To lokale kirker er centrale for ny-byggeri

Det er ikke hver dag, der bliver bygget nye kirker og slet ikke middelalderkirker opført med datidens traditionelle værktøjer og metoder. Når Middelaldercentret nu opfører en ny middelalderkirke spiller to nordfalsterske kirker en helt central rolle.


For 600 år siden brød man kridtsten på Stevns som blev brugt til kirkebyggerier over hele landet, blandt andet Stubbekøbing Kirke på Nordfalster. For 23 år siden blev kirken renoveret og i den forbindelse blev en del af de oprindelige kridtsten kasseret. De er nu havnet på Middelaldercentret i Nykøbing Falster, som bruger stenene til at opføre en middelalderkirke.

Det er murermester og stenhugger Mads Okking, der står for opførelsen af kirken med udgangspunkt i en anden nordfalstersk kirke, nemlig Kippinge kirke.

 

40.000 mursten

I følge Mads Okking skal der bruges omkring 40.000 sten til kirken. Så mange er ikke kommet fra Stubbekøbing Kirke. Derfor er han i øjeblikket i gang med at bygge en stor teglovn, så han selv kan lave de mursten, der skal bruges.

I middelalderen var 50 mand nogle år om at bygge kirken. Mads Okking er i øjeblikket alene om arbejdet, men han håber at få hjælp henad vejen.

 

Kun det helt gamle bruges

Kippinge kirke har i dag trætøndehvælv, bortset fra koret, der stadig har de oprindelige stenhvælvinger og det oprindelige blytag er udskiftet med munke- og nonnetagsten, der er lagt i mørtel.

- Det er enormt tungt og giver et enormt tryk på væggene udad, fortæller Mads Okking og forklarer at væggene derfor er støttet af stræbepiller, der således bærer hvælvet i koret.

- Vi vil gerne føre kirken tilbage så originalt som muligt, men vi læner os meget op ad den her, siger Mads Okking.

Middelalderens gæster stod op i kirken - højst sandsynlig  på det stengulv, der den dag i dag ligger i Kippinge kirke.

- Det er Ølandsfliser og formentlig de oprindelige, fortæller Mads Okking, der dog endnu ikke har besluttet hvilke fliser, der skal ligge i den nye middelalderkirke. Stenfliser fra Sverige er nemlig meget omkostningsfulde. Om nogle af kalkmalerierne bliver kopieret til den nye kirke er endnu også tvivlsomt. Men én ting er sikker: Der kommer ikke nogen dekorativ altertavle, som vi kender dem fra vore dages kirker. I middelalderen hang der oftest bare et kors. 

 

Datidens arbejdsmiljø

Når den gamle kirke bliver bygget foregår det naturligvis også efter middelalderens arbejdsmetoder og med datidens redskaber. Selvom værktøjet langt henad vejen ligner nutidens, så har Mads Okking alligevel måttet have smeden på Middelaldercentret til at lave sig en murhammer og en murerske.

Den største udfordring er i følge Mads Okking at forsøge at leve op til nutidens sikkerhedskrav på byggepladser, og det kan selvsagt ikke helt lade sig gøre, når man samtidig skal være tro mod en helt anden tid. Middelaldercentret har derfor også kompensation fra mange regler, netop fordi det er godkendt som forsøgscenter.

- Men man tænker mere over ikke at forslæbe sig, siger Mads Okking om arbejdsmiljøet.

 

Én chance i livet

Mads Okking kan ikke forestille sig et bedre arbejde, end det han har i øjeblikket på Middelaldercentret.

- Det er et drømmejob at få lov at bygge en middelalderkirke. Det er kun én gang i livet, man får dén mulighed, siger han og glæder sig også til at skulle bygge loftshvælvet.

- I dag restaurerer man hvælv, man bygger ikke nye, siger han.

Fascinationen af middelalderen er kommet gradvist til Mads Okking, der som barn spillede rollespil, der i sin opbygning er baseret på middelalderens sagn og myter. Men det skulle blive en skønliterær bog, der gav ham den endelige motivation.

- Efter at have læst Ken Follets ”Jorgens Søjler” fik jeg lyst til at rekonstruere de gamle bygninger, fortæller han.

- Det er spændende at have fingrene i noget historisk.

 

Bygger til oktober

Mads Okking kan opleves i middelalder-arbejdstøjet indtil udgangen af september, hvor han bygger en stenovn på Middelaldercentret hverdage klokken 10-15. Han håber, at centret derefter har skaffet flere penge til kirkebyggeriet, så han kan komme videre med kopien af Kippinge kirke.

 

Fakta

• Bygningen af kirken er en del af Middelaldercentrets planer om at udvide til mere end dobbelt størrelse over de kommende syv år og om at gøre centret til en helårsattraktion også med indendørs oplevelser.

 

miho


Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar