Grisene er en blanding af Mangalitza og durocracerne, og de har masser af plads at boltre sig på på Nordgården. Foto: Ulrik Jensen

Kød fra glade grise med krølle på halen

Da ægteparret Hans Erik og Sharmali Nielsen for fem år siden flyttede ind på Nordgården i Kastrup vest for Vordingborg, begyndte de at holde grise til husbehov for at være selvforsynende med godt kød fra fritgående dyr. I dag har parret omkring 70 grise og to orner, og i lørdags åbnede gårdbutikken Nordgårdens Spisekammer.

Kastrup Lige fra åbningen om formiddagen og hele dagen igennem strømmede et nysgerrigt og købelystent publikum til for at kigge på de fritgående grise og for at købe noget af det smagfulde og møre grisekød på Nordgården i Kastrup.
Hans Erik Nielsen glæder sig naturligvis over opbakningen på åbningsdagen.
- Den bynære beliggenhed inviterer nærmest til at åbne en gårdbutik, lyder det fra ejeren af Nordgården, som ligger med Kastrup Kirke som nærmeste nabo. 

Omlægger til økologi
Dyrevelfærd ligger Hans Erik Nielsen meget på sinde, og publikum kunne ved selvsyn konstatere, at grisene trives og har det godt. Børnene kunne på nærmeste hold se de nyfødte smågrise med krølle på halen.
- Hele sommeren ligger grisene i vandhullet i indhegningen og ligner en flok flodheste. Vi er ved at omlægge til ren økologi. For at blive godkendt som økologisk svineavler skal man være helt giftfri i tre år, og lige nu er vi kun på andet år, forklarer Hans Erik Nielsen.
- Vi har 70 grise og to orner og lader dyrene klare det hele selv på naturlig vis. Dyrene har så god plads, at det godt kan lade sig gøre at have to orner gående i samme indhegning. Vi har aldrig haft besøg af en dyrlæge på grund af et sygt dyr. Men når et dyr skal aflives sker det i overværelse af en dyrlæge. Grisen bliver skudt, mens den står og spiser, og de omkringstående bemærker det næppe og spiser bare videre. Det sker helt uden stress, og uden at grisene skal udsættes for lang transport.
- Når en gris er aflivet, køres den til Stensved-slagteren, som sørger for al bearbejdning og udskæring. Kødet vakuumpakkes og lægges i fryseren klar til salg, fortæller Hans Erik Nielsen, som også samarbejder med Tofts Røgeri i Stege, som har udviklet en helt speciel frankfurter-pølse baseret på Nordgårdens helt særlige grisekød. 

Udeliv
Nordgårdens Spisekammer er etableret ud fra ønsket om at levere lækkert, mørt og smagfuldt grisekød baseret på en blanding af Mangalitza og durocgrise. 
- Man kan se på dyrene, at de har vildsvinetegninger. Grisene går ude hele året og har masser af plads, små huse at søge ly i og en stor sø at boltre sig i. 
- Ud over grise har vi også mufloner gående ude hele året. Det er en særlig race af vilde får, og de er noget mere sky, men meget graciøse at se på.  Det er meningen, at gårdbutikken lidt senere også skal sælge muflonkød. Foreløbig lodder vi stemningen, og holder gårdbutikken åben fredag og lørdag samt efter aftale. 

Deler gerne med andre
Hans Erik Nielsen er egentlig uddannet skovfoged og er på 25. år indehaver af firmaet Skovbyholm Flis. Han og hustruen har boet på Nordgården i fem år, og han er som sådan egentlig kun hobbylandmand.
- Gården var indrettet til hestehold, men det havde vi ikke lyst til. Så det blev til fritgående grise i stedet. Vi har selv været så glade for kødet og har fået så meget af det, at vi har fået lyst til at dele det med andre. 
At Hans Erik Nielsen har let adgang til flis, kunne børn og voksne nyde godt af i lørdags, hvor de på en smuk vinterdag kunne bevæge sig tørskoede rundt på flis-belagte stier mellem folde og indhegninger, når de skulle kigge nærmere på store sorte grisebasser og nyfødte smågrise. 

 

Grisene er en blanding af Mangalitza og durocracerne, og de har masser af plads at boltre sig på på Nordgården. Foto: Ulrik Jensen

Hans Erik Nielsen er meget optaget af dyrevelfærd. Foto: Ulrik Jensen

Nordgården ligger bynært med Kastrup Kirke som nærmeste nabo.
Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar