nino er stadig chefen. Han er over 70 - men er 30 år herinde, smiler hun og sætter en finger på tindingen. 

- Vi er sammen om det, supplerer Nino og fortsætter: 

- Vores kultur er, at vi holder sammen. Som en familie. 

- Vi håber, at folk vil kunne lide os lige så meget som Nino. Restauranten er Ninos livsværk. Hans  lavaro della vita, siger de nye ejere. 

 

 

Luigi og Carmela Gatto har overtaget Ristorante Roma efter Nino, som har haft stedet i over tre årtier - og stadig hjælper til, hvor han kan. Foto: Brian Romberg

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar