Som tak for at Joakim Emil Stougaard-Nexø (tv) reddede Kenneth Olsen (th), da han fik hjertestop på stranden i Præstø overrakte Kenneth forleden en gavekurv til Joakim på stedet, hvor det skete. Foto: Lise-Lotte Iuel

Hjertestop i Præstø med en lykkelig udgang

Godt et halvt år efter at den 51-årige Kenneth Olsen, Tappernøje, fik hjertestop ud for roklubben i Præstø, mødtes han for første gang med sin 20-årige redningsmand, Joakim Emil Stougaard-Nexø fra Lundby.

Præstø Det var på mange måder et sandt drama, der udspillede sig for den 20-årige Joakim Emil Stougaard-Nexø fra Lundby, der en lørdag i september sidste år var kørt en tur ned omkring havnen i Præstø for at fordrive tiden, indtil en kammerat havde fri fra arbejde. I rabatten ser han en mand, der helt sikkert har brug for hjælp, og han går i gang med hjerte-lungemassage og indblæsninger gennem munden. 

Ringe hjælp fra andre
Joakim er på mange måder alene om genoplivningen af Kenneth Olsen, selvom der i området er flere andre forbipasserende, der mere eller mindre vender ryggen til begivenhederne og lader som om, de både er døve og blinde. Joakim får dog nogle mænd til at ringe efter en ambulance, og de får på omstændelig vis forklaret hvad og hvor, der er brug for hjælp. Ambulancen kører forkert, men i mellemtiden har Joakim fået fat i en hjertestarter med halvflade batterier og fået gang i Kenneths hjerte. Han får hjælp af en pensioneret sygeplejerske og sætter selv efter ambulancen på en lånt en cykel, hvor kæden umiddelbart efter falder af. 

Overflødig redningsmand
Endelig når ambulancen frem, og redderne tager over, hvorved Kenneth nærmest bliver værfet ud i periferien, samtidig med at en højgravid kvinde blandt de nysgerrige ligesom overtager føringen og sætter sig selv i fokus som redningskvinde. Af forskellige årsager er Kenneths kone Birgitte Dilling kommet til, og hun er selvfølgelig chokeret, men fatter, dog efter at en lægehelikopter har hentet hendes mand og bragt ham til Rigshospitalet, at der står en ung mand med blod og snavs i ansigtet i den nysgerrige menneskemængde. 

Reaktion og forudsætning
For Joakims vedkommende reagerer han følelsesmæssigt ovenpå det adrenelinrige proces, han har været igennem hjemme hos kammeraten, der endelig har fået fri, men han får vristet begivenheden af sig og går til fest om aftenen. 
- For mig var det en selvfølge at hjælpe. Min far har været tilknyttet Søfartsstyrelsen og været førstehjælper i Røde Kors og afholdt en masse kurser om førstehjælp, og jeg har en gang overværet, at han udøvede hjertemassage på en mand i Næstved, hvor vi dog aldrig fandt ud af, hvad der blev af ham. Så på den måde kan man godt sige, at jeg har fået førstehjælp ind med modermælken, smiler Joakim.

Redningsmand findes
- Jeg skrev dagbog, mens Kenneth var indlagt på Rigshospitalet, hvor han gennemgik en tredobbelt bypassoperation og fik indoperer en ICD (støder), som sender signaler til Riget en gang i døgnet, fortæller en meget smilende Birgitte Dilling. Jeg fik et behov for at identificere den unge mand fra stranden og fik gennem et opslag på et af de sociale medier kontakt med Joakim, som så efterfølgende besøgte mig flere gange, mens Kenneth var indlagt. 

Svendebrev kom i vejen
Birgitte Dilling har haft indstillet Joakim til Årets hjerteredder gennem Hjerteforeningen sammen med halvtreds andre snarrådige danskere, der ved deres mod og viden om hjertestartere og -massage har reddet andre menneskers liv. 
- Jeg kunne desværre ikke deltage i selve arrangementet i Hjerteforeningen for nylig, da jeg samme dag var blevet udlært som tømrer og skulle modtage mit svendebrev, men det vigtigste for mig har sådan set også været bevidstheden om, at Kenneth overlevede og har det godt i dag, siger Joakim Stougaard-Nexø, der efter påske skal ud og finde et job som tømrer. 

En lykkelig afslutning
- Jeg har det godt i dag og er for nylig startet på fuld tid igen på mit arbejde, hvor jeg så småt kom i gang på nedsat tid inden jul, fortæller Kenneth Olsen glad. 
- Jeg er fuldstændig uden mén af nogen art, bortset fra at jeg livet igennem skal spise nogle piller. Og en gang i døgnet aktiverer jeg en boks i soveværelset, som sender data til Rigshospitalet, og ja, så føler jeg mig i gode hænder. Det har sikkert været min forholdsvis gode form, og Joakims hurtige indsats, der har reddet mit liv – også uden følgeskader på grund af iltmangel. Det er jeg selvfølgelig Joakim meget taknemmelig for, slutter han.

Som tak for at Joakim Emil Stougaard-Nexø (tv) reddede Kenneth Olsen (th), da han fik hjertestop på stranden i Præstø overrakte Kenneth forleden en gavekurv til Joakim på stedet, hvor det skete. Foto: Lise-Lotte Iuel

Birgitte Dilling laver hvert år til jul noget julepynt, der fortæller om årets gang. I julen 2017 var det selvfølgelig et hjerte med billeder af Joakim Emil Stougaard-Nexø. Foto: Lise-Lotte Iuel

Birgittes Dillings datter Sasha Dilling, Kenneth Olsen, Birgitte Dilling og redningsmand Joakim Emil Stougaard-Nexø ved skiltet, hvor Kenneths cykel stod parkeret. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar