• www.henriks-hvidevarer.dk

Vordingborg gymnastikforening starter nye hold op særligt målrettet folk med begyndende demens. Fra venstre ses foreningens formand Annelise Karlshøj, træner Dorte Sandbirk (siddende) og Lis Suensen (medhjælper). Foto: Mille Holst

Hold hjernen i form

Vordingborg gymnastikforening tager kampen op mod demens med oprettelsen af et hold, der gennem fysisk bevægelse og træning af hjernen skal holde demensen stangen længst muligt. 

Vordingborg Vordingborg gymnastikforening er som den foreløbig eneste i Vordingborg Kommune blevet en demensvenlig forening. 4. april starter de et hold op særligt målrettet borgere med begyndende demens - og det er ganske gratis at deltage, også for pårørende. Sidstnævnte er også velkomne til istedet at mødes på førstesalen og drikke kaffe og tale med andre pårørende.

Træner hjerne og muskler
Gennem bevægelse og lege træner deltagerne balance og hurtighed, hukommelse, kondition og får i det hele taget rørt alle muskler i kroppen godt og pulsen kommer op.  
- Der bliver masser af sjove lege med bolde og så videre, så man ikke lægger mærke til, at man laver gymnastik og bevæger sig, fortæller Dorte Sandbirk, der er holdets træner. 
- Det er vigtigt, at man træner sanserne og holder sig igang, supplerer Annelise Karlshøj, der håber, at træningen kan hjælpe nogle til at holde demensen stangen og dermed blive længere tid i eget hjem. Desuden påpeger hun, at holdet ikke kun henvender sig til borgere, der tidligere har dyrket gymnastik.
- Vi skal også have fat i dem, der har spillet fodbold hele ælivet oig ikke kunne drømme om at gå til gymnastik, siger hun.
Lis Suensen, der assisterer  Dorte Sandbirk i træningen, understreger, at træningen målrettes de deltagere, der kommer.
- Her er tålmodighed og ro på, siger hun og Dorte Sandbirk fortæller, at træningen foregår i fællesskab, så er der en der har svært ved eksempelvis tretabellen bagfra, så gør det ikke noget.
Netop hjernegymnastikken bliver der lagt vægt på sideløbende med den fysiske bevægelse. Her bliver eksempelvis tabellerne trænet forfra og bagfra, mens man går ned i knæ eller bolde kastes rundt fra deltager til deltager.  Men sværhedsgraden afhænger fuldstændig af dem, der deltager, understreger de tre kvinder i gymnastikforeningen.
- En dag kan det være, at det er godt vejr, og så går man måske en tur istedet for, siger Annelise Karlshøj, men påpeger igen, at det afhænger af, hvad deltagerne har lyst til og mod på.

Løbende tilmelding
Informationer om den demensvenlige træning i Vordingborg Gymnastikforening ligger ude hos de praktiserende læger i området, ligesom Vordingborg Kommunes demenskonsulenter er opmærksomme på at henvise borgere til træningen, som man kan tilmelde sig løbende. 
Hoptimisterne, som holdet målrettet borgere med begyndende demens hedder, er blevet til i et samarbejde mellem Vordingborg Gymnastikforening, DGI Storstrømmen og Vordingborg Kommune.

Fakta
• Vil du med på Hoptimistholdet, træningen målrettet borgere med begyndende demens, så kontakt Vordingborg gymnastikforening, Annelise Karlshøj på telefon 22 92 66 37 eller holdets instruktør Dorte Sandbirk på telefon 27 10 20 12. 
• Træningen starter tirsdag 4. april klokken 11-12 og løber derefter hver tirsdag i gymnastikforeningens lokaler på Næstvedvej 5 i Vordingborg.

Vordingborg gymnastikforening starter nye hold op særligt målrettet folk med begyndende demens. Fra venstre ses foreningens formand Annelise Karlshøj, træner Dorte Sandbirk (siddende) og Lis Suensen (medhjælper). Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar