Bordet med de garvede rotter, der styrer op til 10 bankoplader. Foto: Mette Neerup

Julebanko som traditionen byder

I Tøvelde forsamlingshus på Møn er alt som det plejer. Her står tiden stille for en stund og de 80 fremmødte til julebanko kan nyde en aften i nostalgiens tegn. De kan slippe for at tage stilling til vintertræer, udbytteskat og minimumsnormeringer og hvad der ellers foregår i ræset udenfor og istedet koncentrere sig om tallene på pladerne og samværet med borddamen.

Tøvelde Torsdag aften var der julebanko i forsamlingshuset i Tøvelde. Tilslutningen var som den plejer, dog anes der nogle nye ansigter i blandt. Præmierne ligeså, alle indkøbt i den lokale Superbrugs. Ejvind Jørgensen, der har været opråber så længe, at han ikke mere kan huske, hvor længe, og som i øvrigt er alderspræsident i bestyrelsen, var endnu engang at finde bag mikrofonen. 

I gamle dage
Førhen var der banko på andre tidspunkter af året. Det var dengang, hvor man slagtede en gris hos bonden i nærheden og udloddede den parterede gris som præmie. Eller når gymnastikforeningen afholdt andespil og  man kunne vinde en and, der var plukket i køkkenet om eftermiddagen. Ikke at forglemme  reklamebankospillet, som den hedengangne Tøvelde håndboldklub stod for. Heldigvis holder bestyrelsen stædigt fast i det årlige julebanko, som da også nyder et overskud, der går til drift og vedligeholdelse af forsamlingshuset. 

Garvede rotter og novicer
Her er både de garvede “banko-rotter” med op til 10 plader, de skal holdes øje med, dem, der er med for første gang, og venindeparret, der aldersmæssigt ligger i den yngre ende og dermed skiller sig bare en anelse eller to ud. 
- Vi er her næsten hver jul. Men det er kun her og i den Bøhmiske hal, at vi er til banko, siger Sarah Holsmose, der nu er bosiddende i Vordingborg, men tager til Tøvelde for at få en hyggelig aften sammen med veninden. 
- Ja, det er jo egentlig dig, der har lokket mig med, siger Line Lou-Møller til Sarah med et smil.
- Vi har været med i mere end 10 år og vi bliver ved, selvom vi aldrig har vundet noget, griner de samstemmende og dermed understreger, at det er tradition, samvær og julehygge, som julebankoaftenen mest af alt handler om.

Bordet med de garvede rotter, der styrer op til 10 bankoplader. Foto: Mette Neerup

Ejvind Jørgensen er en kulturinstitution i Tøvelde. Han har været opråber i umindelige tider. Foto: Mette Neerup

Veninderne Sarah Holsmose og Line Lou-Møller har været til julebanko i de sidste 10 år.
- Det er en hyggelig måde at komme ud og være sammen på, siger Line. Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar