Ann Busch fra Alternativet er ikke begejstret for kommunens annoncer, der beder folk om at tale ordentligt i den offentlige debat. Det er at give folk mundkurv på, siger hun. Foto: Mille Holst

God-tone-kampagne ødelægger dialog

En kommunal kampagne for god tone i den offentlige debat har ifølge Alternativets Ann Busch haft den effekt, at de mest udsatte borgere i kommunen nu slet ikke tror på, at de bliver hørt. Det skal der rettes op på, mener hun.

Kommunen I de senere uger har politikerne i Vordingborg kommune været afsendere på en kampagne, der beder folk om at tale ordentligt, når man debatterer offentligt - og ikke mindst at man ikke hænger kommunens ansatte ud offentligt.
- Vi var flere, der ikke ville skrive under; fra begge fløje, fortæller Ann Busch til Sydsjællands Tidende. Der findes allerede regler for, hvordan man må tale til og om hinanden i det offentlige rum, også på sociale medier, så hvorfor komme med en annonce, spørger hun og svarer selv:
- Fordi mange medarbejdere var kede af at blive hængt ud. Det er ikke rart, at arbejde et sted, der hele tiden bliver hængt ud af brugerne. Men hvis der er et problem, så skal det italesættes og løses. Det kan ikke ties ihjel.
Ann Busch forklarer, at det oprindelige udkast blev ændret flere gange, før samtlige politikere endelig kunne acceptere at være med.
- Vi kan ikke gå ud med det her uden at de udsatte får noget andet, siger Ann Busch, der synes at annonceringen om en debat i en god tone nærmest var at give folk mundkurv på.
For Ann Buschs vedkommende var det, der gjorde udfaldet, at både formanden og næstformanden for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse ville holde nogle møder i kommunens tre købstæder, hvor borgere havde mulighed for at drøfte nogle generelle problemstillinger med de to politikere.
Anders Andersen (S) og Anders Thestrup (V), der er henholdsvis formand og næstformand i udvalget, har allerede i sidste uge afholdt deres møde i Vordingborg, mens de besøger Præstø 20. marts (Østerbro 2) og Stege 3. april (biblioteket) - begge dage klokken 16-18.

Inviterer til dialog
For Ann Busch er de møder dog ikke nok. Derfor har hun selv indvilliget i at mødes med foreningen Jobcentrets ofre, som forgæves har anmodet om at få udvalget i tale. 
- Kultur-idræts og fritidsudvalget siger jo ikke nej, hvis fodboldklubben vil tale med dem om noget. Men Jobcentrets ofre vil man ikke tale med i mit udvalg. De er ellers en lovlig forening, fortæller Ann og undrer sig over misforholdet.
- De her folk ved rigtig meget om lovgivningen. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke lytter mere til dem.
Ann Busch erkender, at tonen ofte er hård i denne forening, men hun vil ikke lade det være det afgørende for, om man bliver inviteret til dialog eller ej.
- Det er pressede mennesker ofte med lav uddannelse. Så taler man hårdere; sådan er det bare. Det kan man godt leve med, siger hun.

Brugerne på banen
I forlængelse af Arbejdsmarked og Uddannelsesudvalgets rundtur til købstæderne bliver der iværksat en brugerundersøgelse, hvor der også bliver plads til, at borgerne kan forklare sig og ikke kun skal krydse af.
- Hvis nu 20 procent af brugerne er utilfredse med de samme ting, så er det dét hjul, vi skal dreje på, fortæller Ann Busch, der opfordrer så mange som muligt til at deltage i undersøgelsen og derigennem blive hørt.
Den opfordring er blevet endnu mere aktuel efter at kommunens politikere har skrevet under på den føromtalte annonce om god tone i debatten.
- Annoncen fik den effekt, at folk ikke længere tror, de bliver hørt, forklarer Ann Busch ærgerlig.
- Annoncen var at sparke til dem, der har det allersværest.

Tydelig kommunikation
For Ann Busch handler det nu om at få skabt nogle bedre vilkår for de arbejdsløse og de syge borgere.
- Vi skal have løst det, at Jobcentret ikke er det sted, folk føler, de kan få hjælp, siger hun og foreslår eksempelvis, at brugerne får en personlig mappe, hvor der i et enkelt sprog udelukkende står, hvilke aftaler, der er indgået, løfter, fremskridt og fremfor alt korte forklaringer på beslutningerne.
- De kan ikke bare gives til et møde, for der bliver sagt så meget; det skal i deres mappe, og den skal med hjem.
-Det giver noget mere administration, ja, men man er nødt til at lave noget damage control. Får brugerne det bedre af det, så er det måske på sigt en god idé, slutter hun.

 

Ann Busch fra Alternativet er ikke begejstret for kommunens annoncer, der beder folk om at tale ordentligt i den offentlige debat. Det er at give folk mundkurv på, siger hun. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Det åbne debatforum "Bidrag eller bedrag - hvor der er vilje, er der vej" afholdt 24.09.2017 arrangeret af Landsforeningen Social Anstændighed på Panteren viste klart at dialog i god orden og ro er muligt Logisk bør alle parter deltage dvs udsatte borgere, lokalpolitikere, virksomhedsledere og ledere/medarbejdere fra administrationen - når et nyt arrangement stables på benene.

Jeg skal som talsmand for Jobcenterets ofre Vordingborg hermed bringe den opfordring til AM udvalgsformanden som bliver omtalt i artiklen hvor jeg stadigt venter på svar ! Åbent brev til AM Udvalgsformand Anders Andersen ! Som refleksion på opslag i lokal pressen hvori alle kommunens lokal politikkere skriver under på at de bakker de ansatte op i kommunen og beder de utilfredse borgere klage til dem i stedet skal jeg hermed fremkomme med en del kritik punkter : Det falder mig for brystet at en jurist uddannet mand som dig selv ikke kender dine egne forpligtigelser med den post du bisidder i kommunalrådet ! Og med dette tænker jeg på forpligtelsen til overfor når man som forening henvender sig om urent trav i kommunen bliver spidset af med en embedsmands beslutning som svar på henvendelsen ! Når jeg fremhæver dette så er det som talsmand for lokalafdelingen af Jobcenterets ofre her i Vordingborg ! Det er mig ganske enkelt en gåde at jeg skal læse i div medier at kommunen ønsker dialog men åbenbart ikke med os som forening ! Dette har været et problem siden før kommunal valget hvor der internt politikerne imellem har floreret en mail om at blive væk fra vores demoer op til valget fordi det var ilde set blandt kommunal politikerne at vise os stødte ved at komme forbi og tale med os ! Dem der gjorde det på trods bliver stadigt mobbet over dette her efter valget ! Havde man valgt dialogen med os havde vi også kunne begrave den misforståelse nogen medarbejdere i kommunen har om holdningen til sagsbehandlingen hvor det som jeg opfatter det skulle være de ansatte på gulvet vi er utilfredse med ! Det er det så ikke det er lederne og så de ansvarlige politikkere ! Du skriver offentligt at folk bare kan booke møde med dig men det har jeg jo så bare desværre på skrift at jeg ikke kan skal jeg opfatte dette som et endegyldigt svar fra dig på at du ikke ønsker at debattere med mig eller hvad ? Jeg ser frem til et konkret svar og du vælger selv om at gøre det her eller i en privat mail men vær i det mindste mand nok til at svare uanset hvad ....

Hej Herning. Vi vil gerne have dialog med dig og din forening. I har mig bekendt ikke henvendt jer mht. et møde. Det kan nåes endnu. Vi kan mødes i Stege den 3. april. Vi reserverer en tid, som du bedes bekræfte på 55 36 27 30. Mvh. Anders

Hej Andreas ups Anders ! Er vi virkeligt kommet så langt fra hinanden i dagens Dk at jeg skal sidde her på en avis web og kommunikere med dig om at mødes ? Jeg må tilstå at jeg finder det lidt for "børnehave agtigt" En anden ting er at jeg som person ikke bryder mig mig om at få udstukket en mødetid når det passer modparten og slet ikke et offentligt sted som biblioteket i Stege jo er ! Slutteligt må jeg nok konstatere at den halve time du på forhånd er så villig til at afsætte til mig ikke er nok til at gå i dybden med de efterhånden mange mærkværdigheder jeg og andre forenings medlemmer er stødt på i Vordingborg kommune ! Hvis jeg skal reagere yderligere på denne dialog så må du nok neværdige dig til at kontakte mig på mail som jeg gerne gentager hvis du skulle have forlagt den i forbindelse med det sidste svar jeg fik fra dig om ikke at kontakte dig yderligere ! hsoder@gmail.com Mvh Henning Søder

Kære Anders J. Andersen Dit svar imponerer ikke mig. Dels har du ikke ulejliget dig med, at stave modtagerens navn korrekt. Dels kan jeg umuligt tro, at din kalender er så fuldbooket, at du ikke har tid før den 3. april. Endvidere er det yderst uhøfligt at ikke lade modparten have indflydelse på tid og sted for et møde. Med venlig hilsen Jobcenter aktivist Catharina Holm

Nu må jeg som mange årigt medlem af kommunalbestyrelsen sige stop i forhold til visse personers hetz imod en nyvalgt formand for arbejdsmarkedsudvalget og til navngivne personer i vores forvaltning. Hvis man ønsker dialog med politikerne i udvalget er det ikke den bedste indgangsvinkel at skrive ( Børnehave agtigt, Urent trav , spidset af af embedsmænd ) hvis man som gruppe ønsker dialog vil jeg sige start forfra efter goddag, så tager vi den derfra. Det er heller ikke sjovt eller motiverende som gruppeformand for den største gruppe i Kommunalbestyrelsen at blive underløbet af enkelte medlemmer uden forudgående dialog i gruppen. Ok det må jeg i første omgang leve med indtil videre. Min påstand er at hvis man ønsker dialog skal der helt klar være en anden tone eller opfordrer det ikke til dialog. Og hvis man har været underskriver på en pressemeddelelse må man også efterfølgende lade være at undsige den. Jeg kalder det populisme.

Jeg vil gerne sige undskyld for at skabe uro, fejlen er min. Derfor undskylder jeg ubetinget. Ikke for at stå frem og ytre min mening, men for at jeg lagde navn til annoncen. Modet svigtede mig et kort øjeblik og nu må jeg betale prisen. Jeg er nyvalgt og har nu erfaret at når jeg føler pres skal jeg fremover bede om time-out og søge hjælp hos mit bagland.

Hvis man siger stop til hetz mod visse personer, bør man så ikke selv vise sig som et eksempel og lade vær’ selv med at bidrage til bølgen? Umiddelbart underbygger det blot at der rent faktisk hersker en barnlig adfærd, når man så ikke vælger at tage dialogen bag lukket døre.

Tilføj kommentar