Bogbussen i Vordingborg Kommune har taget sin sidste tur. Foto: Michael Thønnings

Mini-biblo og samlingssted for småbyer? Bogbussen er borte

Der hvor børn får lyst til at læse, der hvor man mødes og diskuterer livets op- og nedture og der hvor man ikke bare er endnu en låner. Den 19. december kørte bogbussen sin sidste tur efter 41 år - heraf de 33 år med Eva Themsen blandt bøgerne.

Vordingborg Der står endnu et par kasser bøger ved indgangen til bussen, der skal med ud og hylderne bugner af farvestrålende forsider, mens julepynten, som Bogø-børnehaven satte op i begyndelsen af måneden, skaber en hyggelig og hjemlig stemning, der giver en lyst til at slå sig ned og læse en af de mange bøger. 
Men det kan man ikke mere.
For da Søren Knattrup kører den sølvgrå bus ud af hangaren ved Kulturarkaden, som han har gjort i 14 år, er det den sidste tur, den skal ud på.
Bogbussen er blevet nedlagt.
Vi sidder på de blå bænke, og da solen sender en stråle ind gennem vinduet, forlader  Eva Themsen bussen efter 33 år.
- Jeg havde jo ikke engang søgt jobbet, men jeg var nummer to til et andet og blev ringet op ugen efter, med mulighed for at køre med bogbussen. Det vidste jeg ikke rigtig, hvad jeg synes om, men jeg sagde ja og rykkede hertil, fortæller hun.
Men i bussen fandt hun sin hylde - bogstaveligt talt - for denne tredje og sidste inkarnation af bogbussen, er den anden hun har haft lov til at bestemme indretningen af - og skabe det minibibliotek, som har kørt rundt til de små landsbyer, små samfund og ”udkantsområder”, som ligger pæne køreture fra de bøger og oplevelser som bibliotekerne byder på.
- Vi havde en oppe ved Øster Egesborg, da vi sagde farvel. Hun havde været her første gang med sin storebror, da bussen begyndte at køre for 41 år siden, fortæller Eva Themsen, der påpeger at der kommer mange børn, som får deres første og faste biblioteks og lystbetonede læseoplevelser, når de kommer rullende.
- På sådan en time på skolen, er der snildt 100 børn inde. Det er meget levende, siger hun og smiler.
- Nu er de så afhængige af, at deres forældre kører dem og tager med dem på biblioteket og det er det desværre ikke alle der gør, siger hun.
Børnene i børnehaven og på skolerne får i stedet nogle bogdepoter ud nogle steder, som Eva og kollegaen Merethe Stockfleth, skal være med til at sammensætte, men ellers må man selv finde vej til et bibliotek.
- Der er det jo nemt at sende børnene 400 meter på cykel til bogbussen i forhold til  de skal bruge en time i bus, for at komme til et bibliotek, siger hun.
For de ældre - der er så de modtager hjemmehjælp - kan der bestilles bøger, mens alle andre må finde andre steder at slukke læsetørsten.
- Der har virkelig været mange forbi og givet både knus og kram og sagt farvel. Mange af dem kender vi jo og de kommer fast, fortæller Merethe Stockfleth.
- Tit, når vi er her, så mødes folk og diskuterer, hvad der sker i lokalområdet og de får hilst på hinanden. Det er lokalt samlingssted for mange, påpeger Eva Themsen.
- Jeg er jo på fornavn med folk og kender dem. Man snakker med folk om alt - også personlige ting. Det gør man ikke rigtig på de almindelige biblioteker med skiftende vagter. Der ser man måske folk to gange om året. Her ser man dem 25 gange om året, påpeger hun.
- Man er tæt på folk, siger Merethe.

Lokalt-globalt
Tidligere var der også to chauffører og bussen kørte oftere, men der blev skåret ned for et par år siden, til det nuværende trekløver, der især kører til de små landsbyer. 
For år tilbage var der bogbusser alle vegne - flere hundrede - i dag er det stort set kun nogle steder i Jylland - måske 30-40 busser på landsplan. 
Bussen fra Vordingborg er angiveligt sat til salg, for den kan jo sådan set godt køre - og hvem ønsker sig ikke et mobilt bibliotek. Den var brugt, da den blev købt et sted i Jylland og tilpasset i 2013. Den kostede en million, havde kørt en million og blev dekoreret at den lokale kunstner Erik  Hagens. Den første bus blev lavet i Udby og holdt ti år, mens nummer to også blev lavet i lokalområdet og hold noget længere. Nu er det kun i Finland, der laves bogbusser. 
Ovre i hjørnet er der lidt legetøj og en hyggekrog for børnene. Der er blev gået mange ture med den store Brio-træhund, trods de få kvadratmeter gulvplads.
- Mange siger netop at; ”Ej, I har jo alle de gode bøger herude i bogbussen”. Det har vi - men det er jo også fordi, man kan se dem. Det er overskueligt. Vi har to reoler med romaner, mens der måske er tre hylder bare med H.C. Andersen du skal igennem, for at finde noget på et stor bibliotek, siger Eva Themsen.
Mange er også glade for den personlige betjening og snakken. Nogen gange er bøgerne sekundære, for de folk, der kommer. Men bøgerne er vigtige.
- Vi havde på et tidspunkt en der kom med en trillebør fuld af bøger og en sommerferie var der en ung fyr der skulle bruge en masse læsestof. Han fyldte en hel kuffert med tegneserier, siger hun og påpeger at det også er hyggeligt, fordi man aldrig har en dag hvor der ikke sker noget, fordi man hele tiden bevæger sig ud til nye steder og mennesker.
- Om lidt bliver her stille, siger Eva Themsen.
- I dag, klokken 15.15, der er det slut, siger Merethe Stockfleth. 
Den 19. december 2019 kørte bogbussen sin sidste tur

Bogbussen i Vordingborg Kommune har taget sin sidste tur. Foto: Michael Thønnings

På biblioteket kommer folk til os - med bogbussen kommer vi ud til dem. Merethe Stockfleth, Søren Knattrup og Eva Themsen, før bogbussens sidste tur. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar