Kim Ingemann Erichsen fra Vordingborg Festuge glæder sig til at vise, hvad der er blevet planlagt iløbet af det seneste år og håber, at publikum tager godt imod. Foto: Mille Holst

Klar til Festugen: Velkommen i nye rammer

2018 er år ét i Vordingborg Festuges nye organisationsstruktur, som i uge 28 skal stå sin prøve.

Vordingborg Festuge Når Vordingborg Festuge i næste uge løber af stabelen, så har mange taget ferie, for at kunne være med til så meget fest som muligt iløbet af ugen.
Musikprogrammet er for længst booket færdig, aftaler med bryggeri og andre både nye og ”gamle” leverandører er på plads, og de frivillige er gået igang med de endelige forberedelser, inden festugen kan skydes igang.

Ny struktur
I år er første år med den nye festugestruktur, som kom på tale efter at den gamle festuge komité sidste år kastede håndklædet i ringen og opgav at fortsætte arbejdet. 2017 udgaven af festugen fik base i Vordingborg Idrætsforening (VIF), der sørgede for gennemførelsen i samarbejde med de mange frivillige. I år er der kommet en helt ny ledelsesstruktur, som gerne skal kunne sikre festugen langt ud i fremtiden.

Bæres af to foreninger
Overordnet er der to foreninger bag Vordingborg festuge: Dels er der Foreningen Vordingborg Festuge, der er den forening, der i praksis afholder festugen. Alle, der er frivillige på festugen eller har været det indenfor de seneste tre år, kan melde sig ind her og på den årlige generalforsamling være med til at bestemme, hvem der skal sidde i foreningens bestyrelse. Bestyrelsen nedsætter forskellige arbejdsudvalg til årets festuge.
Dels er der Støtteforeningen for Vordingborg Festuge, som reelt er den, der ejer brandet samt alt det materiel, der bruges under afviklingen af festugen. Den afholdende forening (Foreningen Vordingborg festuge) må ikke eje noget og kan heller ikke generere et overskud. Det kan imidlertid godt lade sig gøre i støtteforeningen.
- Kommer der engang penge i støtteforeningen, så er det tanken, at de kan bruges i de år, hvor det regner i festugen og den giver underskud, fortæller Kim Ingemann Erichsen, der står for festugens markedsføring.
- Støtteforeningen lejer konceptet ud til Foreningen Vordingborg Festuge som således betaler for at bruge brandet, fortsætter han. På den måde håber man, at der med tiden kan sættes nogle midler til side til økonomisk smalle år, penge, som foreningen ikke selv har lov at have stående.
Konstruktionen med to foreninger kendes fra mange af landets større musikfestivaller, og det er da også deres fælles jurist, der har rådet Vordingborg Festuge til at få samme struktur. Skulle en festuge et enkelt år således give underskud eller endda gå konkurs, så er det den afviklende forening, der går konkurs, ikke foreningen med brandet, navnet, materiellet og midlerne.
Er der overskud i den afviklende forening, bliver midlerne som de tidligere år fordelt til en række af områdets frivillige foreninger.

DU er nødt til at yde noget
Ifølge Kim Erichsen var sidste års spørgsmål: ”Bliver der en festuge eller gør der ikke?” den direkte årsag til, at festugen rent faktisk overlevede.
- Hvad nu hvis festugen ikke  var der? Man kan ikke tage den for givet. DU er nødt til at yde noget, for at den bliver her, siger han til avisen, og netop det faktum gik op for mange, at hvis ikke de selv aktivt gjporde noget for at sikre festugens overlevelse, så ville den muligvis ophøre med at eksistere. Ifølge Kim Erichsen, der selv var en af dem, der kom med i arbejdet med festugen sidste år, da den var ved at kæntre, var det lige det, festugen trængte til, at folk tog affære og tog aktiv del i afviklingen. Og det har været en god proces, synes han, omend en vild oplevelse.
- Jeg har tit tænkt, hvad har hjeg rodet mig ud i? Har jeg overhovedet tid til det her, siger han men er inderst inde ikke i tvivl:
- Man mærker, hvor vigtigt det er, det man gør, siger han.
Mille

Kim Ingemann Erichsen fra Vordingborg Festuge glæder sig til at vise, hvad der er blevet planlagt iløbet af det seneste år og håber, at publikum tager godt imod. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar