Simon Christensen fra Copenhagen Merchants holdt talen og roste samarbejdet. Foto: Michael Thønnings

Ingen globale begrænsninger på havnen

Med den store havenudvidelse og ikke mindst byggeriet af et enorme kornlager, samt siloer der er blandt de største i Europa, kan man snart nå fra Masnedø ud på Verdensmarkedet med det lokale korn. I sidste uge var der rejsegilde for kornhallen, der er først etape i det nye byggeri.

Masnedø Korn fra Lolland-Falster, Sydsjælland og helt op til Midtsjælland vil fra den kommende høst få lagerplads på havnen på Masnedø og derfra blive sendt ud i hele verden.
- Med denne udvidelse er der  ingen globale begrænsninger, siger Torben Christensen, stifter af Copenhagen Merchants - det handelsselskab, der sammen med landbrugsgiganten DLG, står bag den enorme lagerhal, som man onsdag i sidste uge holdt rejsgilde for. 
Selve hallen på 4.000 kvadratmeter skal rumme godt 35.000 tons korn, men det er de kommende siloer, der er det mest specielle. Således skal de største af dem kunne rumme 11.500 tons korn hver og have en diameter på 33 meter og en højde på 26 meter, der formentlig gør dem til nogle af Europas største - til sammenligning kan de nuværende silotårne rumme cirka 800 tons per styk. 
Den sidste del er dog ikke bygget endnu. Faktisk skal der også lige fyldes jord i havnebassinet, så der er grund at bygge på, men kornhallen, den blev fejret i fantastisk sol, med stor glæde fra både landbrugstoppen, havnefolk og kommune .
- Her i Vordingborg kommune vil det give afledte arbejdspladser. Den her udvikling, havde man ikke set for ti år siden. Nu kniber det allerede med pladsen, fortæller havnens bestyrelsesformand Poul A. Larsen (S), der påpeger, at han faktisk kan se toppen af bygningen inde fra Vordingborg by. Samtidig  glædede han sig over, at der kommer afkast ind for den garanti på 170 millioner kroner, som kommunen har stillet for havneudvidelsen.

Et politisk grundlag
Og kommunen fik da også ros fra flere sider. Blandt andet i den enlige tale, af Simon Christensen, direktør i Copenhagen Merchants, der i det hele taget glædede sig over samarbejderne på tværs og i særdeleshed med DLG, som de også samarbejder med på deres andre havneterminaler i blandt andet Kalundborg, Fredericia og Nakskov, hvor Vordingborg efterhånden kommer op i samme liga, med den nye Masnedø Bulkterminal, hvor der kan skibes 1.000 tons korn ind og ud i timen, når udvidelsen er komplet.

Andre markeder
- Jeg havde ikke set det her for ti år siden. Der er kommet et politisk grundlag for at vi kan lave denne udvidelse i Vordingborg og det har stor betydning, fortæller Mogens Fredriksen, der er vicekoncerndirektør i DLG, som i øvrigt bliver naboer til Yaras-gødningsfabrik, med deres nye lagerhal, der åbner området for verdensmarkedet.
- Det er helt andre markeder vi kan nå, siger han og påpeger at det især er Afrika og Mellemøsten, der er de helt store markeder for de lokale produkter, som nu kan handles i meget stor international målestok
- Det vigtigt ikke at glemme landmændene, der får øget konkurrencekraft. Det her er noget alle kan være glade for, påpeger Mogens Frederiksen.
Han fortæller samtidig, at  netop ved at samle kornet her på Masnedø, vil der være langt færre lastbiler, som skal køre korn andre steder, da det meste kan fragtes videre per skib - med hver op til 60.000 tons last - når hele havenudvidelsen er komplet.

Simon Christensen fra Copenhagen Merchants holdt talen og roste samarbejdet. Foto: Michael Thønnings

Planen for området - de store siloer bliver blandt Europas største. Foto: Michael Thønnings

Så kom flaget og kransen op til rejsegildet. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar