Hattene passede og damerne dansede

Damefrokosten i Viemose Forsamlingshus i lørdags var stedet, hvor hatteklædte damer i alle aldre mødtes til en hyggelig eftermiddag sammen. Den yngste gæst var et halvt år, og den ældste hattebærende dame 85. Avisen kiggede fordi til den årlige frokost.

 

Fire mænd, levende musik og et forsamlingshus fyldt med damer – og hatte. Damefrokosten er godt i gang i Viemose Forsamlingshus, hvor initiativtager for arrangementet og formand for gymnastikforeningen, Connie Pedersen, viser rundt blandt de mange hattedamer.
- En ”hattedame” er kreativ, fortæller Connie, der selv blev inspireret af Dølles Damefrokost engang for 11 år siden, og har stået i spidsen for Kalvehave Gymnastikforenings Damefrokost lige siden.
Og det ser ud til, at de fleste – hvis ikke alle – hatte er hjemmedesignede. Hatte af servietter, filtede hatte, hatte med lyspærer i, og hatte med slør og glimmer. En babypige har blomsterhat på, og hendes mor ligeså.
- Det er en lille aflægger, jeg har med her, smiler kvinden med blomsterne, og retter på datterens lille spirehat.
- Den yngste, der er med i dag er et halvt år gammel – og den ældste dame er 85, fortæller Connie Pedersen.


På hat med påhit

Der kunne stemmes om, hvilken hat, der skulle kåres som dagens vinderhat, og det blev Bente Frandsen fra Kalvehave, der også er suppleant i Gymnastikforeningen, der løb med en – næsten sikker - førsteplads. Der var nemlig blot en enkelt stemme fra, at hun skulle have delt pladsen med en farverig luftballonhat. Men – den vej blæste vinden ikke, og Bente Frandsen modtog en fin blå høj vase i præmiegave for sin glimtende guldhat.
- Jeg fik idéen til hatten en dag, jeg var nede og handle, fortæller den opfindsomme hattemager.
- Der lå den lige. En rund æske, og – bang – så var den der, idéen til hatten; hattefest – smykkeskrin, griner hun.
Hatten forestiller et guldbelagt smykkeskrin med smykker i. Toppen af hatten, æskens låg, er beklædt med gavebånd, der ligeledes glimter af guld og elegance. Indeni har Bente brugt et stykke flamingo, som hun har sat smykkerne godt fast i. Og hatten stod da også distancen til damernes frokost, og oplevede både at blive båret rundt til linedance, og beundret af de andre hatte for dens glimrende udseende.
- Vi har linedance en gang ugentligt i 30 minutter, fortæller Connie Pedersen, og fortæller også, at dagen i dag netop er startet med en omgang dans.


Kom flyvende

Én af de højeste hatte i salen, den hat, der vandt andenpladsen, luftballonhatten, bliver båret af Karin Petersen, der er med i år til damefrokosten for femte gang.
- Idéen til min hat kom flyvende til mig – som en luftballon. Det tog mig fra tirsdag til fredag at lave den, siger Karin. Hendes søster, Line Pedersen, der også er med i dag, bryder ind.
- Du er så opfindsom og kreativ, søs. Og næste års hatte er allerede planlagt, ler hun.
Der var hatte på spil, dansende damer og snak og smil til den årlige Damefrokost. Og de fire mænd? De hjalp med maden, og passede baren. Alt imens musikken spillede, og damerne i salen satte deres hatte, som de ville.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar