SMART Training sætter hjernen på prøve med en kombination af koncentrations-, koordinations og reaktionsevne. Fotos: Brian Romberg

Friske hjerner kræver gode forbindelser

Kastrup GIF Gymnastik havde forleden inviteret til SMART Training - et ny form for motion til de små seniorgrå. 

 

Kastrup Det krævede koncentration, da der i onsdags var hjernegymnastik i Kastrup GIF Gymnastiks lokaler. Her kunne man virkelig tale om multitasking. 

Hukommelsen kom på prøve hos deltagerne, der eksempelvis skulle lave regnestykker i hovedet og samtidig svinge tørklæder i en bestemt rytme. En anden øvelse bestod i at gengive både en farve- og en talkombination, som man kun fik fem sekunder til at memorere. Og så skulle der dribles med bold samtidig med baglæns gang - uden at støde ind i omgivelserne. 

Konceptet hedder SMART Training og er del af projektet Hold Hjernen Frisk. 

- Projektet ’Hold Hjernen Frisk’ er lavet, fordi vi får rigtig mange seniorer, som det gælder om at holde ude af sundhedssystemet. Der findes stadig mange, der ikke dyrker noget overhovedet. Det er de inaktive, vi gerne vil have ud i foreningslivet, siger i SMART-træning Susan Hemmingsen.

- Fra vi er børn laver vi forbindelser i hjernen, og de styrkes ved gentagelser. Når vi bliver ældre, bliver forbindelserne svækket, hvis de ikke vedligeholdes. Men har man eksempelvis været god til at jonglere, skal der ikke så mange forsøg til, at hjernen bliver god til det igen, siger instruktøren. 

- Man kan sige, at træningen her gør motorvejen bredere - altså forbindelserne i hjernen, fortsætter hun. 

Også stressramte kan med fordel bruge SMART-træning. 

- Det er også godt i forhold til stressforebyggelse hos dem i den sidste del af arbejdslivet. Her styrkes den del af hjernen, der gør, at stressramte kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Stressramte får nemlig hukommelses- og koncentrationsbesvær, forklarer instruktøren og påpeger, at et samarbejde med jobcentrene vil være et oplagt næste skridt for projektet. 

- Vi er meget interesserede i den her træningsform. Vi har mange tilbud, men vi mangler noget, der styrker lige netop hjernen og hukommelsen i disse tider, hvor vi allesammen bliver 100 år. Forudsætningen for et godt langt liv, er jo, at hjernen er frisk, lyder det fra Solveig Hansen. 

Hun havde taget kollegaer med fra Fladså Gymnastik. 

- Nu har jeg fundet et system, udbryder Inge Pedersen med et grin.

- Fedt at du har knækket koden, lyder det fra en anden deltager. 

- Det kræver ikke, at man skal i bad bagefter på grund af sved. Udover hjernen er det lattermusklerne, der blier rørt. Det er det hyggelige kvarter bagefter, siger Susan Hemmingsen, der håber, at flere vil give SMART-træningen et skud. 

Træningsformen er stadig under udvikling og er én af tre tilbud under ’Hold Hjernen Frisk’. Senere i år kommer også ’Kulturen i bevægelse - bevægelse i kulturen, der kobler bibliotekerne på, samt ’Seniortræning i naturen’.                                  

 

FAKTA

• I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet.

• Hold hjernen frisk er et to-årigt pilotprojekt, der støttet af Nordea-fonden.

•  Bag projektet står DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. DGI leder projektet.

 

 

SMART Training sætter hjernen på prøve med en kombination af koncentrations-, koordinations og reaktionsevne. Fotos: Brian Romberg

Instruktør Susan Hemmingsen (tv.) og Solveig Hansen fra Fladså Gymnastik, der gerne vil have andre medlemmer i foreningen til at prøve træningsformen.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar