• www.henriks-hvidevarer.dk

Teamet bag Oremandsgaard Kammermusikfest. PR-foto

Kammermusikfest i Snitteskolen

Den 23.-27. juli løber Oremandsgaard Kammermusikfest atter af stabelen i Snitteskolen. Rie Koch fortæller her om årets program og fremtidsplanerne. 

Kammermusik Oremandsgaard Kammermusikfest kan den 23.-27. juli slå dørene op for sin 30. sæson i musikkens tegn.
Kunstnerisk leder, pianisten Marianna Shirinyan, står i spidsen for årets hold af musikere, håndplukket fra den internationale musikscene. Den lettiske komponist, Peteris Vasks, af mange anset for at være Letlands nationalkomponist, er med og introducerer koncerterne de tre første dage.  
Årets kammermusikfest er også en fødselsdagsfest, og derfor er der gratis børnekoncert 24. juli klokken 11, hvor årets musikere spiller, mens børnene maler og tegner. Ideen med børnekoncerten er ifølge arrangør Rie Koch, at åbne børnenes ører for andet end det, streamingtjenesternes algoritmer tilbyder. 

Huskomponist og møder
For andet år i træk har Oremandsgaard Kammermusikfest tilknyttet en huskomponist. Sidste år var det Toshio Hosokawa fra Japan, der deltog. En ung dansk komponist,  Mathias Vestergaard,  fik mulighed for at bo med på stedet. 
- Så vidt jeg kunne fornemme var det ikke bare mødet med den erfarne komponist men i lige så høj grad omgangen med musikerne, der havde betydning: Hvordan kan man eksperimentere med instrumenter,  hvor langt kan man gå, hvad lyder hvordan, fortæller Rie Koch.
Problemet for en del komponister er nemlig, fortæller hun, at deres arbejde er meget afsondret. Det at bo under samme tag som musikerne giver derimod mulighed for at få et sjældent indbilk i musikernes arbejde - ikke mindst når det gælder den nye musik. 
I år er huskomponisten Peteris Vasks. Han deltager i festivalens tre første dage. Peteris Vasks anses for at være en slags lettisk ”frihedskomponist”, da hans første symfoni fra 1990 kom til at stå som symbol på frihedskampen med brug af lettisk folkemusik.  Dette var hans store, internationale gennembrud.  Lige siden har han været en efterspurgt komponist. Han har travlt og har da også bedt om et arbejdsflygel på Oremandsgaard, så al tid bliver udnyttet optimalt. 

Væksthustanker
Oremandsgaard Kammermusikfest betegner sig i det små som et væksthus. Her skal være plads til en prominent huskomponist - i år lettiske Peteris Vasks - der kobles med en ung komponist, som får lov til at følge både komponist og musikere igennem ugen. I år er denne unge komponist australskfødte Kirsten Milenko. Begge skal samtidig få lejlighed til at følge musikerne i deres arbejde.
Musikerne holder måske nok fri fra deres professorater på konservatorier og solistjobs med symfoniorkestre, mens de optræder på Oremandsgaard Kammermusikfest. 
- De nyder at komme til et sted som Oremandsgaard langt fra storbyens larm og forpligtelser, fortæller Rie Koch og slutter:
- Dette er dybest set kernen i væksthuset. Hvordan vokser og blomstrer det så? Det afhænger af hvordan vi kan gøre det til en tradition.  Det afhænger af de frø, vi sår i den enkelte kunstner. 

Fakta
• Oremandsgaard Kammermusikfest finder sted 23.-27. juli i Snitteskolen på Kragevigvej.
• Danmarks Radios P2  sender direkte fra koncerten 24. juli klokken 19.29.
• Billetter fås på billetto.dk. Også den gratis børnekoncert skal bestilles her.

Program
• Tirsdag 23. juli, klokken 19: Rie Koch introducerer årets komponist Peteris Vasks.  Klokken 19.30: Beethoven ”Cellosonate nr. 5, op. 102 nr. 2”; Vasks ”Castillo Interior”, Brahms ”Klaverkvartet nr. 1 i g-mol, op. 25”. 
• Onsdag 24. juli klokken 11: Malekoncert for børn ved Anne Elisabeth Lendorf. Klokken 19.30: Mozart ”Keglebanetrio, K. 498”, Ravel ”Sonate for violin & cello”, Vasks ”Music for a Summer Evening”, Schönberg | Verklärte Nacht, op. 4. 
• Fredag 26. juli klokken 19: Rie Koch introducerer Vasks. Klokken 19.30: Vasks ”Book”, Beethoven ”Klavertrio op. 70 nr. 1 i D-dur”, Messiaen ”Kvartet til tidens ende”. 
• Lørdag 27. juli klokken 19.30: Vasks ”Piano Quartet”, Ligeti ”Solosonate for cello” og Brahms ”Klarinetkvintet, op. 115”.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar