Møllefolk lokker med maskiner

Viemose Møllelaug inviterer på lørdag til møllemarked med traktorer i alle størrelser og Harley’er. Arrangementet skal sætte fokus på møllen som dét, møllelauget håber bliver et samlingssted for byen.

 

Nu må det siges så småt at være blevet en tradition. For tredje år i træk holder Viemose Møllelaug møllemarked på lørdag den 26., men i år er der fyldt ekstra aktiviteter på.
- Første år, da det kun var loppermarked var vi cirka 100, og andet år var der 600 mennesker, hvor vi fik veterantraktorer på med hyggepløjning. I år har vi også fået havetraktor-træk på, hvor de unge dyster og i en turnering med uddeling af titler. Det håber vi kan lokke lidt ekstra til, siger Stig Eriksson, formand for Viemose Møllelaug.
- Og det er altså toptunede havetraktorer, vi snakker om her, ler formanden.

 

Håber på 1000 besøgende
Men traktorer er ikke den eneste underholdning i den motoriserede ende af møllemarkedsdagen. Også amerikanerklubben udstiller biler - ligesom møllen også får Harley-motorcyklister på besøg, der viser deres kværn frem.
- Vi håber, vi kan trække det op til 1000 gæster i år. Vi vil gerne have skabt noget fællesskab i endnu højere grad - og meget gerne have nogle flere med, som kan hjælpe til, siger Stig Eriksson og tilføjer, at møllen i øvrigt har 150-års fødselsdag i år.

 

Viemoses eget vartegn
Formanden håber således, at møllen, der er fra 1867 og senest var funktionel i 50’erne, atter kan komme til sin ret.
- Vi vil gerne have, at møllen bliver en del af dét vartegn, der karakteriserer Viemose-området. Vi har labyrinten og havnen, men det kunne da være dejligt, at møllen blev et samlingssted, siger Stig Eriksson.
Meget arbejde er nemlig lagt i møllen siden møllelaugets stiftelse i 2014. Dengang var møllen i forfald, og alt var tilgroet.
Ejeren forærede møllelauget møllen og den tilhørende grund. Så gik de ellers i gang.
Allerede nu gennemgået en større restaurering takket være en lille flok håndværkere.
- Der er brugt et sted mellem 700 og 750 frivillige timer på projektet. De frivillige håndværkere har lige siden 2014 arbejdet på møllen hver tirsdag fra halv ti til fire-tiden, fortæller formanden.
Det er heller ingen hemmelighed, at møllelauget håber, at lørdagens arrangement kan skabe større interesse for projektet og forståelse for tanken bag.
Møllelauget har lige nu 65 medlemmer, og årligt kaster det et sted mellem 10.000 og 12.000 kroner af sig.
- Vi skal have søgt nogle fondsmidler. Kontigenter kan ikke bære det alene. Alene en ’omgang’ - den platform, du kan gå rundt om møllen på - koster en million. Og med vingerne, møllehjul og det hele er vi oppe i fire-fem millioner.
- Vi er flest gråhårede. Man behøver ikke være uddannet håndværker eller noget for at hjælpe til. Du skal egentlig bare have interesse for hygge, smiler formanden.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar