Kulturprisen 2014: Købte biografen for at få sig et arbejde

Lone Deleuran købte Biografcaféen i Vordingborg i 2000, fordi hun manglede et arbejde. Siden har hun stort set ikke haft fri, men det går hun ikke så højt op i. Hun er fuld af ideer til, hvordan biografen fortsat kan være et centralt mødested for byens borgere. Når Kulturprisen fredag aften uddeles modtager hun en særlig hæder samen med kommunens to øvrige biografer.


I august 2000 købte Lone Deleuran Biografcaféen i Vordingborg. 

- Jeg var blevet arbejdsløs og var for gammel til at få et nyt arbejde, så jeg købte mig et arbejde, fortæller Lone Deleuran, som godt nok driver Biografcaféen som en privat forretning, men hun har aldrig hævet løn til sig selv. I virkeligheden lever hun af sin pension og bibliotekspengene fra sin afdøde mand, tegneren Claus Deleuran.

- Jeg har altid haft en passion for film - og jeg mødte min mand i biografen, fortæller hun og bemærker at hun af samme grund ”glemmer” at holde ferie.

- Jeg holdt 14 dages ferie i 2011, i Syrien, og jeg har været fire dage i London.

- Lige efter jul og efter sommerferien har jeg det lidt dårligt med det, men så glemmer jeg det igen.

 

Biografen er byens nerve

Lone Deleuran mener  ikke, at de tre lokale biografer konkurrerer indbyrdes om kunderne - bortset fra til operafilmene, som har et lille publikum. Men biografen i Vordingborg har kunnet mærke et fald i omsætningen, siden Nordisk Film åbnede en stor biograf i Næstved. De store biografer har dog alle det samme repertoire, og det kan være de små biografers redning, mener Lone Deleuran.

- De har ikke de smalle film, og dér er jeg blevet stærk, påpeger hun og holder fast i vigtigheden af at vise alle typer film i den lokale biograf.

Konkurrencen mærkes dog ikke kun fra de store biografer, men også fra tjenester på nettet og tv. Til gengæld mener Lone Deleuran ikke, vi kan undvære det sociale aspekt, som en biograf rummer.

- Vi har brug for at komme væk hjemmefra, siger hun og mener at biografen er et helt centralt element i enhver by.

- Den er med til at holde sammen på det hele, konstaterer hun og synes, det er sjovt at de enkelte biografer kan tilbyde den samme oplevelse, hvad enten biografen ligger i New York eller Vordingborg - og endda på samme tid.

- Det er et fællesskab, vi har både lokalt og internationalt, bemærker hun.

 

Store investeringer

De senere år har været dyre for landets biografejere, da det tekniske udstyr har skullet udskiftes i takt med at de gamle store 35 millimeters filmruller blev erstattet af digitale bokse. 

Før 35 millimeterrullerne, som vejede 25-30 kilo stykket, kom filmene som 70 millimetersruller, der vejede det dobbelte. Det var enormt tungt arbejde, hvorfor operatørerne i biograferne traditionelt set også altid har været mænd. Der var dog også gode ting ved de gamle filmruller.

- Lyden var hyggeligere. Klik - klik -klik. Nu er det bare en computer. Det er kedeligt, mener Lone Deleuran, der også satte pris på at en saks og lidt tape kunne reparere filmene.

- I dag er man på den, hvis der er problemer, konstaterer hun.

Lone Deleuran har selv betalt for digitaliseringen i Biografcaféens to sale, en investering på tilsammen over 1 million kroner. Selvom det har været en ordentlig udskrivning (”Der er mange nuller”), så glæder hun sig i dag over, at hun gjorde det.

- Der er flere folk og mere gang i den.

Lone Deleuran valgte ikke at tilkøbe 3D udstyr, og det har hun ikke fortrudt.

- Der er ikke fem film om året, der egner sig rigtig godt til 3D, siger hun og bemærker at interessen for 3D falder brat i USA i øjeblikket.

 

Altid god for et råd

Vil man vide, hvor i salen, man sidder bedst, er Lone Deleuran altid klar til et svar.

- Surroundlyd virker bedst på 7. række, ikke allerbagerst, siger hun og gør opmærksom på at 4. række er præcis midt i salen målt fra lærredet til bagvæggen. Til det publikum, der helst vil se film på et stort lærred, bemærker hun, at de da bare kan rykke frem i salen.

- Så er lærredet jo stort.

 

Her er altid åbent

Om sommeren ender mange turister i Biografcaféen, simspelthen fordi der ikke er andre caféer, der har åbent. Også rejsende med DSB kommer forbi til en tår kaffe, især når der er forsinkelser i togdriften. Desuden bliver biografen brugt til at holde møder.

- Man er velkommen også selvom man ikke skal se film, siger Lone Deleuran, der dog ikke har mulighed for at lave mad fra bunden i sin café, da det stiller nogle specifikke krav, blandt andet til etablering af personaletoiletter. Det er der simpelthen ikke plads til i bygningen.

 

Slaraffenland af ideer

Udover at vise premierefilm har Biografcaféen også biografklub for børn, minibif, dox-bio, skoleforestillinger, plejehjemsforestillinger og kirkeforestillinger. Altsammen populære arrangementer, der bliver revet væk.

Men Lone Deleuran er også fuld af ideer til, hvordan biografens tilbud kan udvides. Her er plads til små teaterforestillinger, der kan være oplæg før operaer eller udvalgte film, og hun har ofte samarbejdet med eksempelvis kunstforeningen og seminariet.

- En filmklub, det har jeg meget ofte overvejet. Jeg kunne godt tænke mig at have en interessent-kreds, fortæller hun.

- Jeg vil gerne samarbejde med alt, hvad jeg kan, men jeg er jo alene om det. Der ”misunder” jeg de frivillige biografer, for de har mange hænder at tage af.

 

En af de sidste af sin slags

Lone Deleuran, som er 68 år gammel, er overbevist om, at hun bliver den sidste private ejer af Biografcaféen. Når hun på et tidspunkt vælger at trække sig tilbage, er hun overbevist om, at biografen vil blive overtaget af en forening. Det bliver ikke i hendes tid.

- Men jeg kan være med til at sætte det i værk, siger hun.

 

Fakta:

• Biografcaféen i Vordingborg startede i 1942 på et tidspunkt hvor byen havde tre biografer (det nuværende Stars samt hjørnet af Færgegaardsvej/Volmersgade)

• Biografcaféen er privatejet og har mellem 6 og 10 ansatte.

• Biografcaféen har to sale, der begge er digitaliserede. Der er henholdsvis 108 og 64 siddepladser.

• Her vises omkring 150 film om året og besøgstallet varierer mellem 16.500 og 25.000.

milleLæs også om de to øvrige biografer i kommunen samt om prisuddelingen fredag aften på Stars.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar