Hans Vilhelm Bjerre ved en gammel Ford-traktor fra 1917.
Fotos: Ulrik Jensen

I røg og damp i Eskilstrup

Der er altid noget sjovt at se på Traktormuseet i Eskilstrup, der har særligt åbent i Efterårsferien. Avisen tog forbi og så en estragon-høster og lærte om hvorfor en Ferguson er grå....

Nordfalster Danmarks Traktormuseum i Eskilstrup på Nordfalster holder normalt lukket i vinterhalvåret, men har en tradition for at slå dørene op i efterårsferien med blandt andet en række aktiviteter rettet mod børn.
Udover den egentlige samling af et par hundrede gamle traktorer og motorer råder museet også over en samling pedaltraktorer i flere størrelser, og det er disse traktorer børnene kan få lov at trampe rundt på, mens de voksne kigger på rigtige traktorer. Det kan de gøre alle dage i efterårsferien, hvor museet holder ekstraordinært åbent, og børnene kan endda få udstedt et kørekort, hvis de kan gennemføre en rundtur på pedaltraktor med indlagte udfordringer.
Formand for Danmarks Traktormuseum er Hans Vilhelm Bjerre, som glæder sig over publikumsinteressen:
- Museet får et tilskud fra kommunen, men fungerer ellers på baggrund af entreindtægter og donationer. Og så er vi omkring 25 frivillige, som står for drift, vedligeholdelse og istandsættelse af nyerhvervelser. Vi mødes hver mandag i hele vinterhalvåret for at gøre klar til næste sæson. Vi arbejder på vores fælles interesse, men der er også plads til hygge og socialt samvær, fortæller Hans Vilhelm Bjerre.

Krigs-grå Ferguson
Og så er det i øvrigt ikke så mærkeligt, hvis de fleste forbinder en gammel traktor med en grå Ferguson.
- Der er solgt omkring 33.000 grå Ferguson traktorer i Danmark. De er dog ikke så ens, som de ser ud til. Der findes mere end 25 forskellige modeller, herunder motorer på både petroleum, benzin og diesel. Når de alle har samme farve skyldes det, at den engelske flåde i 1944 havde indkøbt tonsvis af grå maling til deres krigsskibe. Men krigen sluttede jo kort efter, og malingen blev foræret til Ferguson. Og der kan altså males mange traktorer på den mængde maling, der ville gå et krigsskib, lyder det fra Hans Vilhelm Bjerre.

Kuriositeter
Museumsformanden understreger, at man finder på noget nyt til hvert år. I år har man haft fokus på gamle Ford-traktorer, fordi det i 2019 er 100 år siden, at den første Ford samlebåndsfabrik blev grundlagt i København. En engageret Hans Vilhelm Bjerre viser rundt og fortæller om nogle af de mange kuriositeter, som museet råder over. Hver dag klokken 11 og 14 startes et udvalg af gamle motorer, og så er der ellers røg og damp i værkstedet. En gammel motor fylder måske mere end en kubikmeter, men har ikke flere hestekræfter end en nyere knallertmotor. Alle motorer larmer, og nogle udsender så megen røg, at der er installeret ekstraordinær udluftning. 
Museet har desuden en næsten komplet samling af den dansk fremstillede Bukh-traktor med prototyper, specielle udgaver og ni stationære Bukh-motorer. Blandt kuriositeterne er en dampmaskine fra 1901 og en estragon-høster, som har leveret krydderi til eddikefabrikken Heidelberg.
Danmarks Traktormuseum har til huse i et 100 år gammelt frørenseri, og maskiner herfra er bevaret i kælderen. Desuden kan publikum se en komplet samling af mark- og frugttræ-sprøjter fra Sigvardts tidligere fabrik i Orehoved.

Hans Vilhelm Bjerre ved en gammel Ford-traktor fra 1917.
Fotos: Ulrik Jensen

Der er røg og damp i værkstedet, når de gamle motorer startes.
Fotos: Ulrik Jensen

3-årige Ronja Grøn får en tur på en pedaltraktor.
Fotos: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Vi havde en dejlig dag torsdag, hvor jeg var af sted med børnene og deres morfar. Min datter tog traktorkørekort, og dagen efter ville hun af sted igen!

Tilføj kommentar