Integrationspris gik til flittige Kalvehave-frivillige

Kalvehave-Familier modtog i sidste uge Integrationsprisen 2017 i Medborgerhuset for et ekstraordinært stykke integrations-arbejde. Samme aften var der også infomøde om opstilling til Integrationsrådet.  

 

Det var en yderst glad, ydmyg og taknemmelig flok frivillige fra Kalvehave-Familier, der torsdag aften i sidste uge fik overrakt dette års Integrationspris i Medborgerhuset. Indstillet var også Fanefjord Plejecenter og Børnehuset Nordlys.

- Man kan simpelthen ikke integrere sig selv. Vi har brug for både virksomheder, det offentlige, foreninger, frivillige og det lokale samfund, sagde formanden for Integrationsrådet, Farid Faizi, der selv er fra Pakistan. 

- Integration handler om naboskab, kollegaskab og venskab. Det er med de små kulturmøder i dagligdagen, at vi skaber integration. Med Integrationsprisen 2017 ønsker Integrationsrådet at skabe mere synlighed og anerkende dem, der gør en forskel, fortsatte han, inden vinderen blev afsløret. 

 

Kommunepapirer

- Det er et fantastisk skulderklap at få. Det er rørende og giver stolthed, lød det fra Kalvehave-Familierne, da borgmester Michael Seiding Larsen (V) overrakte prisen. 

Konkret har Kalvehave Familierne siden foråret 2015 mødtes hver lørdag, og foruden hjælp til at lære dansk og arrangementer såsom fællesspisning, gør de frivillige noget ud af at få nærområdets nye borgere med i foreninger og aktiviteter.

Borgmesteren fremhævede også de seneste initiativer er undervisning i eBoks og netbank samt  kørekort til kvinder.

- En tak skal også lyde til Integrationsrådet, som har været flinke til at støtte os med for eksempel kladdehæfter og blyanter, når det har været småt med penge. Man kan altså lave rigtig meget integration for 2.000 kroner, påpeger Marianne Nørlem, formand for Kalvehave-Familier.  

Kalvehave-initiativet startede i sin tid, fordi over tyve unge flygtninge-mænd flyttede ind på Hjortsøgaardvej og ofte hang ud uden noget at tage sig til. Vrede over at kommunen ikke gjorde noget for at hjælpe dem fik Marianne Nørlem og flere andre til at skabe, hvad der siden hen kom til også at være samlingssted for familier i det hele taget. 

- Vi har også en ungeklub, hvor både somaliere, kurdere og afghanere kommer godt ud af det med hinanden, fortæller formanden og tilføjer, at flygtningevennerne også hjælper med “kommunepapirer”, som kan være noget kryptiske, når man er dansk-nybegynder.  

Hun kan også fortælle, at Velux-fonden har finansieret fire computere.  

- Udover at mange går på VUC eller sprogskole og har brug for computer, har mange udtrykt ønske om hjælp til at gå på netbank og lave eboks, for så var de fri for at spørge deres store børn om det. Og nu kan vi finde et billede på nettet af dét, man mener, så man ikke længere skal tegne på grund af sprogbarrierer, smiler Marianne Nørlem. 

 

 

Interkulturelle kandidater meldte sig

Mere lektie- og sproghjælp til børn og musik-undervisning er blandt mærkesagerne hos de første til at opstille som kandidater til Integrationsrådet. Fristen for at opstille sig som kandidat er 25. oktober.

 

Det var ikke fordi Medborgerhuset flød over med nydanskere, der stillede op som kandidater til Integrationsrådet. Dog var der en håndfuld, der udfyldte en kandidat-blanket med ønsket om at gøre en integrationsforskel. Det er i øvrigt særligt, at Integrationsrådet i Vordingborg Kommune afholder direkte valg, da det i andre kommuner blot sker ved en mere simpel udpegning. Blandt andet opstillede 29-årige somaliske Amino Ahmed Jamac fra Vordingborg, der går på VUC. 

- Jeg vil gerne have mere lektiehjælp til børnene efter skole, siger kandidaten, der selv hjælper andre voksne som frivillig i Røde Kors.  

Også rengøringsassistent Muna Ahmed Ali fra Vordingborg, oprindeligt Somalia, stillede op. Hun ønsker selv at hjælpe tosprogede børn med lektier og ønsker fokus på integration allerede i børnehaven. 

- Det er første gang, jeg stiller op. Integrationsrådet er en god idé, og en stor forskel på Somalia og Danmark er, at kvinden og manden er lige, siger hun. 

Fadi Sarkojak, flygtning fra Syrien, har været i Danmark i 2,5 år, er kok på Babette og spiller trompet. 

- Jeg har mange idéer. Jeg vil gerne stå for gratis musikundervisning for både danske og arabiske børn, helt frivilligt. Mange børn spilder tid med iPad og elektronik. Noget andet jeg vil arrangere, er traditionel arabisk madlavning og forklare om arabisk mad, musik og kultur. Jeg vil hjælpe andre - ligesom jeg fik hjælp, da jeg kom hertil, siger Fadi Sarkojak.

Man kan stemme fra 24. november til den 14. december klokken 12. Mere info kan findes på vordingborg.dk/integrationsrådet 

 

 

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar