Held og lykke, Valerik

Valerik Babagoulian fra Vordingborg er kronisk syg, arbejdsløs og i venteposition. Han lever i fortsat frygt for jobcenterets tiltag, og det han oplever som trusler om at hans sag vil blive lukket, hvis han bliver syg mens han er i ressourceforløb. Han føler sagen bliver skubbet og skubbet. - Jeg savner at blive behandlet som et menneske. Med respekt, siger han og understreger at en del af hans forløb, faktisk har givet ham modet på livet tilbage.

- ”Held og lykke”. Det sagde sagsbehandleren da jeg var på vej ud af døren fra mødet i sidste uge.
- ”Held og lykke”, siger han igen og smager på ordene. Valerik Babagoulian er 46 år, næsten blind, og lider af nervetændelse i ben og ryg og har en tumor i hovedet. Og det er bare nogen af de kroniske sygdomme, der gør det svært at arbejde, og som har betydet at han stort set har været isoleret i lejligheden de sidste par år. Men de seneste måneder har han været i jobafklaringsforløb - en slags praktik - på Håndværkergården i Præstø, hvor han har sat klistermærker på æsker.
- Det har været dejligt at være ude blandt folk. Det var svært til at starte med, men Susan deroppe, hun er min engel. Hun har hjulpet og jeg har fået lyst til at være sammen med folk igen, siger han og understreger, at der er han blevet mødt med forståelse og venlighed. Forløbet der, har været et lyspunkt i et liv, hvor han ellers blot håbede på førtidspension.
- Men det ville blive min død. Så ville jeg bare være her i lejligheden. Jeg er kommet ud blandt folk, siger Valerik Babagoulian.
- Jeg er rigtig glad for at være der.

Livet i deres hænder
Men det er på lånt tid. Og lige nu er han i et tomrum, indtil jobcenterets folk tager en beslutning. De har hans liv i deres hænder. Og han er bange.
- Jeg ved ikke hvad der skal ske. Jeg synes ikke de tager mig seriøst. Det seneste møde, hvor jeg troede der skulle træffes en beslutning, der varede det ti minutter. Og de havde ikke engang set papirerne fra synscentralen eller evalueringen af mit jobafklaringsforløb. Så nu ved jeg ikke hvad der skal ske, siger Valerik Babagoulian, der indtil videre blot er blevet bedt om at fortsætte i det ellers afsluttede forløb på Håndværkergården.
- Så kommer de forbi i midten af september, fortæller han. Det lovede de også sidste måned, men det blev aflyst, fordi der var for travlt på jobcenteret.
Det var også det de sagde til det seneste møde. Der var travlt. Det tog ti minutter, og rapporten om hans forløb over to måneder, den havde de tilsyneladende ikke fået læst. Rapporten var sendt om fredagen og mødet var mandag. Han var også blevet henvist til synscentralen, der kunne konstatere at hans syn formentlig var blevet værre af arbejdet. Henholdsvis seks og otte procents syn, er der på hans øjne.
- Da jeg kom på jobcenteret havde jeg jo afklaring fra læger på Roskilde Sygehus, hvor jeg har gået. Men her skulle de også lave deres egne undersøgelser. Alt det jeg havde af papirer ville man ikke se, men der skulle laves nye undersøgelser, fortæller han.
Undersøgelserne sagde det samme - i øvrigt fra samme sted som oprindeligt - og siden er tiden gået i ressourceforløbet.

 

Tror ikke på held og lykke
Lige nu er han usikker på, hvad der skal ske. De har talt om en mentorordning og det kunne måske være meget godt. Men han kan ikke arbejde så meget som han gør.
- Men jeg vil gerne fortsætte. og være en del af noget, siger han og påpeger at han håber at man fra jobcenterets side vil være mere forstående - og vise respekt for, at man sidder med andre menneskers skæbne i sine hænder.
Han vender tilbage til oplevslen fra seneste møde, hvor sagsbehandleren ønskede ham ”held og lykke”.
- Held og lykke. Ønsker du mig held og lykke? Jeg har fem kroniske sygdomme. Jeg kan næsten ikke se noget. Og jeg ved ikke, hvad der skal ske. Det er sagbehandleren, der skal beslutte, hvad der skal ske og så ønsker hun mig held og lykke. Jeg er for gammel til at tro på held og lykke, siger Valerik Babagoulian.

 

 

 

 

Jobcenterchef: Sanktioner alle steder

Afklaringsforløb kan tage tid - også flere år, påpeger arbejdsmarkedschefen, der ikke kan udtale sig om den konkrete sag, men påpeger at det er ”ekstremt sjældent” at man lukker sager eller kræver, at de melder sig hos lægen ved sygdom. - Det er en sanktionsmulighed, siger han og påpeger at de lukker sager fem-ti gange om året.

Jobafklaringer kan tage to år og ressourceforløb kan tage fem år - og begge dele kan forlænges to gang. Derfor er mennesker, der er i ”systemet” i længere tid, ikke unormalt.
Det påpeger arbejdsmarkedschef i Vordingborg, Claus Oppermann, der ikke kan udtale sig om den konkrete sag, men påpeger at det gælder om at få folk ind det rette sted.
- Hvad er lang tid og hvad er alternativet? Hvis det lykkes hurtigt, så er det fint, men det kan være svært, at finde noget der passer, siger han og understregere at i forhold til både fleksjob og førtidspension, så kræver det dokumentation fra deres side.
- Kravene til at dokumentere, er meget store. Vi skal dokumenter det hele og sagen er at man skal være ”varigt og væsentligt begrænset i ethvert (realistisk) erhverv”, hvis man skal på sådan en ordning, siger han.
- Men for den enkelte borger kan jeg sagtens forstå, at det kan føles som lang tid, påpeger han og understreger at jobcenteret gør hvad de kan, for at give en ordentlig behandling.
- Men man kan risikere at have en dårlig oplevelse. Det kan man alle steder, siger han og fortæller at der er travlt alle steder, men at jobcenteret bestemt ikke er dårligt normeret.

 

Syg hos egen læge
- Det er meget sjældent at folk bliver bedt om at gå til lægen for en sygemelding. Så skal der være en særlig grund til det. I udgangspunktet er det normalt at man melder sig syg hos det sted, man er i praktik, siger Claus Oppermann, der ikke har kendskab til den konkrete sag og ikke kan udtale sig om den. I følge ham kan sagsbehandlerne bede om ekstra ting, hvis der er noget mistænkeligt, eller de vurderer at man misligholder sine aftaler.
- Der kan ske misforståelser, men det er ekstremt sjældent at man beder om at folk går til lægen for at melde sig syge, siger han og påpeger at i forhold til at lukke sager for folk på jobcentret, så er det en mulighed, men heller ikke noget der sker tit.
- Det sker måske i fem-ti sager om året. Vi har 4.000 samtidige borgere, siger han.
Hvis jobcentret lukker ens sag ryger man ud af ressourceforløbet og kommer ofte på kontanthjælp, hvor det dog kræver at man melder, at man er ”klar til at følge reglerne”.
- Hvis man ikke møder op eller ikke gør som man bliver bedt om, så er der sanktioner. Det gælder alle job - også på det almindelige arbejdsmarked, siger han. 

 

 

 

Møder syg på arbejde: -Jeg tør ikke andet

Valerik Babagoulian er flere gang mødt syg op på arbejde. Jobcenteret kræver nemlig at han skal melde sig syg på sin egen læges kontor, ellers trækker de hans penge. Sker det flere gange, at han ikke gør det korrekt, har de meddelt at de lukker hans sag, så han ryger ud af systemet. Senest kostede en halsbetændelse og en ferierende læge, at han rykkede endnu nærmere kanten...

