Grisene af racen sortbroget dansk landrace trives på skråningen på Østmøn. Foto: Ulrik Jensen

Med krølle på halen

Hobbylandmand Peter Jonassen i Borre på Østmøn havde en travl dag, da han i lørdags åbnede sin økologiske bedrift op for interesserede.

Borre Interesserede kiggede lørdags indenfor på Peter Jonassens økologiske bedrift, for at se stedets månedgamle frilandssmågrise af racen sortbroget dansk landrace. Arrangementet var et led i kampagnen ”Åben forårsgård” tilrettelagt af Dyrenes Beskyttelse med henblik på at vise, at husdyr sagtens kan nå at have et godt liv, før de er slagtemodne og bliver til menneskeføde. 
På Krumbækgårds jorder, der ligger på en østvendt skråning med flot udsigt mod Høje Møn, kunne de besøgende på nærmeste hold  iagttage, hvordan frilandsgrisene i den grad trives og roder rundt i jorden, så deres indhegning er en ren jordbunke blottet  for græs og opvækst. 
Peter Jonassen har fire søer og en orne, der tilsammen har givet 42 smågrise, der bliver fodret med græs og valset korn opblødt i vand. 
Smågrisene skal ikke være særlig gamle, før soen bliver træt af at føde på ungerne, som må lære at klare sig selv. Den ene so har født ikke mindre end 13 smågrise , som må kæmpe om morens 12 patter, så der er blandt smågrisene en enkelt, der er markant mindre end de andre. 
Når soen bliver træt af at have smågrisene hængende i patterne, lægger den sig simpelthen på maven, så der er lukket for adgangen til let mad, forklarer Peter Jonassen, som understreger, at smågrisene dermed langsomt bliver vænnet til at klare sig selv. 
Efter anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse slagtes smågrisene, når de er fem måneder gamle, hvilket skønnes at være den bedste alder, hvis der i forhold til dyrevelfærd skal komme godt kød ud af det.  Så har grisene haft et kort men godt liv og en passende størrelse uden for meget fedt, lyder det fra Peter Jonassen. 
I forbindelse med Åben Forårsgård var der naturligvis udsalg af diverse velfærdsdelikatesser fra gårdbutikken på Sønderbyvej i Borre.

Grisene af racen sortbroget dansk landrace trives på skråningen på Østmøn. Foto: Ulrik Jensen

Ornen bliver beundret. Foto: Ulrik Jensen

Hobbylandmand Peter Jonassen har en orne og fire søer, der har fået 43 smågrise. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar