Tegning (fra kommunens prospekt) med både etape 1 og 2 af det nye rådhus. Politikerne kigger nu på etape 2 til 125 millioner. Bemærk fodgængerovergangen over Valdemarsgade.

Kigger på nyt rådhus til 125 millioner

Borgmesteren har hevet et nyt rådhus til 125 millioner med ind i budgetdebatten. Han er selv positiv overfor planerne, som han påpeger skal afgøres enten nu eller allersenest næste år.

Kommunen - Et rådhusbyggeri (vil) være en styrke for detailhandlen og byudviklingen i Vordingborg. Byggeriet vil endvidere give kommunen et langt mere moderne udtryk og image i bybilledet, lyder det i forvaltningsfremstilingen om, hvad et nyt rådhus til 125 millioner kroner kan betyde.
Det store byggeri er netop - på foranledning af borgmester Mikael Smed (S) - hevet med i budgetdebatten, der gik rigtigt i gang i går.
- Vi har bedt om en analyse af anden etape af rådhusbyggeriet. Der er jo tegninger til både anden og tredje etape, siger borgmesteren og hentyder til borgercenteret, der snart skulle stå færdigt, som første etape at et stort samlet rådhusprojekt.
- Det gamle rådhus er bygget i tresserne og skulle holde i 25 år. Det har overlevet sig selv, siger borgmesteren og understreger at de nu skal have en politisk drøftelse om det milliondyre projekt, dre skal lægges i forlængelse af borgercenterbyggeriet.
- Jeg ved godt, det er mange penge, men vil det også være, hvis vi skal renovere det gamle rådhus. Der vil også være noget synergi ved at samle forvaltningen, siger han.
Således er der lagt op til at rådhuset i Langebæk skal sælges og medarbejderne her og nogle af dem i Stege - sundhed og ejendomme - skal flytte til Vordingborg, hvis det nye rådhus bliver til noget.
Rådhuset har før været en varm kartoffel og Venstre gik under Knud Larsen i 2013 til valg på, at der ikke skulle bygges nyt rådhus - og vandt  som bekendt. Det blev dog senere til en løsning hvor man fik et projekt i flere dele, hvoraf den første del - borgercenteret - blev vedtaget.
De røde partier har dog hele tiden været fortalere for en løsning med et nyt rådhus, så det er ikke en komplet overraskelse at den socialdemokratiske borgmester hiver projektet op af hatten.

Seks etager
Selve byggeriet er anlagt til at være seks etager ud mod Valdemarsgade og skal rumme i alt 4.200 kvadratmeter, med plads til cirka 240 medarbejdere, og forvaltningen har lavet en analyse, hvor man har prøvet at regne på hvad det vil koste at renovere de gamle rådhuse fuldstændigt og hvad der bliver brugt i kørsel og tid ved at medarbejdere er forskellige steder, og sammenholdt det med hvad det nye byggeri vil koste. Skæverter og usikkerheder til trods, mener de således, at man vil kunne spare 1,8 millioner om året, med udgangspunkt i at byggeriet vil koste 125 millioner, at man kan få solgt Langebæk rådhus og at det vil koste over 30 millioner at renovere de gamle rådhuse.
Det bliver så det politikerne nu skal tage stilling til, og inden drøftelsen, er der umiddelbart positive toner fra borgmesteren.
- Jeg synes det lyder som en god idé, men det skal vi finde ud af nu, siger han.
Det er mange penge. I sidder med et budget hvor der skal spares. Der er fremlagt besparelser for 50 millioner, hvor man rammer kerneområderne. Er det lige nu, man skal investere i et nyt rådhus til 125 millioner?
- Det er mange penge, men besparelserne er i forhold til driften, hvor byggeriet her hører under anlæg. I forhold til driften og det renoveringen koster, så er regnskabet måske, så det hænger meget godt sammen. Men det er det, vi skal drøfte, siger borgmesteren. 
Han påpeger dog at der er mange andre investeringer de skal kigge på. Blandt andet i forhold til idrætshaller og havne til Kriegers Flak, hvor man har en række planer.
- Men vi skylder også os selv og medarbejderne at kigge på det, siger han og påpeger at der under alle omstændigheder skal træffes en beslutning om hvad man gør, snart.
- Vi skal træffe en beslutning om vi skal bygge nyt eller vi skal renovere det gamle for et to-cifret millionbeløb. Hvis vi ikke gør det nu, så skal det senest besluttes ved næste budgetforhandlinger, siger borgmesteren, der påpeger at man ikke kan lade stå til.

Dyrere og forsinket
De kommunale nybyggerier har på det seneste dog ikke været så heldige. DGI- og Vandhuset i Vordingborg blev forsinket et år og langt dyrere end planlagt, ligesom de løbende har modtaget ekstra tilskud og bevillinger, og etape 1 af rådhuset - borgercenteret skulle have været færdigt i maj 2018, men er stadig ikke færdiggjort. Her var budgettet knapt 40 millioner, men som det ser ud nu, er det nok ikke helt skævt at forvente at det bliver omkring halvtreds procent dyrere.
- Man kan jo aldrig vide, hvad der sker, når man bygger, men jeg håber da ikke vi ender i samme morads, siger Mikael Smed, der i øvrigt kan afsløre at borgercenteret forventligt er færdigt i næste måned og formentlig vil kunne indvies i løbet af november.
Budgetforhandlingerne blev til gengæld indledt mandag med et temamøde for hele kommunalbestyrelsen og så skal forhandlingsgruppen (repræsentanter fra alle partier), efter diskussion i grupperne, mødes  på torsdag den 3. oktober, hvorefter man formentlig vil nærme sig et udkast til det kommende budget.
I følge borgmesteren tegner det til at man - efter tilskud - skal spare i omegnen af 25 millioner.

Tegning (fra kommunens prospekt) med både etape 1 og 2 af det nye rådhus. Politikerne kigger nu på etape 2 til 125 millioner. Bemærk fodgængerovergangen over Valdemarsgade.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar