Jamal Ahmad er syrisk flygtning. Han har i nu godt et år været ansat hos Carsten Jensen Biler i Vordingborg, hvilket betyder meget for hans integration - men også bilforhandleren har stor gavn af at have en kurdisktalende syrisk mekaniker hos sig. Foto: Mille Holst

Integration alle får noget ud af

Jamal Ahmad er kurdisk syrisk flygtning. Han har boet i Vordingborg i nogle år og har i godt et år haft en fast stilling hos Carsten Jensen Biler. Dét arbejde hjælper ham med at blive integreret, og bilforhandleren er også glad, for Jamal kan noget andre i virksomheden ikke kan.

Vordingborg For fem år siden flygtede Jamal Ahmed, hans kone og børn fra Syrien til Danmark. Her havnede han i Vordingborg, hvor han i halvandet år arbejdede på Starskuddet i Mern og efterfølgende et år på Autocentro i Vordingborg. I godt et år har han været fastansat hos Carsten Jensen Biler i Vordingborg, hvor han arbejder i virksomhedens klargøringsafdeling på lige fod med de øvrige ansatte.
- Han varetager en almindelig stilling på markedsvilkår, fortæller Carsten Jensen, der  ikke havde nogen betænkeligheder ved at ansætte en syrisk mekaniker - men som tilgengæld har kunnet se adskillige fordele ved at gøre det. Udover Jamal beskæftiger bilforhandleren også en afghaner og en nordmand, og  det giver en alsidighed, som virksomheden har gavn af.
- Jamal kan nogle ting, som de andre mekanikere ikke kan, fortæller Carsten Jensen og nævner som eksempel, at Jamal er helt anderledes vant til at reparere på biler.
- Han kan tit trylle, hvis vi mangler reservedele, fortæller Carsten Jensen. Til gengæld overlader han fuldstændig computermålinger og -fejlsøgninger til virksomhedens øvrige ansatte.
Derudover har sproget også en betydning - og altså ikke bare det danske sprog.
- Jo flere sprog vi taler, des flere kunder kan vi tale med, siger Carsten Jensen, der for nylig måtte have Jamal til at ringe til en kunde og forklare, hvad problemet med hans bil var.
- Vi andre kunne ikke, siger han.
For Carsten Jensen er der desuden endnu et aspekt af at have en mand som Jamal ansat.
- Det er en øjeåbner. En ting er, hvad man ser på tv, noget andet er at høre fra hestens mund, hvad de har været udsat for, og hvad de er flygtet fra, siger han.

Danske standarter
For Jamal Ahmad betyder arbejdet hos Carsten Jensen Biler, at han kan forsørge sin familie, bruge sin uddannelse og samtidig blive udfordret sprogligt. 
- Arbejdet betyder meget, fordi jeg taler med danskere, siger Jamal og forklarer at det ikke blot er kollegaerne på værkstedet, men også forretningens kunder, han taler med.
Jamal Ahmad er i øjeblikket tilknyttet Celf i Nykøbing Falster, hvor han følger et 12-ugers kursus, der gør ham klar til at tage sin svendeprøve som mekaniker. Selvom han allerede har en uddannelse fra Syrien, skal han ”konverteres” til de danske prøver. Kurset og svendeprøven er en forudsætning i Danmark, hvis Jamal skal kunne videreuddanne sig som sine øvrige kolleger.

Netværk vigtigt
Før Jamal Ahmad blev ansat hos Carsten Jensen Biler havde han været rundt til mange virksomheder i Vordingborg med sit cv i jagten på arbejde. Han fortæller, at Vordingborg kommune hjælper flygtninge med at finde arbejde, men det er oftest i praktikforløb og altså ikke noget, der varer ved.
- Man skal selv ud og finde job, siger Jamal, og det har han så gjort. Lidt hjælp fik han fra Kirsten Rasmussen i Røde Kors i Vordingborg, der er kontaktperson for hans kone.
- Hun ringede, og sagde, at der var en, der kunne være interessant for os, fortæller Carsten Jensen og Jamal er enig i, at netværk betyder meget, hvis man skal ind på arbejdsmarkedet - også for en flygtning, som jo ellers ikke har noget videre netværk at trække på.
Jamal Ahmad fortæller dog, at der er omkring 30-35 kurdisk-syriske familier på Sydsjælland, og for eksempel i Næstved bor en af hans gode venner, som han også kendte i Syrien. 

Næste skridt for familien
Jamal Ahmad er således lykkedes med at komme i fast arbejde efter at være flygtet fra Syrien til Vordingborg. Næste skridt for den lille familie er, at hans hustru også får arbejde. Hun er i øjeblikket i gang med 10. klasse på VUC og skal omstille sig fra at være hjemmegående husmor, som var det, hun var i Syrien, til at skulle tage en uddannelse og være udearbejdende i Danmark. Hendes vej til at blive integreret her i landet er således noget anderledes end Jamals. Børnene derimod er allerede langt. De går i skole og børnehave og tager helt naturligt del af den hverdag, der er alle danske børn til del.

Jamal Ahmad er syrisk flygtning. Han har i nu godt et år været ansat hos Carsten Jensen Biler i Vordingborg, hvilket betyder meget for hans integration - men også bilforhandleren har stor gavn af at have en kurdisktalende syrisk mekaniker hos sig. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar