Først blev køkkenet lukket til fordel for stordrift; al mad skulle produceres i Vintersbølle. Men nu bliver der igen lavet mad i køkkenet på Fanefjord Plejecenter. Foto: Mille Holst

Her dufter af hjemmelavet mad - igen

Vestmøns lokalråd har sørget for, at der igen bliver lavet mad i køkkenet på Fanefjord Plejecenter. I al fald de næste to år. Både ansatte og beboere glæder sig over, at der igen dufter af mad i huset omkring spisetiderne, og på sigt håber centrets leder at også folk udefra vil  kunne komme og spise med.

Askeby Da politikerne for nogle år siden besluttede at lukke køkkenerne på plejehjemmene og i stedet levere mad til alle beboerne fra storkøkkenet i Vintersbølle, gik Vestmøns lokalråd igang med at overbevise politikerne om, at Fanefjord Plejecenter selvfølgelig skulle have deres køkken tilbage.
Det har nu resulteret i, at der siden marts måned igen er blevet produceret mad i køkkenet på Fanefjord Centret til stor glæde for både beboere og personale.
- Det er sørme da godt. Vi får god mad, siger Ellen Christensen, som vi møder i caféen på plejecentret, hvor hun sammen med husets øvrige beboere spiser sin frokost.
Her har de ældre kunnet vælge mellem forskelligt smørrebrød eller aspargessuppe, og Ellen Christensen har til fulde nydt sin suppe.
- Maden er altid god, siger hun.
Det er også de tilbagemeldinger plejecentrets leder Ulla Hilt har fået, siden køkkenet åbnede. Hun fortæller desuden, at beboerne er glade for igen at få deres varme mad om aftenen fremfor om dagen. Som leder af stedet er hun også særligt glad for den ombytning, for den varme aftensmad har nemlig ført andre gode ting med sig.
- Nogle af dem spiser mere nu, og flere af beboerne kommer ned i caféen og hygger sig sammen over maden om aftenen, siger hun.
På sigt håber Ulla Hilt at kunne skabe lidt mere liv omkring måltiderne. Eksempelvis håber hun, at det vil lykkes at få gang i en ordning, hvor frivillige kommer og spiser sammen med de gamle.
- Det vil skabe meget mere liv i huset, siger hun og håber også at borgerne i de nærliggende ældreboliger også vil få lyst til at komme og spise deres aftensmad på plejehjemmet sammen med beboerne, fremfor at spise alene hjemme.

Der skal dufte af mad
En af lokalrådets grundtanker med at få genåbnet køkkenet på Fanefjord Plejecenter var ifølge Ulla Hilt, at mad  skal produceres der, hvor det skal spises, og der skal dufte af mad.
Med den holdning er det lykkedes dem at overbevise politikerne om, at der skulle bevilges nogle penge til en genåbning af køkkenet på Fanefjord plejecenter - dog kun for en to-årig periode.
- Derefter ved vi ikke, hvad der sker, siger Ulla Hilt.

De samme står for al mad
Det er Vordingborg Madservice, der tilbereder og leverer maden til alle kommunens plejehjem. Firmaet har køkken på Vintersbølle og Ulvsund plejecenter. På Fanefjord Plejecenter får man stadig leveret mad fra Vintersbølle til de beboere, der er på diæt eller for eksempel har madallergier. De øvrige beboere får nu lavet deres mad i køkkenet på Fanefjord Plejecenter - men det er stadig Vordingborg Madservice, der tilbereder maden.
De bevilgede penge er således givet til Vordingborg Madservice, der har kunnet ansætte ekstra personale til at stå i køkkenet i Fanefjord. Køkkenpersonalet på Fanefjord Plejecenter er med den to-årige bevilling således øget fra en enkelt medarbejder, der anrettede maden til beboerne, til fire medarbejdere, der laver mad og fire cafémedarbejdere. Plejehjemmets personale har således ikke med tilberedningen af maden at gøre, men tager sig fortsat udelukkende af beboerne.
- Vi skal sørge for at borgerne får spist maden, siger Ulla Hilt.

 

Først blev køkkenet lukket til fordel for stordrift; al mad skulle produceres i Vintersbølle. Men nu bliver der igen lavet mad i køkkenet på Fanefjord Plejecenter. Foto: Mille Holst

Ellen Christensen er godt tilfreds med maden, der bliver produceret i plejecentrets eget køkken. Foto: Mille Holst

Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar