Jakob Helles har købt rådhuset

Det blev direktør Jakob Helles, Præstø, der vandt budrunden om det gamle købstadsrådhus på Torvet 10 i Præstø. Nu skal den snart 200 år gamle bygning have en ansigtsløftning.


Præstø - Jeg har altid syntes, at det var en smuk bygning og da Vordingborg kommune satte den til salg, var jeg helt klar til at byde på den unikke ejendom, siger Jakob Helles, ejendomsdirektør fra Præstø.

Handelen er stadig så frisk, at den nye rådhusindehaver endnu ikke har lavet planer for udnyttelsen af den markante bygning, men tankerne er sat i gang.

- Huset skal kunne bruges, så meget ved jeg. Det er jo ikke et sted, hvor der ellers kommer ret mange mennesker, men der er gode muligheder både i den gamle byrådssal og i retslokalet, siger Jakob Helles og fortsætter:

- Men allerførst skal selve facaden have en ordentlig omgang renovering, så den fremstår rigtig flot til næste års Franske Forår, siger han.

 

Kulturstyrelsen er med

Med købet af Præstø gamle Rådhus sætter Jakob Helles endnu engang sit præg på bybilledet i ”Den Romantiske Købstad”, som den travle iværksætter selv kalder sin hjemby.

De seneste par år har Jakob Helles erhvervet det tidligere jernstøberi og bilforretning GM i Adelgade, hvor det skal etableres KunshalGlas og det tidligere røgeri på havnen, der er blevet til Restaurant Siv&Co.

- Jeg holder meget af Præstø og vil gøre mit til, at byen får den udvikling, den fortjener, siger Jakob Helles og fortsætter:

- Byen får heldigvis meget positiv omtale med Fransk Forår, Hotel Frederiksminde, Havnen, musikfestivaler, koncerter og Thorvaldsen på Nysø, H. C. Andersens Verden ude i Skovhuse, Præstø Privatskole og Sommerlørdagene i Adelgade. Så hvis vi kan få det gamle rådhus brugt til gavn for Præstø og noget mere liv på Torvet, så er jeg glad. Men uanset hvad der skal laves, så er Kulturstyrelsen med på banen og skal godkende det hele, siger han.

 

Ole Ring bliver i et år

Nogle af lokalerne i det gamle rådhus bliver benyttet i øjeblikket.

I retslokalet er der en udstilling af egnsmaleren Ole Rings værker. Flere af dem med lokale motiver, da maleren boede i Præstø fra 1939 til 1946.

- I salgsopstillingen fra kommunen står der, at malerisamlingen skal have lov til at blive på rådhuset i et år frem fra købsdagen, så sådan bliver det selvfølgelig, siger Jakob Helles.

Præstø amatørteater har lager og opbevaringsplads i den gamle cellebygning i rådhuset og de får også lov til at blive lidt endnu.

- Og med hensyn til den udlejede bolig i rådhuset, så finder vi nok også en løsning på det, siger Jakob Helles.

Undervejs i interviewet dukker der nogle tankespind op fra den iderige bygherre.

- Der kunne holdes lokale festlige markeringer i Byrådssalen, hvor billederne af byens og egnens politikere fortæller om magtens centrum igennem næsten to hundrede år. Og folk skal stadig kunne blive gift i de hyggelige omgivelser på rådhuset, siger Jakob Helles, og fortsætter:

- Men jeg er åben for gode ideer, så folk er meget velkomne til at melde ind med tanker om, hvad det gamle rådhus ellers kan bruges til, siger han.

Renoveringen af rådhusbygningen, der blev opført 1823- 24 af tømrermester Hans Andersen i samarbejde med købmand H.C. Grønvold bliver påbegyndt snarest muligt med lokale håndværkere.                                                                                                                                                                                                                         toc

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Da kommunen satte det smukke, historiske rådhus til salg var vi mange, der blev utroligt kede af det. Ja, vi tvivlede vist endda på, at det kunne være rigtigt! Og da beskeden kom, at salget var en realitet, kom også en masse ængstelse. Det er nu ændret til en stor befriende glæde. TILLYKKE - ikke blot til dig Jacob Helles, men også til Præstø og til os!

Super dejligt en lokal har lyst til at overtage det gamle rådhus så det bliver på lokale hænder er selv blevet gift der i 1967.

Tilføj kommentar