- Jeg er jo fanget som en lus mellem to negle. Min læge vil ikke give mig lægeerklæringer. Han siger, at det er jobcenteret, der må indhente dem. Men Jobcenteret vil ikke betale for en lægeerklæring og ikke godtage at jeg er syg, uden at jeg selv kommer med en lægeerklæring, fortæller Valerik Babagoulian, der føler sig fanget i systemet - især når han bliver nødt til at sygemelde sig.
Som proceduren er nu, kræver jobcenteret at hvis han er syg, skal han møde fysisk op hos sin læge, der skal udfatte en lægeerklæring, som han skal aflevere til jobcentret. Derudover skal han ringe til stedet hvor han er i arebjde/ressourceforløb og til jobcenteret.
- De siger at hvis jeg ikke gør det, så trækker de det i min ydelse. Og hvis jeg melder mig syg flere gang, så siger de, at de vil lukke min sag. Men jeg er jo nødt til at have penge til mad, siger Valerik Babagoulian.
Sidste måned, blev han trukket 514, kroner, fordi han havde halsbetændelse.
- Min læge havde ferie og jeg havde vagtlægen herude. Så ringede jeg til jobcenteret og Håndværkergården. Men de har trukket mig alligevel. De siger, at det ikke er godt nok. Jeg skal hen på lægens kontor. Men han havde jo ferie, og det er svært nok i forvejen at komme rundt, når man er næsten blind og har de andre sygdomme - oveni almindelig sygdom, påpeger han.

 

Møder syg på job
Reglerne har også betydet at han flere gange er mødt syg på arbejde. Han bliver nemlig kørt i flextrafik til stedet og kan derfor godt komme dertil.
- Den ene gang, der var jeg udenfor. Så kastede jeg op og alt blev sort, siger han.
Han trækker ned i trøjen. En to centimeter stor byld, er ved at fortage sig fra hans skulder,
- Jeg havde fået den her, og den gjorde ondt, men jeg turde ikke lade være at tage af sted. Da de så den deroppe, var de flinke til at sende mig til lægen og sige at det var okay, siger Valerik Babagoulian, der ikke tør andet.
- Det er jo en trussel. Jeg tør ikke andet end at møde op. Men det kan da ikke være lovligt. Det er fint at jeg skal ringe og melde mig syg, men hvis jeg er syg, kan jeg jo ikke bare tage op til lægen. Han gider jo heller ikke se mig hele tiden. Han har masser at lave, siger han og understreger dilemmaet.
- Jobcentret siger de skal betale 1.000 kroner for en lægeerklæring, og det vil de ikke. Men lægen vil ikke udlevere den til mig og siger at det må jobcenteret klare. Hvad skal jeg gøre? Hvis jobcenteret vil have erklæringen, så må de vel selv skaffe den, siger han.

 

 

 

 

Fra arbejdshest til arbejdsløs

Valerik Babagoulian har altid knoklet - blandt andet som lastbilschauffør og kok. Men sygdomme satte en stopper for det aktive liv. Nu er håbet at være mere ude blandt andre og måske komme i fleksjob.

Lige nu går han med mørke briller eller nogen med særlige glas, der gør, at lyspåvirkningen ikke bliver for meget.
- Lægen forklarede det med at de ”ledninger” der går fra hjernen til øjet er brændt af. Der er ikke forbindelse og der kan ikke gøres noget ved det, siger han. Det kan skyldes et overforbrug af alkohol. Det har han haft tidligere, blandt andet på grund af arbejdspres.
- Jeg har arbejdet som alt muligt. Jeg arbejdede i flere år som vognmand for DSV. Jeg elskede det. Jeg kunne ikke vente til weekenden var overstået og det var mandag, siger han, og fortæller om sin lastbil. Nu kan han ikke længere køre.
En overgang var han også madmedarbejder i en børnehave, men kommunale ændringer og ny ledelse, betød også et stop for det job.
Men det var også inden han blev syg.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar