Kurt gik to måneder med knust skulder: - Det kan man ikke byde folk...

En scanning, en operation og to dage i sengen. På Køge Sygehus fik Kurt Jensen fra Præstø en ny skulder, men først efter mere end to måneders venten med en blå, ubrugelig arm, som lægerne på Nykøbing F. sygehus ikke ville gøre noget ved. Først da han pressede på og selv sagde fra, kom han i behandling.

 

Kurt Jensens højre arm var helt sort-blå af blod, da han i slutningen af maj gik til sin læge, som straks sendte ham med ambulancen til Nykøbing Falster sygehus.
Men så gik behandlingen også stort set i stå, for man kunne ikke rigtig sige, hvad der var i vejen med den og på sygehuset ville man ikke scanne den.
- Jeg snakkede med en læge, der mente at den måske var brækket. Men efter de havde kigget på den, på akutklinikken, så sendte de mig hjem og sagde at jeg ville få en tid tid senere, fortæller Kurt Jensen, der endte med at gå mere end to måneder, før han blev sendt videre i systemet og endte på Køge Sygehus, hvor de fik kigget på scanningerne, og konstaterede at skulderleddet var brækket i flere dele, hvorfor man valgte at operere ham med det samme og give ham et nyt kunstigt skulderled.

- Det gik rigtig fint på Køge, og nu er jeg i gang med genoptræningen, fortæller han.
- Men jeg er ked af den behandling jeg fik i Nykøbing. Det synes jeg ikke man kan byde folk, siger Kurt Jensen.

 

Måtte klage
For allerede første gang han var på sygehuset i Nykøbing, hvor de ikke kunne se, hvad der var galt, spurgte han til at få en MR-scanning.
- Men der dukkede lægen sig bare bag sin computer. Det skulle der ikke være noget af, fortæller Kurt Jensen, der var til et par samtaler, hvor han fik at vide, at han ville høre nærmere, men i over en måned, skete der intet, selvom han rykkede sygehuset.
- Til sidst fik jeg en indkaldelse til Næstved - med en tid der lå to en halv måned senere. Så lang tid kunne jeg jo ikke gå med den arm, så jeg ringede og spurgte efter en hurtigere tid.
Det fik han så, på Selandiaklinikken i Ringsted, hvor han fik tid til røntgen 14 dage senere. Det var den hurtigste tid.
- Da jeg var i Ringsted, sagde de, at hvis man havde taget en MR-scanning på Nykøbing, så kunne de have konstateret at skulderen var brækket, siger Kurt Jensen, der ikke kan forstå, at de ikke bare fik scannet ham tidligere.
Men han måtte stadig vente, for scanningerne skulle tilbage til Nykøbing, hvor de ville ”kigge på det” og vende tilbage.
- Men det gjorde de ikke, fortæller Kurt Jensen, der blev ved at spørge og til sidst sendte en klage.
Og i begyndelsen af juli - cirka halvanden måned efter hans første besøg på Nykøbing, fik han en indkaldelse om, at han var overflyttet til Køge. Her fik han kort efter en afbudstid til en scanning - dog på Næstved - og allerede dagen efter kunne de konstatere, at skulderen var knust.
Kurt Jensen blev så indkaldt til samtale den 18. juli og den 19. juli lå han på operationsbordet.
- Lægen sagde, at det var gået godt og et par dage efter kunne jeg tage hjem, fortæller Kurt Jensen, der også fik en alarmerende besked.
- Lægen sagde, at der var knoglesplinter fra bruddet, som kunne vandre, som de også skulle fjerne ved operationen, så de ikke gik videre ud i kroppen. Det var noget bekymrende, påpeger han men kan nu glæde sig over et nyt skulderled - i metal - om end han går videre med en klage over behandlingene på Nykøbing.

 

 

 

 

Det er normalt at se tiden an med ældre

Det kan give mere mening at se et brud an og afvente at det selv heler, hvis man er over 60 år, påpeger konstitueret vicesygehusdirektør på Nykøbing - Claus Munk Jensen - der tilbyder at tage en samtale med Kurt Jensen.

 

Kurt Jensens sag, har været oppe at vende hos den tidligere sygehusdirektør i Nykøbing, Arne Cyron, der nu er gået af, men den nye ledelse, hvor Claus Munk Jensen er konstitueret vicedirketør, tilbyder nu også at tage en snak med Kurt Jensen om sagen. Hen er således selv ortopædkirurg, og påpeger at det ikke er unormalt at man venter, i forhold til at scanne og operere, når det gælder skulderskader.
- Hvis patienten er omkring 60-70 år, så er proceduren at man afventer, og ser hvordan det går.
- Der kom nye kliniske retningslinier på området for et par år siden - der gælder i hele Danmark - at det ikke altid er gavnligt at operere med det samme, påpeger Claus Munk Jensen, der fortæller at i 90 procent af tilfældene med skulderskader, giver det mere mening af vente.
- Det er typisk at man afventer nogle måneder for at se hvordan det heler, da der sjældent er nogen gevinst ved at operere med det samme.
- Når man ser patienter et halvt år efter, er der typisk ikke nogen gevinst ved at blive opereret, men ved en operation er der en risiko - blandt andet for infektion, siger han.
- Det var det samme med menisken-skader, som der også har været debat om. Tidligere opererede man alle, men i dag kan det ofte klares med fysioterapi eller at tabe sig - i hvert fald i langt de fleste tilfælde.
Af samme grund, mener han også at det giver fin mening at man ikke igangsætter en MR-Scaning, hvis lægen vurderer, at man alligevel ikke forventer, at ville operere.
- Grænsen hvor man ser på operation og gevinsten er omkring 60-70 år. Hvis man er 30 år, vil man typisk operere. Det har ikke noget med aldersdiskrimination at gøre, men ses i forhold til, om der er udsigt til, at det vil hjælpe.
- Det er noget andet med hofter, her er man nødt til at operere, siger han og beroliger med at vildfarne knoglesplinter ikke skulle være en fare.
- Knoglesplinter fra et brud vandrer ikke - det gør de aldrig, siger han.
- Jeg kender ikke den præcise sag, men hvis det er som så, Så har det egentlig været den korrekte behandling, men han har manglet en ordentlig forklaring, og den vil jeg gerne give ham, siger Claus Munk Jensen.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar